Consilier al lui Zelenski, despre Andrei Marga: Cea mai uitată naftalină politică a Rusiei

0
Publicat:

Mihailo Podoliak, consilier al lui președintelui Ucrainei, consideră că Andrei Marga, după declarațiile controversate, arată că e o „naftalină politică” scoasă de Rusia din dulap, din cauza „crizei agenţilor”.

Mihailp Podololiak, consilier al lui Zelenski FOTO president.ua
Mihailp Podololiak, consilier al lui Zelenski FOTO president.ua

«Criza agenţilor» determină Rusia să scoată din dulap şi cea mai uitată naftalină politică. Dacă românul domn Marga îşi face declaraţiile «cu toată responsabilitatea», atunci trebuie să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unui alt stat”, a scris consilierul preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, duminică pe Twitter.

Ucraina se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României, a declarat Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, în timpul unei conferințe ocazionate de lansare cărții sale despre democrație.

Fostul rector al Universității Babeș-Bolyai Andrei Marga a fost prezent, vineri, la târgul de carte Alba Transilvania, la conferința prilejuită de lansarea cărții sale „Soarta democrației”. El a vorbit despre frontierele Ucrainei, despre implicarea României în război și despre soluția pentru încheierea războiului.

„Noi nu avem documentele secrete la îndemână, documentele deciziilor care au dus la situația aceasta din Ucraina. Personal, sunt pentru ceea ce numesc școlile de la Harvard și Chicago realismul politic. E o școală a realismului politic american care spune simplu: „ar trebui ca supraputerile SUA, China, Rusia, Uniunea Europeană să aibă o nouă înțelegere privind structura de securitate în Europa și în lume. Cât timp nu este structura aceasta nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest”, a mai spus fostul ministru de Externe.

MAE condamnă declarațiile lui Marga

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declaraţiile făcute de domnul Andrei Marga în spaţiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei şi efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent", se subliniază în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, MAE adaugă că „respinge ferm poziţionarea domnului Marga, care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia". MAE mai arată în comunicat că reiterează susţinerea sa fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele sale recunoscute la nivel internaţional.

Şi Ambasada Ucrainei la Bucureşti a reacţionat, sâmbătă, faţă de afirmaţiile profesorului Andrei Marga. „Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european şi democratic face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securităţii şi stabilităţii pe continent. Asemenea declaraţii sunt inacceptabile în nicio circumstanţă. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe", a transmis Ambasada Ucrainei, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Reacții au venit și din partea unor foști miniștri de Externe, cum ar fi Adrian Cioroianu sau Teodor Baconschi, personalități care au condamnat la rândul lor poziționarea lui Andrei Marga, care a îmbrățișat unele din tezele Moscovei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite