Marga: Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina se află în „frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României, a declarat Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației, în timpul unei conferințe ocazionate de lansare cărții sale despre democrație.  

Andrei Marga a fost ministru de Externe și ministru al Educației. FOTO Mediafax
Andrei Marga a fost ministru de Externe și ministru al Educației. FOTO Mediafax

Fostul rector al Universității Babeș-Bolyai Andrei Marga a fost prezent, vineri, la târgul de carte Alba Transilvania, la conferința prilejuită de lansarea cărții sale „Soarta democrației”. El a vorbit despre frontierele Ucrainei, despre implicarea României în război și despre soluția pentru încheierea războiului. 

Întrebat despre cum influențează războiul din Ucraina soarta democrației din Europa, Marga a spus: „Întotdeauna războaiele sunt folosite de regimuri pentru a adopta măsurile pe care le vor”.

„Noi nu avem documentele secrete la îndemână, documentele deciziilor care au dus la situația aceasta din Ucraina. Personal, sunt pentru ceea ce numesc școlile de la Harvard și Chicago realismul politic. E o școală a realismului politic american care spune simplu: „ar trebui ca supraputerile SUA, China, Rusia, Uniunea Europeană să aibă o nouă înțelegere privind structura de securitate în Europa și în lume. Cât timp nu este structura aceasta nu va fi posibilă democratizarea nici în Ucraina, nici în rest”, a mai spus fostul ministru de Externe

De ce nu e democrație în Ucraina

Marga a adăugat că a fost responsabil, la un moment dat, la nivelul Guvernului, de colaborarea cu Ucraina și cunoaște situația din țară: „Deocamdată, acolo mai e mult până la democrație, acolo la ora actuală partidele sunt interzise, la ora actuală televiziunile sunt sub controlul uneia dintre ele, acolo sunt oameni foarte bogați care pleacă, pleacă, pleacă cu banii din țară. Sigur, noi nu putem împiedica cetățenii să facă ce vor cu banii lor. Dar o țară în care marea parte a oamenilor pleacă cu bani cu tot nu are cum să fie nici democrație, nici dezvoltată. Deci, mai e mult până la democrație”

Marga a mai spus că în Europa se discută puțin despre necazurile oamenilor. „Nu se merge să se vadă ce face la marginea unui oraș sau a unui sat un grup social. Nu se discută destul de precis această treabă. Acum, mă rog, sigur, sunt urgențele. Multă lume ne poate replica degeaba e democrație dacă va fi frig în casă”

Momentul poate fi urmărit la minutul 51:45. Sursa video: Facebook/Biblioteca județeană Lucian Blaga

„România nu are ce căuta în acest război”

Fostul ministrul de Externe Andrei Marga susține că România „nu are ce căuta în acest război.” De asemenea, el susține că România are toate resursele să nu sufere din cauza crizei energetice.

Marga mai spune că el se încadrează pe linia specialiștilor care dau tonul în lume, de la universitățile din Harvard și Chicago: „Suntem aici cu o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea: Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări”

Fostul rector susține că dacă ne „cramponăm” (cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei - n. red.) va fi conflict.

„Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga.

Laude aduse Chinei

Marga a susținut că în China au fost realizate „lucruri extraordinare” și a încercat să argumenteze de ce democrația nu este posibilă în această țară.

„Democrația ateniană la care ne raportăm a fost implementată la o populație de 1.400 de persoane. China are 1,4 miliarde de oameni”, a explicat fostul ministru al Educației. 

Din public, i s-a replicat că India are o populație comparativă cu cea a Chinei și, totuși, este o democrație. 

„Faptul că am invocat niște exemple nu înseamnă că mă suprapun cu acestea. Am invocat China, care e un sistem e meritocratic. Liderii sunt selectați din timp și pregătiți. E un sistem confucianist. Confucius însuși era dintr-o familie săracă și a fost selectat și a ajuns demnitar, ministru, prim-ministru. El a dat teoria privind selectarea indivizilor din toate categoriile pentru a deveni demnitari”, a mai spus fostul ministru.

Cine este Andrei Marga

Andrei Marga (76 de ani) este filosof, sociolog, politolog și om politic român. A fost ministru de Externe, ministru al Educației, rector al Universității Babeș-Bolyai și președinte al Institutului Cultural Român. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit la începutul anului 2013 că Andrei Marga nu a fost colaboraror al Securității, deși a dat mai multe note informative olografe semnate cu numele de cod „Horia”.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite