Cazul chestorului Mihai Rus: Poliția Cluj, anul și scandalul. Ce alți polițiști importanți sunt „clienții” procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Cluj au descins, luni, din nou în birourile Inspectoratului de Poliție Județean și Poliției Rutiere Cluj. Este vorba despre un dosar de fapte de corupție în care ar apărea și numele chestorului Mihai Rus, despre care presa locală spune că ar fi nepotul fostului ministru de Interne Ioan Rus. Potrivit unor surse, există suspiciuni că și-ar fi obligat subalternii să nu-i suspende permisul de conducere, după ce ar fi fost surprins circulând cu viteză, mult peste limita legală. 

Ambele acțiuni au loc în contextul unei anchete privind suspiciuni de corupție în legătură cu activități desfășurate de angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, chiar în acest an. Iar printre cei vizați s-ar afla chiar chestorul Mihai Rus. Potrivit presei locale, el ar fi nepotul lui Ioan Rus, fost ministru de Interne.

Chestorul Mihai Rus ar fi cercetat de procurori într-un dosar important
Chestorul Mihai Rus ar fi cercetat de procurori într-un dosar important

„Procurorii DNA efectuează percheziții în 2 (două) locații situate pe raza municipiului Cluj-Napoca, ambele fiind sediile unor instituții publice, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în cursul anului 2024, de către angajați ai Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, transmite Direcția Națională Anticorupție.

Reprezentanții Poliției Cluj nu au comentat acest caz, dar este așteptat să revină cu un comunicat în acest sens.

Anul și scandalul la IPJ Cluj

Nu este pentru prima dată când nume importante din poliția clujeană se află în centrul unui scandal. Un alt Rus, dar pe numele său complet Ion Mircea Rus, fost inspector șef al IPJ Cluj, a avut probleme serioase.

Ion Mircea Rus a fost trimis în judecată, anul trecut, pentru abuz în serviciu. Potrivit datelor din dosar, Mircea Ion Rus, care tocmai fusese împuternicit la comanda IPJ Cluj, a intervenit într-un incident în care a fost implicată Sorina Pintea, ministrul PSD al Sănătății, petrecut în după-amiaza de 28 iulie 2018.

Agenții au observat o coloană de autovehicule și un autoturism marca Volvo înmatriculat în județul Maramureș care s-a angajat în depășirea coloanei, trecând peste linia continuă și peste trecerea pentru pietoni semnalizată prin indicator rutier și marcaj. Radarul a surprins autoturismul în timp ce rula cu 99 km/h în condițiile în care se afla în localitate, iar limita de viteză era de 50 km/h. În mașină se afla Sorin Pintea și soțul ei, care era la volan.

„I-a spus că deține funcția de ministru al Sănătății, fără a-i transmite numele sau alte date. Răspunsul agentului a fost <Sănătate>, după care, cu actele primite de la conducătorul auto, a revenit la autospecială. A început efectuarea verificărilor conform procedurilor, respectiv vizualizarea imaginilor video și verificarea conducătorului auto și autoturismului în bazele de date”, au notat atunci procurorii DNA în rechizitoriu.

Polițistul a întocmit procesul-verbal, sancționând șoferul cu 580 de lei pentru una dintre contravenții și avertisment pentru cealaltă. Totodată a dispus reținerea permisului de conducere pentru depășirea neregulamentară.

Revoltată că a fost nevoită să aștepte, Sorina Pintea i-a transmis polițistului că nu va pleca de la fața locului până ce nu va sosi inspectorul șef Mircea Ion Rus.

Potrivit anchetatorilor, comisarul Rus ar fi ajuns în 20-30 de minute îmbrăcat în ținută informală și la volanul unui autoturism civil marca Peugeot.

„Inspectorul șef a venit lângă noi și ne-a transmis fiind deranjat, că «nu vă știți a vă orienta» și că «doamna ministru face un Spital Regional de Urgență în Cluj». După aceste discuții, inspectorul șef Rus Mircea Ion s-a deplasat la autoturismul de Maramureș, iar doamna ministru a coborât din mașină. Cei doi au stat la discuții aproximativ 20 de minute la finalul cărora inspectorul șef Rus Mircea Ion i-a salutat și a plecat de la fața locului cu autoturismul cu care a venit”, a declarat la audieri polițistul care l-a amendat pe soțul Sorinei Pintea.

Ioan Mircea Rus a fost cercetat și în alt dosar. Pe 20 octombrie 2022, el a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA.

Nu e primul scandal cu polițiști, la Cluj, în 2024

Descinderea de luni, 17 iunie, a fost anticipată de un nou caz, la începutul lunii iunie, în acest an. La începutul lunii iunie, agentul de poliție Emanuel Perde, de la Poliția Transporturi Cluj, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzația de luare de mită.

Potrivit portalului Foaia Transilvană, Perde este acuzat că în urmă cu două săptămâni, la data de 05 iunie 2024, ar fi remis unei persoane, „cercetată în prezenta cauză pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, contra unei sume de 1.000 euro, un proces-verbal de constatare a contravențiilor, necompletat, cunoscând că scopul remiterii acestui document este aparenta rezolvare de către persoana respectivă a situației juridice a celor depistați conducând sub influența alcoolului, astfel încât aceștia să nu mai răspundă pentru fapta săvârșită”.

Anterior, în luna februarie a anului 2023, persoana respectivă ar fi primit de la o persoană cercetată pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului suma de 12.000 euro pentru a-i rezolva problema dosarului penal, în sensul înlăturării și distrugerii actelor care atestau consumul de alcool și al recuperării permisului de conducere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite