Mircea-Ion Rus, fost şef al Poliției Cluj, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Alți trei ofițeri de poliție, implicați în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul-șef de poliție Mircea-Ion Rus a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Rus este acuzat că ar fi făcut presiuni asupra a trei agenţi din subordine pentru a nu sancţiona contravenţional un şofer.

Mircea Ion Rus, fost șef al IPJ Cluj Foto Facebook / IPJ Cluj
Mircea Ion Rus, fost șef al IPJ Cluj Foto Facebook / IPJ Cluj

Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj Mircea-Ion Rus. Acesta este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, procurorii susţin că, la data de 28 iulie 2018, Rus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut presiuni asupra a trei agenţi de poliţie din subordine, pentru ca aceştia să nu sancţioneze contravenţional un conducător auto pentru depăşirea limitei legale de viteză şi efectuarea unei depăşiri pe linia continuă.

Deoarece agenţii de poliţie nu au cedat la presiunile şefului lor şi au procedat la sancţionarea conducătorului auto, inculpatul Rus Mircea Ion ar fi dispus declanşarea unor verificări de către lucrătorii Biroului Control Intern asupra celor trei poliţişti", menţionează anchetatorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

Cercetat și în alt dosar

Pe 20 octombrie 2022, Mircea-Ion Rus a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA. Alături de Rus, alți trei ofițeri de poliție au fost reținuți în același dosar. Rus, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, se menționa în acel comunicat.

Alături de Rus, a fost reținut și Sorin Daniel Graur, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Reținută a fost și Ioana Paula Bob, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și Elek Marton, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej. Marton a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Ce acuzații le-au fost aduse 

Potrivit procurorilor, în perioada mai - iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea de șef al IPJ Cluj, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial, constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit, cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.

În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

În intervalul iunie - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate), scrie în comunicatul DNA.

Totodata, procurorii susțin că, în intervalul august 2020 - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite