Fost șef IPJ Cluj, care a făcut sluj în fața unui ministru, trimis în judecată. Un agent de circulație a avut mai multă prestanță

0
Publicat:

Fostul șef al IPJ Cluj, Ioan Mircea Rus, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu comis în 2018. El a venit, sunat de fosta ministră a Sănătății Sorina Pintea, pentru a-i intimida pe polițiștii care l-au amendat pe soțul acesteia care încălcase legea.

Mircea Ioan Rus, fost șef al IPJ Cluj. FOTO: Arhiva Poliției Cluj
Mircea Ioan Rus, fost șef al IPJ Cluj. FOTO: Arhiva Poliției Cluj

Fostul inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, Ion Mircea Rus, a fost trimis în judecată, joi, 6 aprilie 2023, pentru abuz în serviciu.

Potrivit datelor din dosar, citate de Libertatea, Mircea Ion Rus, care tocmai fusese împuternicit la comanda IPJ Cluj, a intervenit într-un incident în care a fost implicată Sorina Pintea, ministrul PSD al Sănătății, petrecut în după-amiaza de 28 iulie 2018.

Agenții au observat o coloană de autovehicule și un autoturism marca Volvo înmatriculat în județul Maramureș care s-a angajat în depășirea coloanei, trecând peste linia continuă și peste trecerea pentru pietoni semnalizată prin indicator rutier și marcaj. Radarul a surprins autoturismul în timp ce rula cu 99 km/h în condițiile în care se afla în localitate, iar limita de viteză era de 50 km/h.

În mașină se afla Sorin Pintea și soțul ei, care era la volan.

I-a spus că deține funcția de ministru al Sănătății, fără a-i transmite numele sau alte date. Răspunsul agentului a fost <Sănătate>, după care, cu actele primite de la conducătorul auto, a revenit la autospecială. A început efectuarea verificărilor conform procedurilor, respectiv vizualizarea imaginilor video și verificarea conducătorului auto și autoturismului în bazele de date”, au notat procurorii DNA în rechizitoriu.

Polițistul a întocmit procesul-verbal, sancționând șoferul cu 580 de lei pentru una dintre contravenții și avertisment pentru cealaltă. Totodată a dispus reținerea permisului de conducere pentru depășirea neregulamentară. de piept cu șefii României.

Șeful IPJ a venit în 30 de minute îmbrpcat informal

Revoltată că a fost nevoită să aștepte, Sorina Pintea i-a transmis polițistului că nu va pleca de la fața locului până ce nu va sosi inspectorul șef Mircea Ion Rus.

Comisarul Rus a ajuns în 20-30 de minute îmbrăcat în ținută informală și la volanul unui autoturism civil marca Peugeot. Acesta cerut să fie informat de polițiști.

„Inspectorul șef a venit lângă noi și ne-a transmis fiind deranjat, că «nu vă știți a vă orienta» și că «doamna ministru face un Spital Regional de Urgență în Cluj». După aceste discuții, inspectorul șef Rus Mircea Ion s-a deplasat la autoturismul de Maramureș, iar doamna ministru a coborât din mașină. Cei doi au stat la discuții aproximativ 20 de minute la finalul cărora inspectorul șef Rus Mircea Ion i-a salutat și a plecat de la fața locului cu autoturismul cu care a venit”, a declarat la audieri polițistul care l-a amendat pe soțul Sorinei Pintea.

Contactată de LIbertatea pentru un punct de vedere, Sorina Pintea nu a dorit să comenteze. 

Cercetat și în alt dosar

Pe 20 octombrie 2022, Mircea-Ion Rus a fost reținut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care a fost acuzat de abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA.

Alături de Rus, alți trei ofițeri de poliție au fost reținuți în același dosar. Rus, comisar șef de poliție, la data faptei, șef al Inspectoratului de Poliție Județean a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, se menționa în acel comunicat.

Alături de Rus, a fost reținut și Sorin Daniel Graur, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Reținută a fost și Ioana Paula Bob, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Clu, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și Elek Marton, comisar șef de poliție, șef al Poliției Municipiului Dej. Marton a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Ce acuzații le-au fost aduse

Potrivit procurorilor, în perioada mai - iunie 2021, Mircea Ion Rus, în calitatea de șef al IPJ Cluj, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial, constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit, cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.

În demersul său, Mircea Ion Rus ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora.

În intervalul iunie - septembrie 2022, Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

Consecințele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către suspectul Marton Elek a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate), scrie în comunicatul DNA.

Totodată, procurorii susțin că, în intervalul august 2020 - septembrie 2022, Marton Elek, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite