Armata română își cumpără rachete antitanc moderne, de aproape o jumătate de miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 426 de milioane de lei cu TVA inclus, Ministerul Apărării Naționale, prin Romtehnica, va achiziționa un lot nespecificat ca dimensiuni, dar destul de consistent de rachete antitanc Spike LR2, de generaţia a 5-a.

FOTO eurospike.com
FOTO eurospike.com

Romtehnica a ales procedura achiziției directe pentru că vorbim de „cantități suplimentare de produse destinate înlocuirii parțiale sau extinderii echipamentelor/instalațiilor livrate anterior“. În plus, conform profit.ro, alte echipamente similare de pe piață au caracteristici tehnice diferite de cele deja existente în dotarea Armatei Române, iar achiziția acestora ar putea genera „incompatibilități sau dificultăți tehnice sporite de operare și întreținere“. În primul rând, vorbim de muniții pentru sistemele Spike montate pe MLI-84 Jderul, mașina de luptă a infanteriei.

Fire-and-forget

O rachetă Spike LR2 costă puțin peste 200.000 de dolari, dar și-a demonstrat pe deplin eficiența în Ucraina, unde a distrus sute de tancuri de milioane de dolari fiecare. Rachetele vor fi livrate de Eurospike GmbH, un joint-venture germano-israelian.

Spike LR2 este o rachetă antitanc concepută pentru a distruge o varietate de ținte blindate la distanțe de până la 5,5 km. Raza de acțiune crește până la 10 kilometri dacă este lansată de pe o rampă montată pe elicopter.

Spike LR2 este o rachetă de tip „fire-and-forget“ și după tragere nu necesită ajustări suplimentare din partea operatorului pentru că vectorul are propriii senzori, inclusiv infraroșii, de urmărire a țintei. În principiu, această caracteristică permite operatorului să angajeze mai multe ținte simultan dacă există sistemul de lansare potrivit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite