Angajații care au obținut venituri de pe urma unor diplome false, nevoiți să dea banii înapoi

0
Publicat:

Persoanele care s-au bucurat de diverse beneficii în baza unor diplome sau certificate false ar urma să fie nevoite să înapoieze „foloasele necuvenite”, conform unui proiect de lege depus de Uniunea Salvați România, la inițiativa deputatei Oana Țoiu.

Bani
USR a depus un proiect de lege. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Potrivit USR, actualmente, în caz de anulare sau de desființare a unei diplome sau a unui certificat de studii al unui angajat, prin hotărâre judecătorească definitivă, în Codul Muncii și în Codul Administrativ nu sunt reglementări clare pentru ca angajatorul să poată recupera sumele obținute de angajat. 

În ultimii ani, un număr semnificativ de diplome de bacalaureat şi de licenţă au fost desfiinţate de instanţele judecătoreşti. De exemplu, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a dispus desfiinţarea a 43 de diplome de bacalaureat şi a 24 de diplome de licenţă. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a anulat diploma de doctor a unui general, fost şef SPP, eliberată de Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”. Or, o parte dintre cei ale căror diplome au fost desfiinţate au fost/sunt angajaţi sau funcţionari publici în autorităţi şi instituţii publice şi au obţinut beneficii de pe urma acestor documente false”, indică USR.  

 „Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe”

Cei care au decizii definitive ale instanţei că au folosit diplome false de doctorat, de specializări sau de licenţă ori master vor fi nevoiţi să returneze foloasele necuvenite obţinute pe baza lor: sporuri, salariu net şi alte beneficii. Angajatorii privaţi vor avea dreptul de a le recupera în instanţă, iar angajatorii de drept public vor avea obligaţia să iniţieze procesul de recuperare. Pentru minciună şi furt trebuie să existe consecinţe, iar primirea unui salariu sau a unui spor de doctorat pe baza unei diplome false este un folos necuvenit, care trebuie returnat, iar consecinţele sunt necesare pentru restabilirea unor principii corecte în societate”, a afirmat deputata USR Oana Ţoiu, membră a Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor. 

„Proiectul USR propune completarea Codului muncii (Legea 53/2003) astfel încât, în situația în care prin hotărâre judecătorească definitivă se desființează sau se anulează  diploma sau certificatul de studii ale unui angajat (acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat), angajatorul să aibă dreptul să ia măsuri pentru recuperarea sumelor obținute în mod necuvenit, în termen de 12 luni de la data nașterii dreptului la acțiune.  

În cazul autorităților și instituțiilor publice, precum și unităților bugetare, recuperarea sumelor încasate necuvenit constituie o obligație. 

Dispoziții similare sunt propuse și în completarea Codului administrativ (OUG 57/2019), pentru funcționarii publici”, se arată pe site-ul USR. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite