Ancheta FBI in România. Gruparea infracțională care a speriat California. Cum acționau românii din clanul „SANDU SYNDICATE“ | VIDEO

0
Publicat:

Autoritățile federale americane competente au pus sub acuzare 14 persoane de cetățenie română, bănuite de implicare în activitatea grupării infracționale cunoscută sub denumirea de „SANDU SYNDICATE”, al cărei lider a fost arestat în cursul lunii martie 2023, pe teritoriul S.U.A.

Autoritățile române au colaborat cu FBI pentru prinderea unui grup infracțional specializat în înșelăciune și spălarea banilor. Astfel, la 14 noiembrie 2023, au avut loc opt percheziții domiciliare, în județele Argeș și Teleorman, la persoane cercetate pe teritoriul S.U.A. pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor, în perioada 2020-2022.

Totodată, la sediul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Pitești, a fost condusă o persoană, care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autoritățile americane.

Începând cu iulie 2020 și până în august 2022, membrii grupării de criminalitate organizată, formată din cetățeni români, ar fi participat la o schemă infracțională, pentru a obține în mod fraudulos beneficii guvernamentale din statul California, respectiv ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forței de Muncă din California (Employment Development Department California – E.D.D.).

În urma anchetei derulate pe teritoriul S.U.A., care a fost realizată cu sprijinul autorităților de aplicare a legii din România, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și D.I.I.C.O.T., au reieșit date conform cărora membrii grupării ar fi obținut în mod fraudulos beneficii de la E.D.D. pentru ei înșiși și, de asemenea, ar fi ajutat alte persoane să obțină beneficii, în schimbul unei părți din aceste sume încasate în mod fraudulos.

Bolid confiscat FOTO DIICOT
Bolid confiscat FOTO DIICOT

În luna noiembrie 2021, autoritățile din S.U.A. au luat cunoștință de o serie de infracțiuni legate de furturi care vizau populația în vârstă din San Diego, California.

Pe parcursul investigației, autoritățile din S.U.A. au identificat o organizație infracțională, formată din cetățeni români, domiciliați în județul Vâlcea, care ar fi participat la fraude și furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite, descoperind că această schemă infracțională ar fi avut ca scop obținerea în mod fraudulos de ajutoare de șomaj din statul California.

Membrii grupării ar fi acționat în mod sistematic în scopul facilitării obținerii frauduloase de către sute de persoane de cetățenie română, a unor beneficii materiale de la E.D.D. prin depunerea de cereri, crearea de documente justificative falsificate și ajutor dat în antedatarea cererilor.

Începând cu iulie 2021, liderii grupării ar fi transmis, prin intermediul rețelelor de socializare, anunțuri prin care ofereau servicii sau întâlniri pentru a solicita, în mod fraudulos, beneficii financiare de la E.D.D. California, constând  în sume cuprinse între 1.000 USD și 1.500 USD, în vederea deschiderii de conturi în cadrul aplicației.

În continuare, liderii grupării ar fi dezvoltat un proces în vederea obținerii de beneficii patrimoniale, prin folosirea de identități false, facturi de utilități falsificate, declarații de venit falsificate, formulare falsificate și carduri de asigurare de sănătate frauduloase.

De asemenea, aceștia ar fi falsificat cererile de aplicare prin „antedatarea” sau modificarea acestora, prin menționarea în fals a unei date anterioare de începere a șomajului, pentru a genera venituri frauduloase suplimentare.

Prejudiciul cauzat statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 dolari.

Bărbatul de 27 de ani care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autoritățile americane, a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești, care a dispus reținerea acestuia, pentru 24 de ore, iar, ulterior, judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Pitești au admis cererea de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile, în vederea extrădării pe teritoriul S.U.A. 

image

De asemenea, la data de 14 noiembrie a.c., pe teritoriul S.U.A., au fost arestați alți trei membri ai grupării infracționale.

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României, au fost descoperiți și indisponibilizați 4.700 de lei, 8.000 de euro, un autoturism în valoare de aproximativ 105.000 USD, aproximativ 300 de grame de bijuterii din aur, 4 ceasuri de lux (dintre care unul în valoare de 55.000 USD, iar altul în valoare de 15.500 USD), 24 de plăcuțe de înmatriculare, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din S.U.A., un telefon mobil, înscrisuri relevante pentru cauză și arme albe.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite