WVR: Mai puţin de jumătate dintre elevii înscrişi în clasa I acum 12 ani au reuşit să ia Bacalaureatul
0Doar 42,3% dintre elevii înscrişi în clasa I acum 12 ani au reuşit să promoveze examentul de Bacalaureat în 2023, potrivit datelor World Vision România.
Conform aceleiași surse, în mediul rural, situaţia este mult mai gravă: doar 27,7% au promovat Bacalaureatul, dintre cei înscrişi în 2011 la şcoală. Totodată, rata de promovare în rural a fost de 64,8% dintre elevii înscriși, în timp ce rata la nivel național a fost de 72,8%.
Datele Fundației arată că în rândul elevilor de la sate care au urmat programul Vreau în clasa a 9-a, rata de promovare a fost de 83%. Mai mult decât atât, aproape 1 din 5 elevi din programul derulat de organizaţie au luat note peste 9 şi 19 copii au luat nota 10 la cel puţin una dintre probe.
La nivel național, doar nouă copii din mediul rural au obţinut media 10, comparativ cu 45 de copii din mediul urban. În ultimii zece ani, peste 8 din 10 copii absolvenţi ai programului au promovat Bacalaureatul.
Cauzele abandonului școlar și ale rezultatelor scăzute la Bacalaureat în mediul rural, potrivit studiilor realizate de World Vision România, țin atât de situația financiară a familiilor, cât și de calitatea mai slabă a educației, cu precădere la sate. Pentru 38% dintre familii, banii abia le ajung de la o lună la alta sau nu le ajung deloc, 2 din 10 părinți nu-și susțin copiii să continue studiile la liceu după clasa a VIII-a, 24% dintre adolescenți nu vor să meargă la liceu, principala cauză fiind dorința de a lucra pentru „a fi pe banii lor“, iar mai mult de unu din trei adolescenţi lipsește de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.
Lipsa reperelor în comunitățile lor este un alt motiv pentru care elevii din rural nu sunt interesați să treacă de examenul maturității – doar 4 din 10 adulți din mediul rural au luat Bacalaureatul, la care se adaugă și slaba pregătire a profesorilor.
„Vedem în judeţe în care există multă sărăcie şi copii care provin din medii vulnerabile cum elevii din programul nostru au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat cu medii foarte mari. De exemplu, în zona Vaslui, Iaşi, peste 90% dintre elevi au promovat, cu rezultate foarte bune. Copiii şi-au depăşit limitele cu care veneau din familie, din școală sau din comunitate. Extrem de mulţi copii susţinuţi de World Vision vor să-şi continue studiile şi să meargă la o facultate. Sunt elevi care îşi doresc să meargă la asistenţă socială, pedagogie, din dorinţa de a produce schimbări în comunităţile rurale din care provin, pentru că au înteles nevoia şi importanţa educaţiei pentru schimbare”, a declarat Mihaela Nabăr, directorul executiv World Vision România.