Universităţile britanice au înregistrat prima creştere a numărului de studenţi, după ce în urmă cu doi ani au mărit considerabil taxele de studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxele de studiu în Marea Britanie sunt de 9.000 de lire sterline pe an    FOTO: Reuters
Taxele de studiu în Marea Britanie sunt de 9.000 de lire sterline pe an    FOTO: Reuters

La doi ani de când taxele universitare din Marea Britanie au crescut de la 3.290 de lire sterline la 9.000, datele platformei naţionale de aplicaţie la universitate, UCAS, au înregistrat prima creştere în numărul de tineri care au dat admiterea, în ciuda taxelor foarte mari.

Datele platformei UCAS arată că numărul de studenţi admişi în universităţile britanice anul acesta a crescut cu 9% faţă de anul trecut, scrie the Guardian.

Astfel, 446.000 de tineri din Marea Britanie şi din alte ţări membre ale Uniunii Europene vor merge anul acesta la o universitate britanică. Printre ei se află şi 6.000 de tineri români care studiază acolo, o parte din ei împrumutându-se de la guvernul britanic pentru a-şi putea permite taxele universitare.

În 2012-2013, primul an în care studenţii au plătit 9.000 de lire sterline pentru educaţia lor într-o instituţie de învăţământ superior, doar 408.000 au intrat la facultate, în condiţiile în care în anul precedent se înregistrase o creştere a numărului de studenţi, ajungându-se la 465.000 de admişi.

"Cele mai recente date UCAS arată că numărul de studenţi admişi la facultate revine la ce a fost înainte", spune ministrul britanic al învăţământului superior, David Wiletts.

Singurii care nu s-au înghesuit anul acesta la universitate în Anglia sunt scoţienii. Doar 1.540 au intrat la o facultate din sudul ţării. Majoritatea scoţienilor preferă să intre la o universitate de a lor, având în vedere că nu trebuie să plătească taxe de studiu în Scoţia.

În Anglia, evoluţia numărului de studenţi admişi la facultate în ultimii trei ani a evoluat în felul următor: în 2011-2012, înainte de mărirea taxelor, 394.000 de studenţi au intrat la facultate, în 2012-2013, cifra a scăzur la 340.000, iar anul acesta a crescut la 375.000. Astfel, numărul aplicaţiilor a crescut cu 10%, la fel şi în Irlanda de Nord, în timp ce în Ţara Galilor este de 5%, iar în Scoţia numărul de studenţi a crescut cu doar 2%, notează the Guardian.


Poveştile elevilor români acceptaţi la universităţile din Marea Britanie

Mii de elevi iau calea străinătăţii şi se înscriu la universităţi străine, unii se întorc, alţii vor un trai mai bun peste hotare. Unsprezece studenţi români admişi la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University College London, Exeter University sau Lancaster University au fost felicitaţi personal de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la începutul lunii, înainte să plece la studii.

Vânătoarea Datornicilor: Studenţii români datorează peste un milion de lire sterline guvernului Marii Britanii

Studenţii români datorează în jur de un milion de lire sterline Guvernului britanic, bani împrumutaţi pentru taxele de studiu şi nerambursaţi în ultimii cinci ani, sumă ce plasează România pe locul 11 în topul statelor rău-platnice din Uniunea Europeană. Britanicii îi vor da în judecată.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite