Vânătoarea Datornicilor: Studenţii români datorează peste un milion de lire sterline guvernului Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii români datorează în jur de un milion de lire sterline Guvernului britanic, bani împrumutaţi pentru taxele de studiu şi nerambursaţi în ultimii cinci ani, sumă ce plasează România pe locul 11 în topul statelor rău-platnice din Uniunea Europeană. Britanicii îi vor da în judecată.

Cu datorii de peste un milion de lire sterline la statul britanic de pe urma studiilor efectuate de studenţi acolo, România este pe locul 11 în topul rău-platnicilor din Uniunea Europeană.

În total, studenţii români au împrumutat de la statul britanic 2,7 milioane de lire, în perioada 2007-2012, însă nu au rambursat 40% din sumă, potrivit datelor obţinute de „Weekend Adevărul“ de la Compania de Împrumuturi pentru Studenţi (Student Loans Company).

Potrivit datelor UCAS (Universities and Colleges Admissions Service), în acest an universitar aproape 3.000 de studenţi români au mers la studii în Marea Britanie, iar 70% dintre aceştia au solicitat împrumuturi pentru a-şi achita taxele de studiu, a declarat de curând Svetlan Danev, reprezentantul companiei care organizează târgul World Education în România.

Totalul datoriilor cumulate de studenţii din UE, inclusiv cei din Marea Britanie, se ridică la aproape 68 de milioane de lire sterline, mai arată datele de la sfârşitul lunii aprilie 2012, centralizate de Compania britanică.

În total, guvernul britanic le-a acordat studenţilor europeni împrumuturi de peste 191 de milioane de lire şi încearcă acum să-i depisteze pe cei care nu au mai dat banii înapoi.

Mai mult, autorităţile britanice susţin că îi vor acţiona în instanţă, inclusiv pe studenţii români. Programul de acordare a împrumutului nu a fost stopat de Guvern.

Vânătoarea datornicilor

„Îi căutăm pe rău-platnici şi nu ştergem datorii decât după ce au trecut 25 de ani de la împrumut. Pentru studenţii care au intrat la facultate anul acesta, perioada aceasta se va extinde totuşi la 30 de ani. Clienţii care au făcut împrumut şi care au părăsit Marea Britanie trebuie să informeze compania, altfel suntem nevoiţi să deschidem anchetă şi să-i dăm în căutare internaţională“, a declarat pentru „Weekend Adevărul“ directorul Kevin O’Connor, de la Departamentul pentru recuperarea datoriilor, parte din Compania de Împrumuturi pentru Studenţi.

Absolvenţii de facultate din Marea Britanie care s-au împrumutat trebuie să declare unde s-au stabilit în cel mult trei luni de când au părăsit teritoriul britanic. La două luni după mutare, Compania le trimite o scrisoare prin care le reaminteşte de datorie.

Dacă persoana vizată nu răspunde în termen de două săptămâni, i se stabileşte un program fix de plată lunară. În cazul în care absolvenţii nu dau niciun semn de viaţă, compania îi poate da în judecată, ceea ce se va întâmpla acum cu datornicii, a mai spus O’Connor.

„Putem să le cerem să ne plătească penalităţi şi să-i dăm în judecată. Momentan, suntem în proces de revizuire a tuturor cazurilor de rău-platnici atât din Marea Britanie cât şi din celelalte ţări ale Uniunii Europene şi îi vom da în judecată pe cei care nu îşi plătesc datoriile faţă de statul britanic“, a mai spus acesta.

Cum se obţine un împrumut sau un credit

„Este foarte uşor să faci rost de acest împrumut, însă eu întotdeauna le spun studenţilor mei că au o obligaţie morală să dea banii înapoi. Dacă se întorc în România, guvernului britanic nu o să-i fie uşor să mai dea de ei şi, dacă nu primeşte banii înapoi, atunci îi va acţiona în instanţă în absenţă“, a explicat profesorul britanic Simon Parker, care pregăteşte de aproape 10 ani elevii români să dea admiterea la universităţile de top din Marea Britanie.

Universităţile din Marea Britanie au printre cele mai mari taxe din Europa, studenţii fiind nevoiţi să plătească cel puţin 9.000 de lire sterline pe an, însă, pentru cei care nu îşi permit, statul britanic le împrumută banii.

Studenţii care au fost acceptaţi la cursurile de licenţă de la o universitate britanică pot să completeze un formular prin care cer împrumutul şi pe care îl trimit prin poştă guvernului britanic sau îl pot completa online, pe site-ul Companiei. Însă, potrivit contractului de împrumut, ei sunt obligaţi ca, după angajare, să înceapă să achite lunar 9% din salariu, după ce ajung să câştige cel puţin 21.000 de lire pe an.

Cele mai mari datorii le au chiar studenţii britanici, care ar trebui să ramburseze propriului guvern peste 26,6 milioane de lire sterline, pe locul al doilea fiind absolvenţii din Cipru, cu datorii de peste 13 milioane.

La ceva distanţă urmează studenţii din Grecia care au terminat o facultate în Marea Britanie. Ei au de plătit Companiei de Împrumuturi peste 3,3 milioane de lire, cu 10 milioane de lire sterline mai puţin decât cei din Cipru, cifră apropiată de datoria studenţilor germani.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite