Mare Britanie: faţa nevăzută a fenomenului exploatării sexuale a minorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea unei campanii de conştientizare din Italia. FOTO: AdWeek
Imaginea unei campanii de conştientizare din Italia. FOTO: AdWeek

Abuzurile minorilor din Marea Britanie au devenit o problemă tot mai presantă în ultimii ani, potrivit unui studiu despre exploatarea sexuală a copiilor, publicat recent, care se bazează pe informaţii strânse de-a lungul a doi ani. Studiul infirmă stereotipurile potrivit cărora cei mai mulţi pedofili sunt străini care abuză fetele albe, ci mai degrabă fetele  asiatice sunt deosebit de vulnerabile în faţa atacatorilor.

Rezultatele studiului atacă subiectul tabu care s-a creat în jurul minorităţilor din Marea Britanie şi dezvăluie modul defectuos în care autorităţile abordează problemele unuia dintre cele mai vulnerabile sectoare ale societăţii britanice, printre care se numără fetele asiatice şi musulmane.

Acest raport contrazice stereotipul potrivit căruia exploatarea copiilor este o infracţiune rasială şi că agresorii asiatici vizează numai fetele albe şi că fetele musulmane nu sunt abuzate”, a declarat Shaista Gohir, autoarea raportului publicat de organizaţia nonprofit Muslim Women’s Network UK (MWNUK).

Studiul Unheard Voices: The Sexual Exploitation of Asian Girls and Young Women enumeră mai multe cazuri de abuzuri ale pedofililor care s-au folosit de fete cu media de vârstă între 13 şi 14 ani. Concluziile raportului declară fals mitul răspândit de mass-media potrivit căruia cele mai multe cazuri de exploatare a fetelor asiatice sunt exagerări sau exemple de discriminare pozitivă.

În fapt, studiul demonstrează că fetele cu alte origini decât britanicele albe sunt mult mai vulnerabile în faţa fenomenul exploatării sexuale, deoarece multe dintre ele aleg să nu vorbească despre experienţele lor din cauza complexelor sociale şi culturale.

Reţele organizate de exploatare a minorilor

Potrivit datelor iniţiale, 2.409 de copii şi tineri sunt victime ale reţelelor de exploatare a minorilor, cazuri confirmate în perioada august 2010 şi octombrie 2011. Autorii raportului au analizat şi activitatea de exploatare a copiilor din Marea Britanie, organizată în cadrul comunităţilor hindu şi sikh (printre care se numără imigranţii din Pakistan, India, Bangladesh, Somalia şi Afganistan). Nu în ultimul rând, şi pedofilii albi se fac vinovaţi de o parte din cazurile de abuz.

Una dintre victime este Fartah (numele real i-a fost schimbat) care avea doar 12 anu când a fost violată prima dată de iubitul ei, mai în vârstă decât ea. Acesta i-a făcut poze în ipostaze compromiţătoare pe le-a folosit pentru a o şantaja şi a o convinge să facă sex cu prieteni de-ai lui. Până la vârsta de 13 ani, Fartah ajunsese să fie mare parte din timp drogată de agresorii ei, care o foloseau drept prostituată şi o ofereau străinilor pentru a întreţine relaţii sexuale cu ea, contra cost.

Iar şirul exemplelor continuă cu Imaam, tânără musulmană care a fost abuzată din fragedă copilărie de tatăl ei, iar mai târziu de profesorul care preda din Coran; Aisha, abuzată sexual la şase ani şi vândută ulterior pe internet pentru o partidă de sex; Safa, violată la 14 ani de un unchi şi de prietenii lui; Nazia, drogată cu heroină de iubitul ei şi forţată să se prostitueze; Parveen, care avea 12 ani când a fost violată de fratele tatălui ei vitreg, iar mai apoi şantajată să facă sex şi cu prietenii lui.

Mai mult, raportul experţilor britanici soate în evidenţă şi cazuri în care celelalte femei din comunităţile minoritare preferă să ignore sau să tolereze cazuri de abuz pentru a nu-şi dezonora familia.

Victimele şi agresorii lor

Cercetarea fenomenului a scos la lumină felul în care operează reţelele de exploatare a minorilor. Cel mai des, victimele sunt alese pe bărbaţi de aceeaşi etnie şi sunt violate prima dată de o persoană care le-a câştigat încrederea, cum ar fi un membru al familiei sau un iubit. Ulterior, fetele sunt „oferite” şi prietenilor agresorilor.

În unele cazuri, sunt alese anumite fete. Unii băieţi sunt plătiţi de bărbaţi mai în vârstă să caute fete vulnerabile şi să i le aducă, notează autorii studiului.

„O fată ne-a povestit că şoferii de taxiuri se plimbă în jurul şcolilor şi caută fete atrăgătoare, le urmăresc drumul spre casă şi apoi apelează la un frate mai tânăr sau la un văr apropiat de vârstă cu fata respectivă. Acesta se intersectează cu ea pe acelaşi traseu, simulează o întâlnire accidentală şi vorbeşte cu ea, încearcă să o cunoască şi să devină prietenul ei. Este o reţea destul de bine organizată, nimic nu este la întâmplare”, a spus Shaista Gohir, autoarea raportului.

ONG-ul Muslim Women’s Network recomandă ca agenţiile responsabile (poliţia, serviciile sociale, instituţiile de învăţământ) să pună la punct strategii prin care să identifice copiii din comunităţile minoritate care sunt predispuşi riscului de exploatare sexuală.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite