Marea Britanie: cuplurile căsătorite vor beneficia de o reducere fiscală de 1.000 de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul David Cameron consideră că mariajul este un lucru bun pentru Marea Britanie. FOTO: Reuters
Premierul David Cameron consideră că mariajul este un lucru bun pentru Marea Britanie. FOTO: Reuters

Milioane de cupluri căsătorite din Marea Britanie vor beneficia din 2015 de scutiri de impozite, măsură prin care guvernul britanic recunoaşte şi răsplăteşte „angajamentul şi responsabilitatea” asumate într-un mariaj, a anunţat vineri premierul David Cameron.

Prim-ministrul Marii Britanii a spus că începând cu anul 2015 va fi introdusă o reducere de impozit transferabilă de 1.000 de lire sterline (1.190 de euro). Soţiile casnice sau cele care lucrează cu jumătate de normă vor fi cele mai avantajate de noua schimbare, notează cotidianul britanic „The Daily Mail”.

„Valorile căsătoriei sunt dăruirea şi primirea, sprijinul şi sacrificiul – valori de care avem mare nevoie”, a spus David Cameron. „Căsătoria este un lucru bun pentru ţara noastră – este forma supremă de angajament în temeiul legii, iar noi vrem să ne arătăm sprijinul.”

Această promisiune a fost făcută prima dată în 2005, când Cameron a candidat pentru conducerea Partidului Conservator. Potrivit actualei propuneri, orice soţ sau soţie vor avea posibilitatea să transfere o scutire de impozit de 1.000 de lire sterline din indemnizaţia personală către partenerul de viaţă.

Decizia se va aplica celor care nu îşi folosesc toată indemnizaţia – fie pentru că nu lucrează şi stau acasă pentru a creşte copiii sau au un venit anual sub 10.000 de lire sterline (până în 12.000 de euro). Aproximativ opt milioane de oameni vor beneficia de noua lege, potrivit „The Daily Mail”.

Însă democrat-liberalii, care se opun oricăror tratamente speciale acordate cuplurilor căsătorite, au anunţat că nu vor vota propunerea de lege. Cu toate acestea, chiar dacă Partidul Laburist se va opune, aşa cum se preconizează, măsura ar trebui să treacă de parlament datorită voturilor conservatorilor.

Decizia va fi confirmată în cadrul discursului guvernatorului George Osborne din această toamnă şi va fi introdusă din aprilie 2015. Însă nu se va aplica cuplurilor care au un venit combinat de peste 42.285 de lire sterline pe an (peste 50.000 de euro).

Statele Unite ale Americii, Canada, Franţa, Germania, Danemarca şi Norvegia se numără printre ţările care răsplătesc rolul soţiilor casnice. Cu toate acestea, este foarte probabil ca această măsură să creeze controverse într-o perioadă marcată de austeritate, având în vedere că bugetul Marii Britanii va avea o povară suplimentară de aproximativ 600 de milioane de lire sterline (peste 710 de milioane de euro) în cheltuieli anuale.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite