Sindicatele din educaţie cer Guvernului negocieri pe salariile dascălilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dascălii vor să negocieze un calendar de creştere a salariilor     FOTO Adevărul
Dascălii vor să negocieze un calendar de creştere a salariilor     FOTO Adevărul

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ a solicitat ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, să stabilească un calendar pentru elaborarea unui nou proiect de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ şi Regulamentului cu sporurile şi condiţiile de acordare a acestora. Ministrul Pricopie s-a declarat deschis discuţiilor.

UPDATE:  Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că este deschis oricărui dialog cu sindicatele şi că va stabili împreună cu liderii cadrelor didactice calendarul întâlnirilor şi agenda discuţiilor, după ce Federaţia "Spiru Haret" a formulat mai multe revendicări.

”Am spus, încă de la preluarea mandatului, că vom avea un continuu dialog cu toţi actorii din sistem, în elaborarea strategiilor din educaţie. În acest sens, am stabilit parteneriate cu sindicatele, cu asociaţia de părinţi, cu organizaţiile studenţeşti, cu cele ale elevilor, iar lista rămâne deschisă. Vom stabili cu sindicatele calendarul întâlnirilor şi agenda discuţiilor”, a declarat joi ministrul Educaţiei, citat de Mediafax.


Sindicaliştii din ”Spiru Haret” au trimis joi ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, o petiţie în care cer demararea negocierilor pentru o nouă lege a salarizării dascălilor, potrivit reglementărilor din contractul colectiv de muncă.

„Solicităm respectarea prevederilor negociate în cadrul Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar. Potrivit art. 33 din acesta, până acum trebuia să fie finalizate proiectul de lege pentru salarizarea personalului din învăţământ şi regulamentul privind locurile de muncă şi sporurile. Nu cerem majorări salariale începând de mâine. Ne dăm seama că situaţia finanaciară din România nu permite acest lucru, însă vrem să stabilim de comun acord un plan de acţiune pentru anii următori“, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“.

Liderul sindical a explicat că sistemul de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic, iar blocarea posturilor, dar şi salariile foarte mici, sub limita subzistenţei, ”au condus la o situaţie care poate oricând să ducă la o tragedie”. 

„La ora actuală nu cred că mai sunt unităţi de învăţământ care să respecte normativele de încadrare pentru personalul nedidactic. Aceste persoane, care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea, asigură funcţionarea unităţilor de învăţământ. Fără acestea, atât cadrele didactice, cât şi elevii nu şi-ar mai putea desfăşura activitatea în condiţii decente. De aceea, pentru această categorie am lansat o petiţie colectivă, pe care sperăm să o semneze atât angajaţii din învăţământ cât şi părinţii. Prin această petiţie solicităm deblocarea posturilor nedidactice şi didactice auxiliare, modificarea grilei de salarizare astfel încât sporul de vechime să nu mai fie inclus în salariul de încadrare şi plata sporurilor de care au beneficiat persoanele în cauză până în 2009. Spre exemplu, un îngrijitor care lucrează de peste 10 ani în sistem a ajuns să aibă acelaşi salariu ca şi cel care s-a angajat anul acesta, salariu care nu depăşeşte 600 de lei net“, a precizat Marius Nistor.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, constituită în urma fuziunii dintre FSI „Spiru Haret“ şi FEN, reprezintă interesele a peste 90.000 de membri de sindicat.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite