Guvernul: Achiziţii de protocol de un milion de lei la firma în care este implicat tatăl Robertei Anastase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a promis că vă scoate la iveală abuzurile fostei guvernări Foto: Adevărul
Victor Ponta a promis că vă scoate la iveală abuzurile fostei guvernări Foto: Adevărul

DNA a primit o sesizare din partea Guvernului potrivit căreia firma CONPET SA a efectuat cheltuieli nejustificate de protocol de peste un million de lei, în perioada 2009-2012. În firmă este implicat şi tatăl Robertei Anastase, Corneliu Anastase, consilier şef al directorului general.

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control, CONPET SA nu a prezentat documente justificative pentru o serie de cheltuieli de protocol.

Acestea vizează în principal cumpărarea de băuturi alcoolice – 182.825 de lei, parfumuri – 80.729 de lei, coşuri festive de sărbători - 50.749 de lei, ceasuri de mână – 44.440 de lei, seturi de scris de lux - 36.770 lei.

În raportul Corpul de control al primului-ministru, se menţionează că în perioada 01 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2012, directorul general al SC CONPET SA a avut la dispoziţie un fond de premiere în sumă totală de 3.687.948 lei, din care a acordat prime „în mod preferenţial“.

„Distribuirea sumelor aferente fondului de premiere s-a realizat exclusiv în baza protocolului negociat de directorul general al societăţii cu Sindicatul Liber „CONPET Ploieşti“, neexistând o procedură internă sau metodologie referitoare la modul de calcul sau la criteriile de repartizare a acestor fonduri. Persoanele care au ocupat funcţii de conducere în cadrul SC CONPET SA au încasat suplimentar faţă de salariu, din fondul de premiere, sume cuprinse între 13.836 şi 61.587 lei, se arată în documentul citat.
Printre persoanele exemplificate în cazul primelor acordate preferenţial este menţionat şi Corneliu Anastase, tatăl democrat-liberalei Roberta Anastase.

Astfel, Corneliu Anastase, consilier şef director general/Şef Departament management, comunicare, a încasat prime în cuantum total de 126.508 lei din care suma de 86.189 lei provenea din fondul de premiere aflat la dispoziţia directorului general.
În raport se mai precizează şi faptul că pe 17 iunie 2010 a fost înfiinţat Departamentul management, comunicare, iar a doua zi, în funcţia de şef al departamentului, asimilată unei funcţii de conducere, a fost numit Anastase Corneliu, care a beneficiat de un salariu lunar de 9.800 lei, similar celui de director.

Raportul mai arată că, încălcând dispoziţiile legii, reprezentanţii Conpet au încheiat, după data de 12 iunie 2012, patru contracte de asistenţă şi reprezentare juridică, respectiv câte 2 contracte pentru un litigiu, în baza cărora au fost efectuate plăţi în cuantum total de 108.190 lei, inclusiv TVA.

De asemenea, Conpet a achiziţionat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, trei autoturisme în valoare de 201.284 lei, fără TVA, şase copiatoare în valoare de 33.480 lei, fără TVA, şi mobilier pentru şase apartamente din Constanţa, în valoare de 62.000 lei, fără TVA.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite