Guvernul de la Bucureşti a împiedicat accesul României şi al Bulgariei în Schengen, acuză doi eurodeputaţi germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi eurodeputaţi germani susţin că Guvernul de la Bucureşti a împiedicat intrarea României în Schengen
Doi eurodeputaţi germani susţin că Guvernul de la Bucureşti a împiedicat intrarea României în Schengen

Doi eurodeputaţi conservatori germani au acuzat miercuri Guvernul român de împiedicarea accesului României şi Bulgariei în Schengen. „Motivul pentru care nu a avut loc extinderea Schengen ţine de România, şi nu de Bulgaria”, a declarat Manfred Weber, vicepreşedintele Partidului Popular European (PPE), în cursul unui eveniment public, la Bruxelles, potrivit euractiv.com.

Doi eurodeputaţi conservatori germani au acuzat miercuri Guvernul român de împiedicarea accesului României şi Bulgariei în Schengen, contrazicând declaraţiile Berlinului, potrivit căruia măsurile celor două ţări în materie de justiţie şi corupţie sunt insuficiente, relatează site-ul Euractiv.com.

Potrivit site-ului, europarlamentarul Manfred Weber, vicepreşedintele Partidului Popular European (PPE), a lăudat Bulgaria pentru pregătirea aderării sale la Schengen, în pofida votului de veto al Germaniei, pe 7 martie, care a blocat aderarea celor două state membre UE la spaţiul Schengen.

Aderarea la Shengen s-a soldat cu un eşec din cauză că, în ultimii trei ani, Guvernul României s-a confruntat cu probleme constituţionale într-un mod contraproductiv, a declarat Weber.

România şi Bulgaria "sunt abordate mereu la pachet, (iar) motivul pentru care nu a avut loc extinderea Schengen ţine de România şi nu de Bulgaria", a declarat vicepreşedintele PPE în cursul unui eveniment public, la Bruxelles.

Însă Weber (foto dreapta) a subliniat, citat de site, că socialiştii din Bulgaria, la fel ca de oriunde altundeva, „fac promisiuni pe care nu le pot onora".

„Atunci când au câştigat alegeri am văzut doar dezamăgire. Atunci când privim spre vecinul nostru, Franţa, unde François Hollande a promis tot felul de lucruri, creşterea (economică) este în scădere, şomajul este în creştere, datoria creşte, iar toate acestea s-au întâmplat după ce socialiştii au ajuns la putere", a continuat el.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat recent că Bulgaria şi România nu îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Friedrich este un conservator din cadrul Uniunii Social-Creştine (CSU).

„Există câte arii de vulnerabilitate, precum funcţionalitatea sistemului judiciar, care ne împiedică să spunem eliminaţi graniţele”, a explicat Friedrich, potrivit „Deutsche Welle”, adăugând că un val de populaţie săracă ar putea ajunge în Germania în căutarea de ajutoare sociale. 

Atât Weber, car şi Markus Ferber, ambii membri CSU ai Parlamentului European (PE), au dat vina pe România pentru eşecul aderării la Schengen, în această conferinţă, la Bruxelles.

Acest eveniment, "extrem de politizat", apreciază Euractiv, organizat de filiala Hanns-Seidel-Stiftung la Bruxelles, l-a avut ca prinicipal invitat pe Ţvetan Ţvetanov, fostul premier al Bulgariei. Ţvetanov este considerat "numărul doi" în ierarhia partidului GERB, condus de Boiko Borisov, care a demisionat la 20 februarie sub presiunea străzii, în urma unor proteste, uneori violente, provocate de valoarea prea mare a facturilor la energie electrică.

Ţvetanov a declarat că Guvernul bulgar GERB a înegistrat progrese în lupta împotriva crimei organizate şi al aplicării legii în Bulgaria. Însă Comisia Europeană (CE) a relevat deficienţe în rapoartele sale cu privire la domeniile justiţiei şi internelor în Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite