Rezultate referendum: Greva generală din educaţie se amână pentru la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10.000 de profesori au protestat în stradă la începutul lunii noiembrie    FOTO: Adevărul
10.000 de profesori au protestat în stradă la începutul lunii noiembrie    FOTO: Adevărul

Greva generală din învăţământ s-a amânat pentru semestrul a doilea al anului şcolar în curs, a anunţat federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) în urma referendumului organizat în rândul celor 173.000 de profesori din sindicat.

UPDATE 12:40 - Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a explicat pentru adevarul.ro că greva generală a fost amânată fiindcă bugetul a intrat în Parlament mai devreme de 9 decembrie, data la care s-ar fi aşteptat sindicaliştii să se întâmple asta. „Mi-a fost teamă că va fi aşa”, a mărturisit Hăncescu.

FSLI încă mai adună rezultatele de la referendum, însă, având în vedere că acesta a fost organizat pentru declanşarea grevei generale în învăţământ în data de 9 decembrie, acum nu mai are relevanţă, având în vedere că bugetul s-a votat în Parlament.

„S-ar putea să organizăm un alt referendum în semestrul al doilea, cel mai probabil în martie - aprilie, în preajma alegerilor europarlamentare. Asta ar însemna că o posibilă grevă generală în educaţie s-ar putea declanşa la sfârşitul anului şcolar, ceea ce înseamnă că elevii ar putea rămâne cu situaţia neîncheiată înaintea examenelor naţionale (Bacalaureat 2014, Evaluarea Naţională 2014)”, a mai spus Hăncescu.


Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) a început din data de 25 noiembrie un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care aceştia să-şi exprime opţiunea privind greva generală începând cu data de 9 decembrie 2013, data la care, dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014.

Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toţi cei 173.000 de membri, nu s-a reuşit consultarea în integralitate a tuturor acestora.

Conform datelor primite de la sindicatele afiliate, din cei aproximativ 70% din membrii consultaţi, aproximativ 50% s-au exprimat pentru declanşarea grevei generale începând cu 9 decembrie 2013.

Având în vedere că o grevă generală se poate declanşa dacă cel puţin 50% din totalul membrilor de sindicat îşi exprimă opţiunea pentru această formă de protest, greva generalăs-a amânat, se arată într-un comunicat FSLI.

„Rezultatele parţiale ale acestui referendum scot în evidenţă un lucru clar: starea de nemulţimire în rândul salariaţilor din învăţământ este foarte mare şi, conform acestor rezultate şi a numeroaselor mesaje pe care le primim din rândul membrilor de sindicat,  greva generală trebuie amânată pentru semestrul al-II-lea al acestui an şcolar”, se arată în comunicatul FSLI.

Profesorii, studenţii şi elevii cer 6% din PIB pentru Educaţie

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste în educaţie începând cu profesorii care au pichetat în luna octombrie, sediile Guvernului, ale Parlamentului şi ale USL. Pe 6 noiembrie, 10.000 de profesori de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au ieşit în stradă la un miting, iar săptămâna următoare au ieşit mii de studenţi să protesteze în toată ţara, în timp ce elevii au făcut grevă japoneză în şcoli.


Greva generală din Educaţie ar putea fi declanşată după 1 ianuarie 2014. Oficialii explică de ce au crescut doar salariile dascălilor debutanţi

Sindicaliştii din educaţie spun că, cel mai probabil, profesorii vor face grevă generală după 1 ianuarie 2014. Principala revendicare a dascălilor este acordarea celor 6% din PIB pentru învăţământ, aşa cum prevede Legea Educaţiei. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, susţine că existau bani să crească toate salariile în educaţie cu 10%, dar trebuie să achite sumele câştigate de dascăli în instanţă.

Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite