FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii sindicali au cerut salarii majorate măcar pentru profesorii debutanţi  FOTO: Adevărul/Ioana Nicolescu
Liderii sindicali au cerut salarii majorate măcar pentru profesorii debutanţi  FOTO: Adevărul/Ioana Nicolescu

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

Dascălii de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au stat cu pancarte timp de aproape două ore, între 11.00 şi 13.00, la intrarea dinspre Parcul Izvor, solicitând parlamentarilor, deputaţi şi senatori, să pună presiune pentru ca educaţia să primească cele 6% din PIB stabilite prin Legea Educaţiei Naţionale, prevedere amânată până acum.

”Vrem 6% din PIB pentru că altfel ne batem joc de milioane de elevi şi de profesori. Vrem salarii mai mari în special pentru profesorii debutanţi”, a declarat Marius Nistor, liderul FSE "Spiru Haret".

Acesta susţine că este nevoie de această creştere a finanţării din educaţie atât pentru mediul preuniversitar, cât şi pentru cel universitar şi, ca atare, vor pune presiune pe toţi factorii de decizie politică pentru acordarea celor 6% din PIB învăţământului românesc.

Acţiunea de protest s-a desfăşurat sub sloganul "Alocaţi şase la sută din PIB pentru educaţie! Dacă nu acum, atunci când?".

Solicitările dascălilor

Pe lângă solicitarea de acordare a şase la sută din PIB, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei naţionale, o lege specială pentru salarizarea personalului din învăţământ (didactic, didactic auxiliar şi nedidactic), debirocratizarea actului educaţional, depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice.

"Pot să spun că actualul Guvern a avut cea mai lungă perioadă de pace socială. Am tot sperat că promisiunile făcute, înainte de alegeri, vor fi materializate. Nu pot să neg redeschiderea dialogului social şi rezolvarea unor probleme din sistemul educaţional. Totuşi, revendicările principale nu şi-au găsit încă soluţii. Ne dorim ca prin acest pichet să le arătăm politicienilor că, dacă pe ei nu îi interesează ce se întâmplă cu cei peste 3,5 milioane de elevi şi peste 350.000 de angajaţi din învăţământ, pe noi ne interesează", a declarat liderul sindical Marius Nistor.

Federaţia sindicală informează că astfel de acţiuni vor continua şi vor putea culmina, dacă cererile lor nu vor fi rezolvate, cu blocarea anului şcolar.

Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că peste 10.000 de dascăli vor ieşi în stradă, miercuri, 6 noiembrie, pentru un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei. Săptămâna trecută, dascălii din FSLI au pichetat Guvernul şi sediul USL în încercarea de a atrage atenţia guvernanţilor asupra problemelor nerezolvate din Educaţie: salarizarea profesorilor sau acordarea a 6% din PIB pentru învăţământ.


Dascălii se mută în stradă. Despre starea învăţământului românesc, la Adevărul Live, de la 15.00

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret protestează luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, la Adevărul Live, de la ora 15.00.

Peste 1.000 de sindicalişti din educaţie pichetează luni Parlamentul. Miercuri va avea loc un marş la care sunt aşteptaţi 10.000 de profesori

Peste 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" vor picheta, luni, sediul Parlamentului, pentru a determina senatorii şi deputaţii să aloce şase la sută din PIB pentru învăţământ, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Sindicaliştii din educaţie ies din nou în stradă săptămâna viitoare. Pricopie: poziţia lor este una corectă

„Poziţia sindicatelor cred că este una corectă. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amânate, neglijate, nediscutate”, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în contextul în care principalele sindicate din educaţie au anunţat proteste de stradă cu mii de dascăli săptămâna viitoare.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Andrei Pleşu: ce înseamnă un „profesor bun”?

„Răsfoind prin arhivă, am găsit şi răspunsurile de mai jos, la întrebări repetate adesea, de-a lungul anilor. N-au încăput în carte, dar le consemnez, totuşi, pentru că tema e mereu actuală, mereu semnificativă, mereu dureroasă”, notează Andrei Pleşu, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro în care vorbeşte despre ce înseamnă să fii un „profesor bun”.

Dascălii ies în stradă din 28 octombrie. Primăria Capitalei a aprobat protestele

Primăria Capitalei a aprobat miercuri pichetele, mitingul şi marşul anunţate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) pentru sfârşitul lunii octombrie. Protestele încep săptămâna viitoare, cu pichetarea sediului Guvernului şi al USL, iar în noiembrie, 10.000 de dascăli sunt aşteptaţi la un miting în Bucureşti.

Zeci de mii de dascăli au semnat un memoriu prin care cer Guvernului o lege a salarizării doar pentru educaţie

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) va depune, vineri dimineaţă, la Guvernul României, memorii individuale şi colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ – personal nedidactic, cerând o lege a salarizării pentru sistemul educaţional. Joi, alte câteva sute de petiţii, semnate de peste 40.000 de semnături de persoane, au fost depuse de o altă federaţie sindicală din educaţie la Guvern.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite