Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii au început luni protestele, cerând salarii mai mari şi 6% din PIB pentru educaţie  FOTO: Adevărul
Profesorii au început luni protestele, cerând salarii mai mari şi 6% din PIB pentru educaţie  FOTO: Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

"La rectificarea bugetară se asigură - dar nu în bugetul Ministerului, o să găsiţi la autorităţi locale, pentru că e vorba de profesorii din preuniverstar - se asigură 175 de milioane de lei, aşa cum s-a calculat de către inspectoratele şcolare şi judeţene, că este nevoie de suplimentarea fondului de salarii. 175 mil lei sunt pentru a asigura până la sfârşitul anului salariile profesorilor din preuniversitar", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Declaraţia premierului vine în aceeaşi zi în care dascălii afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au început protestele faţă de slabă finanţare a educaţiei în România.

Victor Ponta a subliniat faptul că banii pentru plata salariilor profesorilor din sistemul preuniversitar urmează a fi îndreptaţi către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei.

"Deci nu căutaţi la Ministerul Educaţiei, la capitolul respectiv, căutaţi la autorităţi locale - aşa mi-a explicat domnul Voinea. Nu sunt eu marele specialist în capitole bugetare, eu am întrebat în general unde dăm banii, pentru ce, de unde e nevoie", a adăugat Ponta.

Majorări în 2014 doar pentru dascălii debutanţi

Salariile şi pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelaşi procent, respective 3,75%, ci va fi ţintit către persoanele cu venituri mici şi anumite categorii speciale, precum medici rezidenţi şi profesori debutanţi, a declarat tot luni premierul Victor Ponta.

„Avem un spaţiu de creştere atât a pensiilor, cât şi a salariilor, important este să vedem exact în ce fel folosim acest spaţiu fiscal. Din punctul meu de vedere - şi este şi cel al ministrului de Finanţe - nu mărim toate salariile şi pensiile cu 3 virgulă ceva la sută, ci încercăm să ne adresăm celor cu venituri mici şi unor categorii speciale, fie că vorbim de medici rezidenţi sau de profesori debutanţi, pentru că, altfel, cei care au deja salarii şi pensii mari nu o să simtă foarte mult cei 3,75%, dar dacă mergem ţintit pe anumite categorii, creşterea va fi mai semnificativă“, a spus Ponta.


DOCUMENT Câştigătorii şi perdanţii rectificării bugetare: majoritatea ministerelor vor avea bugete mai mici

Bugetele ministerelor Muncii, Dezvoltării, Mediului, Transporturilor, Economiei, Agriculturii, Sănătăţii, Societăţii Informaţionale şi Apărării vor fi tăiate la a doua rectificare din acest an, de majorări de bugete urmând să beneficieze Afacerile Interne, Justiţia, Externele şi Camera Deputaţilor, potrivit documentului obţinut de "Adevărul".

Ponta anunţă că nu toate salariile şi pensile vor creşte anul viitor cu 3,75%, ci vor fi ţintite anumite categorii sociale

Salariile şi pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelaşi procent, respective 3,75%, ci va fi ţintit către persoanele cu venituri mici şi anumite categorii speciale, precum medici rezidenţi şi profesori debutanţi, a declarat premierul Victor Ponta.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite