Dascălii decid săptămâna aceasta dacă intră în grevă generală din 9 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 10.000 de angajaţi din Educaţie au ieşit în stradă la începutul lunii   FOTO: Adevărul
Aproape 10.000 de angajaţi din Educaţie au ieşit în stradă la începutul lunii   FOTO: Adevărul

Sindicaliştii din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) organizează referendum săptămâna aceasta în şcoli pentru a afla dacă profesorii sunt de acord cu declanşarea grevei generale din data de 9 decembrie 2013. Decizia finală va fi luată pe 4 decembrie.

Liderii FSLI au transmis în şcoli formularele tipizate pe care dascălii trebuie să le completeze până vineri, 29 noiembrie, în care trebuie să menţioneze dacă sunt sau nu de acord cu greva generală.

Pe 2 decembrie, toate aceste liste, din fiecare judeţ, vor fi centralizate la Bucureşti, iar pe 4 decembrie liderii vor lua o decizie în acest sens.

Practic, dacă 60% dintre sindicalişti vor opta pentru greva generală, cursurile vor fi suspendate în şcolile din România din data de 9 decembrie 2013, potrivit reprezentanţilor FSLI.

Profesorii cer creşterea salariilor debutanţilor cu 50%, acordarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi un nou statut al personalului didactic. Aceste nemulţumiri au scos în stradă, pe 6 noiembrie, aproape 10.000 de dascăli din toată ţara, într-un miting organizat în Capitală.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a explicat că toţi salariaţii din învăţământ au venituri cu 20% mai mici faţă de cele din 2009, înainte de faimoasa tăiere cu 25%, în ciuda faptului că reprezentanţii Guvernului spun că au reîntregit veniturile salariaţilor din educaţie.

“Dacă nu se va găsi o soluţie ca salariile să crească, lucrurile se vor complica foarte mult. Acum mai este o şansă, la votul în Parlament privind bugetul pentru anul 2014. Şansa unei educaţii performante este în mâinile senatorilor şi deputaţilor, dacă într-adevăr vor binele acestui sector”, a punctat Simion Hancescu, la o conferinţă de săptămâna trecută pe tema situaţiei din educaţie.

GRAFICE EDUCATIE

Profesorii, studenţii şi elevii cer 6% din PIB pentru Educaţie

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste în educaţie începând cu profesorii care au pichetat în luna octombrie, sediile Guvernului, ale Parlamentului şi ale USL. Pe 6 noiembrie, 10.000 de profesori de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au ieşit în stradă la un miting, iar săptămâna următoare au ieşit mii de studenţi să protesteze în toată ţara, în timp ce elevii au făcut grevă japoneză în şcoli. Mai mult, sindicatele din învăţământ organizează în perioada aceasta un referendum, urmând ca la începutul lui decembrie să fie comunicate rezultatele acestuia care vor arăta dacă se va face sau nu grevă generală în 2014, în Educaţie.


Greva generală din Educaţie ar putea fi declanşată după 1 ianuarie 2014. Oficialii explică de ce au crescut doar salariile dascălilor debutanţi

Sindicaliştii din educaţie spun că, cel mai probabil, profesorii vor face grevă generală după 1 ianuarie 2014. Principala revendicare a dascălilor este acordarea celor 6% din PIB pentru învăţământ, aşa cum prevede Legea Educaţiei. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, susţine că existau bani să crească toate salariile în educaţie cu 10%, dar trebuie să achite sumele câştigate de dascăli în instanţă.

Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite