VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Invitaţii Adevărul Live dezbat situaţia învăţământului românesc FOTO David Muntean
Invitaţii Adevărul Live dezbat situaţia învăţământului românesc FOTO David Muntean

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Cele mai importante declaraţii:


Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”: „
Am declanşat un referendum privind posibila blocare a anului şcolar, grevă generală. Cred că cei care au putere de decizie ar trebui să ţină cont. Nu se vor trece notele în cataloage, dacă Parlamentul nu va lua toate măsurile care vin în întâmpinarea sistemului şi a întregii societăţi. Dacă vrei dascăli de calitate, atunci trebuie să-i plăteşti corespunzător. Nu poţi să ceri minuni din partea personalului nedidactic care asigură siguranţa în şcoli atâta timp cât ei au salarii şi de 4-5 milioane (de lei vechi - n.r.). Dacă s-ar aloca 6% din PIB Educaţiei, am putea rezolva toate aceste probleme.”

Simion Hăncescu, liderul FSLI: „Cu Ministerul Educaţiei se poate discuta totul cu excepţia bugetului şi salariilor. Pe lângă faptul că dascălii sunt umiliţi financiar, ei mai sunt şi îngropaţi în hârtii. Dacă facem un inventar la o şcoală, sunt peste 40 de comisii, ori toate astea înseamnă bibliorafturi, hârtii. Mai este o altă problemă care se manifestă constant de 23 de ani încoace: politizarea. Trebuie să-i dăm şcolii şansa să aibă un cuvânt de spus când se numeşte un director, altfel ne vor întâlni în continuare cu oameni din partide numiţi pe posturi.

În străinătate Educaţia a primit constant mai multe procente din PIB, în timp ce la noi a fost exact invers: Educaţiei i s-a acordat tot mai puţin din PIB. Astfel, media în ţările europene este de 5,2 % din PIB, în timp ce la noi, în anul 2012, s-a acordat 2,5% din PIB Educaţiei. Noi am protestat faţă de Legea Educaţiei. FSLI are 173.000 de membri cotizanţi şi considerăm că trebuie să tragem un semnal de alarmă fiindcă acum se discută bugetul.”

Dascălii se mută în stradă. Despre starea învăţământului românesc, la Adevărul Live

Salariul de profesor debutant ar trebui mărit cu 50%

Ana-Maria Şerban, educatoare: „Am terminat liceul pedagogic şi mi-am dorit acest loc de muncă pentru stabilitate, nu pentru salariu. Este necesar un interes din partea autorităţilor pentru a-i atrage pe profesorii tineri în sistem. Eu am un salariu de 794 de lei, ca debutant, pentru mine este „suficient” pentru că nu sunt o familistă. Consumul psiho-emoţional este unul foarte mare fiindcă salariul este groaznic de mic”.

Un dascăl lucrează cam 40 de ore pe săptămână pentru a-şi face datoria. Ana Maria spune că un salariu de 1200 de lei ar fi foarte bun la nivelul de tari din România. „Eu reuşesc să mă descurc cu această sumă, dar fiind studentă, locuiesc la cămin unde nu plătesc cazare fiindcă sunt cadru didactic”, a explicat ea.

Cristi Popescu, vicepreşedinte Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti: „Finanţarea de bază a scăzut cu 35% din 2008 până în 2013, astfel că universităţile au fost nevoite să crească taxele, iar bursele care ar trebui să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă sunt puţin peste 200 de lei, în condiţiile în care ar trebui să fie peste 500 de lei pentru a acoperi toate aceste costuri.

Proteste de amploare în Educaţie, la primăvară

Adevărul: S-ar putea crea o mişcare comună, cu toate sindicatele şi cu alianţele studenţilor, care să aibă un impact mai puternic?

Cristi Popescu: „Noi vom organiza, pe 6 noiembrie, odată cu protestul FSLI, greve japoneze în toate centrele universitare în care avem reprezentanţi, iar pe 13 noiembrie pregătim şi noi proteste de stradă, în toate centrele universitare, vom bloca şi noi într-un fel sistemul universitar”.

Simion Hăncescu: „Cel mai probabil în primăvară se vor contura nişte acţiuni în comun: învăţământ, studenţi şi părinţi, având în vedere că atunci au loc alegerile pentru Parlamentul european.  În 2008, salariul mediu din învăţământ era de 1.557 de lei la 1,4 milioane de bugetari, în 2013 PIB-ul este cu 24% mai mare decât în 2008, dar salariul mediu din educaţie a scăzut la 1.413 lei şi avem cu 200.000 mai puţini bugetari şi cu 50.000 mai puţini bugetari în învăţământ.”

De câte ori s-a schimbat legea educaţiei

Simion Hăncescu: „Au fost două legi mari - cea din 1984 şi Legea 1/2011, legea actuală, care este foarte vulnerabilă.”

Adevărul: Dacă ne uităm la vecinii noştri, Ungaria, observăm că ei plătesc 16 euro/oră pentru un profesor, în timp ce în România este de 2,92 de euro.

Hăncescu: „Şi guvernul Ungariei a luat recent decizia să mărească salariile din educaţie cu 30%. Dacă ne uităm la Japonia, ei au investit masiv în educaţie după al Doilea Război mondial şi acum sunt a treia ţară din lume ca putere economică. Dacă ne uităm la Finlanda, ei acordau 12% din PIB pe vremea când implementau reforma, acum 20 -30 de ani şi acum au cel mai performant sistem de educaţie.”

Învăţământul profesional

Simion Hăncescu: „Şcolile profesionale sunt distruse, în momentul de faţă nu mai avem oameni care să termine o şcoală profesională şi să poată fi angajaţi imediat după. Trebuie să se termine cu acest sistem bazat pe informaţii total inutile, la noi un elev de clasa a II-a învaţă ce li se predă copiilor de a IV-a în străinătate, elevi de liceu învaţă ce se predă în facultate în afară şi tot aşa. De ce? Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă. În lumea normală, peste 70% din cei care ies din şcoli au o calificare cu care se pot angaja.”

Câte greve mari s-au făcut în Educaţie

Simion Hăncescu: „Au fost două mari greve: prima a fost în anul 2000 şi a durat cinci săptămâni şi cea de-a doua a fost în 2005 (trei săptămâni). Atunci am obţinut peste un miliard de euro pentru investiţii, aveam 160 de campusuri şcolare începute, acum vreo 90% sunt blocate şi se mai şi fură din puţinul care se acordă pentru investiţii, aveam toalete de la ţară care costă miliarde de lei.

Despre meseria de profesor

Hăncescu: „Îmi aduc aminte ce spunea Petre Ţuţea, că profesorul este un fabricant de oameni, e ca un tâmplar care găseşte o bucată de lemn în noroi, o ia şi o spală şi face din ea o mobilă de lux, Nu oricine poate fi profesor, el trebuie să fie şi model pentru elevii săi. Dascălii trebuie răsplătiţi, nu batjocoriţi”.


Peste 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ pichetează luni, 4 noiembrie 2013, începând cu ora 11.00, Palatul Parlamentului, acţiunea având ca scop principal derminarea senatorilor şi deputaţilor să aloce 6% din PIB pentru sistemul de învăţământ, au anunţat vineri liderii sindicali.

Acţiunea celor de la „Spiru Haret“ de luni se va continua miercuri cu mitingul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care sunt aşteptaţi să participe aproape 10.000 de persoane, potrivit FSLI.

Dascălii spun că sunt nemulţumiţi de faptul că educaţie este prioritate naţională doar pe hârtie, având în vedere ”salariile de mizerie şi condiţiile în care lucrează”, şi ameninţă că vor revurge la grevă generală dacă guvernnaţii nu le vor asculta doleanţele.

„Poziţia sindicatelor cred că este una corectă. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amânate, neglijate, nediscutate”, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ion M. Ioniţă va discuta astăzi, de la ora 15.00, la Adevărul Live, despre motivele pentru care meseria de dascăl a ajuns în acest impas cu liderul FSLI, Simion Hăncescu şi, de asemenea, doi dascăli: unul la început de carieră, o educatoare cu studii superioare şi un salariu de 600 de lei, altul cu zeci de ani în învăţământ, ambii nemulţumiţi de salariile mici şi condiţiile în care au ajuns să predea.

Prin Skype li se va alătura şi preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş. Studenţii au anunţat că se vor alătura protestelor dascălilor, în condiţiile în care şi ei au lansat de curând o campanie intitulată ”6% din PIB pentru educaţie”. Subfinanţarea afectează aşadar nu doar învăţământul preuniversitar, dar şi mediul universitar, lovind în special în tinerii care nu au resurse proprii să se întreţină în facultate, potrivit ANOSR. 


Peste 1.000 de sindicalişti din educaţie pichetează luni Parlamentul. Miercuri va avea loc un marş la care sunt aşteptaţi 10.000 de profesori

Peste 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" vor picheta, luni, sediul Parlamentului, pentru a determina senatorii şi deputaţii să aloce şase la sută din PIB pentru învăţământ, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Sindicaliştii din educaţie ies din nou în stradă săptămâna viitoare. Pricopie: poziţia lor este una corectă

„Poziţia sindicatelor cred că este una corectă. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amânate, neglijate, nediscutate”, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în contextul în care principalele sindicate din educaţie au anunţat proteste de stradă cu mii de dascăli săptămâna viitoare.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Andrei Pleşu: ce înseamnă un „profesor bun”?

„Răsfoind prin arhivă, am găsit şi răspunsurile de mai jos, la întrebări repetate adesea, de-a lungul anilor. N-au încăput în carte, dar le consemnez, totuşi, pentru că tema e mereu actuală, mereu semnificativă, mereu dureroasă”, notează Andrei Pleşu, într-o postare pe blogul său de pe adevarul.ro în care vorbeşte despre ce înseamnă să fii un „profesor bun”.

Dascălii ies în stradă din 28 octombrie. Primăria Capitalei a aprobat protestele

Primăria Capitalei a aprobat miercuri pichetele, mitingul şi marşul anunţate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) pentru sfârşitul lunii octombrie. Protestele încep săptămâna viitoare, cu pichetarea sediului Guvernului şi al USL, iar în noiembrie, 10.000 de dascăli sunt aşteptaţi la un miting în Bucureşti.

Zeci de mii de dascăli au semnat un memoriu prin care cer Guvernului o lege a salarizării doar pentru educaţie

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) va depune, vineri dimineaţă, la Guvernul României, memorii individuale şi colective din partea a peste 20.000 de salariaţi din învăţământ – personal nedidactic, cerând o lege a salarizării pentru sistemul educaţional. Joi, alte câteva sute de petiţii, semnate de peste 40.000 de semnături de persoane, au fost depuse de o altă federaţie sindicală din educaţie la Guvern.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite