Greva generală din Educaţie ar putea fi declanşată după 1 ianuarie 2014. Oficialii explică de ce au crescut doar salariile dascălilor debutanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
10.000 de profesori au ieşit, pe 6 noiembrie, în stradă   FOTO: Adevărul
10.000 de profesori au ieşit, pe 6 noiembrie, în stradă   FOTO: Adevărul

Sindicaliştii din educaţie spun că, cel mai probabil, profesorii vor face grevă generală după 1 ianuarie 2014. Principala revendicare a dascălilor este acordarea celor 6% din PIB pentru învăţământ, aşa cum prevede Legea Educaţiei. Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, susţine că existau bani să crească toate salariile în educaţie cu 10%, dar trebuie să achite sumele câştigate de dascăli în instanţă.

UPDATEMinistrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, susţine că, în situaţia în care Guvernul nu ar fi fost obligat să plătească despăgubiri pentru procesele câştigate de angajaţii din învăţământ existau bani pentru ca tuturor celor din sistem să le crească salariul cu 10% în 2014, potrivit Mediafax

Doina Pană a fost întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, ce le răspunde sindicaliştilor din Educaţie care spun că, odată cu creşterile salariale pentru profesorii debutanţi, aceştia vor ajunge să ia la fel de mulţi bani ca şi profesorii cu grade didactice şi cu experienţă.

"Dacă nu ar fi trebuit să plătim (despăgubiri pentru - n.r.) toate procesele acestea (câştigate de profesori în instanţă - n.r.) existau bani ca să le crească tuturor salariile cu 10%. În faza actuală, atât timp cât încă mai plătim din urmă, tot în buzunarele oamenilor intră banii. Ei primesc din urmă aceşti bani, le cresc veniturile", a spus Pană.

Salarii de aproape 2 miliarde câştigate în instanţă

Atunci când un jurnalist i-a spus că nu toate cadrele didactice au dat în judecată Ministerul Educaţiei, Pană a afirmat: "În educaţie nu e nimeni care să nu fi dat în judecată. Cifra de 2 miliarde spune foarte clar că, dacă nu sunt toţi, sunt 99,9%".

"Fiecare persoană a decis dacă vrea sau nu să dea în judecată. Procesele au fost individuale, nu colective. Dacă inspectorului general i s-a părut că nu dă bine să dea ministerul în judecată ... Statul şi-a adus aminte de ei (de toţi profesorii - n.r.), iar Guvernul Ponta le-a reîntregit salariile. Nu se poate da nimic retroactiv. De-asta au fost toate acele procese în instanţă. Şi la anul vor fi plătite despăgubiri", a spus Pană.

Întrebată dacă nici anul viitor nu le vor creşte salariile dascălilor din cauza plăţii despăgubirilor, Pană a replicat: "Vă deranjează că le cresc salariile debutanţilor?".

"Vorbim de venituri şi vorbim de salarii. Venitul în sine al profesorilor nu înseamnă doar ce apare pe hârtia de salariu, ci şi aceste două miliarde de lei care se dau în urma proceselor câştigate", a spus Pană.
Ministrul a declarat că Guvernul nu are de unde creşte salariile tuturor.

"Puteam lua şi cele 40 de miliarde de la investiţii şi ce puteam face? Să ne tot afundăm! Ca să poată creşte (salariile - n.r.) în anii următori, automat noi trebuie să repornim economia, să pompăm în investiţii, în cofinanţări de fonduri europene, să dăm facilităţi fiscale pentru a se crea locuri de muncă, iar banii la buget să fie cât mai mulţi. Nu poţi face majorări salariale decât pe baza unei creşteri sănătoase. Dacă am da toţi banii de la buget la salarii, ce facem după aceea? Migrăm toţi în altă ţară? Nevoile sunt foarte multe, dar, la ora actuală, s-a ţinut cont de toate categoriile cu venituri mici, plecând de la pensionari, la cei cu salariul minim, plus creşterile la debutanţi", a explicat Doina Pană.

Ministrul pentru Dialog Social a adăugat că există premise ca veniturile tuturor românilor să crească în perspectivă.

"Avem creştere economică. Nu suntem printre ţările aflate pe minus. Acestea sunt semne bune care vor conduce la creşterea veniturilor. Alimentele s-au ieftinit. Se va demonstra că spaima generată de creşterea preţului pe litru de benzină nu este justificată. (...) Din moment ce ne-am putut permite să creştem salariul minim în plată înseamnă că, automat, acest lucru se bazează pe creşterea economică de care vă spuneam. Din moment ce cresc salariile debutanţilor din sănătate şi învăţământ, şi totul înseamnă o creştere a puterii de cumpărare, nu avem voie să ne văietăm. Noi vorbim acum de un proiect de buget. Bugetul conţine o creştere a puterii de cumpărare, a veniturilor", a conchis Doina Pană.

Cuantumul brut al salariilor de bază şi sporurilor acordate bugetarilor va fi menţinut anul viitor la acelaşi nivel cu luna decembrie 2013, fără să fie aplicată valoarea de referinţă din Legea salarizării unitare, o creştere salarială de până 10% fiind prevăzută doar pentru profesori debutanţi.


Atât Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cât şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” organizează referendumuri cu privire la organizarea grevei generale în sistem.

Preşedintele „Spiru Haret”, Marius Nistor, a explicat pentru adevarul.ro că săptămâna viitoare vor afla rezultatele, însă cel mai probabil, nu se va organiza o grevă înainte de Crăciun. „Momentan nu ştim, dar dacă rezultatele referendumului arată că majoritatea profesorilor sunt de acord să facă grevă generală, atunci va trebui să primim acordul din partea autorităţilor pentru grevă generală, ca acţiune de protest”, a spus Nistor.

La rândul lor, reprezentanţii FSLI aşteaptă rezultatele referendumului lor, care vor veni abia la începutul lunii decembrie, ceea ce exclude o grevă generală înainte de sărbători. Marius Nistor a spus că în cazul în care se va ajunge la aşa ceva, atunci se poate ca sindicatele din învăţământ să facă grevă generală împreună.

Când au mai fost greve în învăţământ

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a povestit într-o emisiune de Adevărul Live că în ultimii 20 de ani, au fost două mari greve în educaţie: prima a fost în anul 2000 şi a durat cinci săptămâni, iar cea de-a doua a fost în 2005 (trei săptămâni). 

„Atunci am obţinut peste un miliard de euro pentru investiţii, aveam 160 de campusuri şcolare începute, acum vreo 90% din lucrările începute atunci sunt blocate şi se mai şi fură din puţinul care se acordă pentru investiţii, aveam toalete de la ţară care costă miliarde de lei”, a spus Hăncescu.

Proteste de amploare în Educaţie

În ultimele săptămâni, atât profesorii cât şi studenţii şi elevii au protestat faţă de subfinanţarea educaţiei. Sute de profesorii FSLI şi FSE au pichetat mai întâi sediile Guvernului, USL-ului şi al Parlamentului, iar pe 6 noiembrie, în jur de 10.000 de dascăli FSLI au ieşit în stradă la un miting din Piaţa Victoriei, de unde au mers până la Parlament.

Studenţii au făcut şi ei miting miercuri, 13 noiembrie, în mai multe oraşe din ţară. În Bucureşti, în jur de 500 au mers din facultate în facultate să-şi cheme colegii la protestul din piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei. În acelaşi timp, elevii făceau grevă japoneză în şcoli.

Toţi cer acelaşi lucru: 6% din PIB pentru educaţie, care ar rezolva multe probleme precum salariile mici ale profesorilor, în special ale celor debutanţi care câştigă 8 milioane pe lună, cheltuielile de navetă pentru elevi şi pentru cadrele didactice din provincie, majorarea finanţării subvenţiilor căminelor, mai multe burse pentru studenţi.


Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

FOTO Aproape 1.000 de profesori de la Federaţia „Spiru Haret” au cerut în faţa Parlamentului salarii mai mari

În jur de 1.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au pichetat luni, la prânz, sediul Parlamentului, cerându-le politicienilor să aloce 6% din PIB pentru învăţământ şi măcar majorarea salariilor debutanţilor.

VIDEO Liderul FSLI, la Adevărul Live: „Trebuie pus accent pe pregătirea forţei de muncă, pe învăţământul profesional”

Aproape 10.000 de dascăli din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt aşteptaţi miercuri la miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei, nemulţumiţi de subfinanţarea cronică din educaţie. Alţi 1.000 de profesori ai FSE Spiru Haret au protestat luni în faţa Parlamentului, cerând 6% din PIB. De ce se mută învăţământul românesc din clasă în stradă, am discutat, luni, la Adevărul Live.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

VIDEO Dascălii FSLI sunt în grevă japoneză. Ei au protestat la Guvern şi USL: „Moare orice naţie fără educaţie”

Membrii FSLI au început protestele luni, prin organizarea unei greve japoneze în toate unităţile de învăţământ din ţară şi prin pichetarea sediilor Guvernului şi USL, de la ora 11.00, pichete la care participă peste 300 de dascăli. Sindicaliştii solicită salarii mai mari cu 50% pentru debutanţi şi 6% din PIB pentru educaţie începând din 2014, dar şi modificarea programelor şcolare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite