LIVE TEXT | Greva din Educație, ziua a XVII-a. Guvernul oferă memorandum, sindicaliștii vor promisiunile în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva generală din Educație a intrat în a treia săptămână, iar zorii stingerii conflictului de muncă nu se ivesc. Cu toate acestea, Ministerul Educației susține că profesorii au început să revină în clase și nu se impune o decalare a datelor fixate pentru examenele naționale.

Greva generală în Educație continuă Foto: Arhivă
Greva generală în Educație continuă Foto: Arhivă

UPDATE 15:15 Sindicalist, despre Memorandumul guvernului: Dacă nu vom avea în MO specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta cum își doresc guvernanții

Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), George Purcaru, a declarat că „dacă nu vom avea în Monitorul Oficial specificat ce am cerut noi, lucrurile nu vor sta așa cum își doresc guvernanții, ci așa cum își doresc oamenii”. Reacția vine ca răspuns la anunțul Guvernului că va fi adoptat un memorandum privind creșterile salariale din Educație.

„Este firesc să cerem aceste garanții clare publicate în Monitorul Oficial, tocmai pentru a nu veni cineva să spună n-a fost semnat de mine, nu v-am promis eu. Vom analiza foarte clar și acest proiect al memorandumului și vom vedea și ce efect juridic poate să aibă, pentru că nu vreau să ajungem în situația în care rămânem doar la nivelul de promisiuni”, a adăugat George Purcaru.

Acesta a mai spus că nu știe ce vorr zice colegii săi despre memorandum, dar vor analiza acest proiect al memorandumului pentru a vedea ce efect juridic poate să aibă, „pentru că nu vreau să ajungem în situația în care rămânem doar la nivelul de promisiuni”.

„Îmi aduc aminte de ultimul acord semnat cu mare fast la Alba Iulia și care nu s-a respectat. Prin urmare, neîncrederea aceasta a crescut pe an ce a trecut și e firesc să cerem aceste garanții clare publicate în Monitorul Oficial, tocmai pentru a nu veni cineva să spună n-a fost semnat de mine, nu v-am promis eu ș.a.m.d. Prin urmare, e clar că ne dorim ca investițiile în învățământ să se facă pe cele două paliere. E vorba despre resursa umană, motivarea și de aceea insistăm pe această viitoare lege a salarizării să se respecte acest principiu și a doua chestiune, finanțarea întregului sistem de de educație, în ceea ce privește infrastructura și nu doar infrastructura”, a mai spus vicepreședintele FSLI la Digi24.

UPDATE 14.03 Greva profesorilor continuă. Dascălii, prezenți la protest în centrul Iașului FOTO

Profesorii continuă greva, dar și protestele din marile orașe ale țării. În ziua de 7 iunie 2023, mii de dascăli au fost prezenți în centrul Iașului, unde și-au strigat nemulțumirile. Detalii aici

UPDATE 13.12 Guvernul va adopta un memorandum privind majorările salariale ale profesorilor prin noua lege a salarizării

Guvernul va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua lege a salarizării. Premierul le-a cerut miniștrilor Educației și Muncii promovarea la nivelul Guvernului a memorandumului privind majorarea salariilor profesorilor prin noua lege a salarizării. Detalii aici

UPDATE 11:13 Profesorii vor protesta din nou în București. „Greva se încheie când guvernul vine cu o soluție acceptată de profesori”

Liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat miercuri că profesorii vor protesta din nou în București, joi sau vineri. Acesta a precizat că au depus o cerere la Primăria Capitalei și că în funcție de răspuns se va organiza și protestul.

Sindicalistul a anunțat că greva profesorilor va continua până când Guvernul va oferi garanții privind noua grilă de salarizare și salariul profesorilor debutanți.

„Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a declarat Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației, potrivit G4Media.

UPDATE 10:40 Ministrul Muncii discută cu profesorii de la Liceul I. L. Caragiale

Ministrul Muncii, Marius Budăi, se află la Colegiul Național Liceul I. L. Caragiale din București, la invitația directoarei instituției.

Acesta discută cu profesorii despre revendicările lor. Nu există discuții cu directorii altor licee din București pentru întâlniri cu profesorii și ministrul Muncii.

Conform calendarului oficial, înscrierile elevilor la examenele naționale ar trebui să se finalizeze în aceste zile. Absolvenții de clasa a VIII-a sunt înscriși automat de secretariatele instituțiilor școlare, în timp ce elevii de clasa a XII-a trebuie să completeze o cerere.

Dar, chiar dacă sunt înscriși, nu înseamnă că elevii claselor terminale vor putea și susține examenele, în condițiile în care greva va continua, spune profesoara Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale“ din București. „Înscrierea elevilor de clasa a XII-a la Bacalaureat s-a făcut de mult, înainte de grevă, pe 22/23 mai, în ultima săptămână concretă de școală, practic. Dar asta nu înseamnă nimic. Profesorii sunt în grevă. Elevii sunt înscriși, cum i-am înscris întotdeauna, durează această înscriere. Dar faptul că sunt înscriși nu înseamnă că intră în Bac. Mediile lor nu sunt încheiate, situația nu este validată. Când se va ieși din grevă – dacă se va mai ieși vreodată –, acele cereri completate de elevi le vor fi utile pentru Bacalaureat. Înscrisul la Bacalaureat este o foaie de hârtie pe care au completat-o. Nu înseamnă că vor și intra în Bacalaureat dacă, după cum vedem, toate lucrurile se lungesc“, a explicat directoarea colegiului.

Ministerul: 15.000 de profesori au renunțat la grevă

Marți, în urma unei noi runde de negocieri cu sindicatele din Educație, Ministerul Educației a trimis un comunicat în care se spune că informațiile statistice privind profesorii participanți la grevă s-au centralizat constant din momentul declanșării conflictului de muncă. Potrivit aceleiași surse, după adoptarea ordonanței în care Guvernul oferă 1.000 de lei brut pe lună pentru fiecare profesor și 400 de lei personalului nedidactic, de la 1 iunie, proporția cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78% și cu 5,26%, la nivel general.

„Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%). La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%). În perioada 31 mai - 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice“, se mai arată în comunicat.

În 1.007 școli – cu 168 mai multe decât în 31 mai –, procentul cadrelor didactice care participă la grevă este 0, iar în 233 participă întregul personal didactic – cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai. Potrivit ministerului, niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.

Comunicatul precizează că, la întâlnirea din 6 iunie, toți participanții – sindicaliști, elevi și părinți – „au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale“.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a mai spus că miercuri va urma o nouă rundă de negocieri cu sindicatele pe marginea contractului colectiv de muncă.

Vineri se va lua decizia referitoare la examene

Ieri, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care vizează ca în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două, dar și ca în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

Toate pentru ca elevii din anii terminali să-și poate susține examenele naționale.

O decizie privind calendarul examenelor din acest an ar putea fi luată în cursul zilei de vineri, a spus ministrul Educației, Ligia Deca: „Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales“.

În contextul grevei generale, perioada de înscriere la Bacalaureat și de încheiere a mediilor a fost prelungită până pe 9 iunie. Evaluarea Națională este programată să înceapă pe 19 iunie, iar Bacalaureatul – probele orale – pe 12 iunie.

Luni, secretarul de stat în Ministerul Educației Florin Lixandru a declarat că au fost pregătite scenarii pentru a nu anula examenele naționale. „Practic, s-a propus această majorare salarială de 1.000 de lei brut pentru gradația zero, astfel că, pentru un profesor cu gradație mai mare, majorarea poate ajunge până la 1.245 de lei brut, sumă la care se vor adăuga și celelalte sporuri. Mi se pare că, pe zi ce trece, lista revendicărilor se mărește. Cert este că ne preocupă foarte mult această situație. Ne-am întâlnit pentru a găsi soluții și scenarii în cazul în care profesorii nu se vor întoarce la clase“, a declarat Lixandru.

Ieri, Ligia Deca a arătat că probele de competențe la Bacalaureat – care ar trebui să înceapă luni – ar putea fi echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului, în condițiile în care greva va continua. „Nu cred că este o soluție ideală, cred că trebuie date acele probe, dar dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja“, a spus Deca. Potrivit acesteia, se au în vedere și alte soluții. În ceea ce-i privește pe liceenii aflați în situație de corigență la limba română, limbile străine sau informatică, Deca a anunțat că pentru ei „am avut soluții și în pandemie. Practic, cei care se află în situație de corigență pot avea o notă în plus, se permite pentru ei acordarea unei note în plus față de minim astfel încât să poată ei avea șansa de a remedia“. Ministrul nu a specificat însă cine va face toate aceste lucruri dacă profesorii nu vor înceta protestul.

Părinții cer o soluție de compromis 

Peste 2.000 de sindicalişti din Educaţie au protestat marți în faţa Prefecturii ieşene, cerând majorarea salariilor. „Această grevă va intra în cărţile de istorie. Depinde de noi cum vom intra, fie o facem ca pierzători, fie vom intra ca învingători. Nu facem compromisuri şi nu ne vindem pentru un voucher“, a afirmat șeful Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă.

Acesta a precizat că sindicaliştii nu şi-au dorit această grevă şi că au avertizat încă din luna decembrie că există nemulţumiri serioase în rândul profesorilor. Potrivit lui Lăcustă, responsabilitatea grevei aparține Guvernului.

”Totul trebuie să aibă o limită”

Reprezentanții asociațiilor de părinți susțin greva profesorilor, dar cer ca examenele să nu fie afectate. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, spune că greva personalului din învăţământ este îndreptăţită, însă ar trebui să fie găsită o soluţie de „compromis“ astfel încât examenele naţionale să fie susţinute potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, iar elevii să nu fie afectaţi. „Sigur că greva este îndreptăţită, sigur că aceşti profesori sunt nemulţumiţi, sigur că sunt umiliţi prin salarizare în special – un profesor debutant: 2.400 de lei. Totul trebuie să aibă o limită şi limita înseamnă că trebuie să venim în sprijinul acestor copii astfel încât să dea examenele în special cei care sunt deja pre-admişi la universităţile din spaţiul european, şi nu numai, şi să nu le punem stop unor viitoare cariere profesionale. Sunt de acord cu greva profesorilor. Este sută la sută îndreptăţită. Toată lumea este solidară, toţi suntem convinşi că şcoala trebuie să îşi revină şi îşi revine doar în situaţia în care vom avea profesori buni în sistem“, a declarat Cristache.

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite