Guvernul va adopta un memorandum privind majorările salariale ale profesorilor prin noua lege a salarizării

0
Publicat:

Guvernul va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua lege a salarizării. Premierul le-a cerut miniștrilor Educației și Muncii promovarea la nivelul Guvernului a memorandumului privind majorarea salariilor profesorilor prin noua lege a salarizării.

FOTO: GOV
FOTO: GOV

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit Guvernului, memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

„Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, precizează sursa citată.

Guvernul a adoptat un OUG de creștere a salariilor profesorilor

Președintele PSD a anunțat că ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și cadrului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Ciolacu a punctat că este nevoie ca această să fie completată de o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ.

„Ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar acest lucru trebuie completat printr-o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ. Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Consiliul Legislativ a avertizat în avizul dat la proiectul de lege care mărește salariile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic, faptul că forma actului normativ, așa cum a fost înaintat instituției, riscă să fie neconstituțională, dacă nu sunt făcute unele corecturi.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil acestei OUG, însă a avut o serie de observații. Principala este aceea că majorarea salariilor prevăzută în această ordonanță face referire, de fapt, la anul 2022. Asta înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important din punct de vedere constituțional, cel al neretroactivității. Mai exact, o lege nu poate veni acum cu prevederi care să afecteze trecutul.

Având în vedere că, potrivit prevederilor art.62 teza I din Legea nr.24/2000, „Dispozițiile de modificare și de completare se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta”, semnalăm că anexa propusă nu se poate încorpora în actul normativ de bază, întrucânt, în acest caz, norma ar avea caracter retroactiv, dat fiind faptul că salariile de bază, ce se propun a fi majorate, au fost stabilite, prin Legea nr. 153/2017, pentru anul 2022. În consecință, pentru a nu se încălca principiul neretroactivității legii, consacrat la art. 15 alin. (2) din Constituția României, republicată, precum și pentru respectarea normelor d etehnică legislativă, este necesar ca majorarea salarială propusă să facă obiectul unei măsuri legislative distincte (nu de modificare a Legii nr. 153/2017)”, este atenționarea Consiliului Legislativ. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite