LIVE TEXT | Greva din Educație, ziua a XVI-a. Ce spune Deca despre Bac
0În perioada 6 - 9 iunie au loc înscrierile la Evaluarea Națională 2023, care ar trebui să se desfășoare între 19-22 iunie, conform actualului calendar. Din cauza grevei profesorilor, examenele ar putea fi decalate, a transmis ministra Educației, Ligia Deca.

UPDATE 16:31 Deca: Cred că există disponibilitate să continuăm discuțiile. Subiectul întâlnirii de marți
Ligia Deca a declarat că discuțiile de miercuri, 7 iunie, se vor axa pe „prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. Aici ne referim, de exemplu, la facilități pentru profesia didactică, de exemplu, accesul la materiale necesare pentru procesul didactic, tablete, laptopuri. Vorbim despre concedii de odihnă pentru acest sector. Vorbim despre drepturi suplimentare, din nou, care se circumscriu specificului activității educaționale. Continuăm discuția în acest formă. Mai avem foarte puține elemente, majoritate elementelor au fost deja agreate înainte de declanșarea protestului și sperăm să finalizăm și acest document care aduce din nou un grup de elemente pozitive pentru cadrele didactice”.
Ministra a fost întrebată de ce a fost scoasă prevederea despre salarizare din Legile Educației: „Au existat avize din partea Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor care au specificat faptul că având în vedere că există o lege a salarizării unitare, prevederi care vizează un anumit sector nu se pot afla în legile speciale. Grila sectorului educațional trebuie să se regăsească în legea salarizării, care se află în proces de elaborare chiar în acest moment la Ministerul Muncii, viitoarea lege a salarizării”, potrivit Edupedu.
UPDATE 15:39 Probele de competență de la Bac ar putea fi echivalate
Ministra Educației, Ligia Deca, a transmis că probele de competență de la Bac, care încep luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa aXII-a în timpul liceului. „Putem echivala probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, măsură aplicată de Minister în timpul pandemiei, a declarat Ligia Deca, la Europa FM.
Aceasta a precizat că, nu este o soluție ideală și că acele probe ar trebui date. „Dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja”.
UPDATE 14:12 Greva în cifre
„În perioada 31 mai - 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).
- Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%)”, a transmis Ministerul Educației.
De asemenea, se precizează că cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).
„La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai)”, se mai arată în comunicatul de presă.
Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.
UPDATE 13:16 Ligia Deca, după discuția cu sindicatele: 15.000 de persoane au renunțat la grevă
Ministra Educației, Ligia Deca, a transmis că 15.000 de angajați din sistemul de învățământ (10.000 profesori) au renunțat la grevă de pe 1 iunie până acum. „De la unitățile de învățământ și ca urmare a măsurilor luate de Guvernul României și ca urmare a ordonanței de urgență 53, de la 1 iunie, care prevede majorările salariale în învățământ, putem anunța că în acest moment, de la momentul ordonanței, de la momentul adoptării ordonanței și până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă”, a transmis ministra, fiind prima dată când oferă date despre cei care fac grevă.
De asemenea, ea a arătat și printr-un exemplu ilustrativ care este procentul de personal în grevă la nivelul județelor. „Avem județe care au în jur de 25% participare din total personal a grevă. Mă refer aici la Prahova și avem și județe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”.
În plus, Ligia Deca afirmă că această renunțare la grevă reprezintă o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern.
S-a dat startul înscrierii la Evaluarea Națională
Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor. Ministra Educației, Ligia Deca, a transmis vineri, 2 iunie, că se poate ajunge la refacerea calendarelor examenelor Evaluare Națională 2023 și Bacalaureat 2023 dacă greva generală se va prelungi. „Luăm în calcul refacerea calendarului. Nu există varianta în care să anulăm examenele naționale. Toți copiii vor avea oportunitatea să dea Evaluarea Națională și Bac-ul. Este vorba doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar astfel încât să avem profesorii necesari ca să putem desfășura aceste examene”, a spus Ligia Deca.
De asemenea, sindicaliștii din Educație au transmis că se poate ajunge la amânarea examenelor naționale dacă discuțiile cu Guvernul nu se vor finaliza în favoarea cadrelor didactice.
Marți, 6 iunie, este programată o întâlnire cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților, la Ministerul Educației, potrivit unui anunț al instituției.
„Întâlnirea are ca scop consultarea acestora asupra demersurilor necesare pentru adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale, în contextul generat de protestul personalului din învățământul preuniversitar”, arată Ministerul Educației.
Calendar Evaluare Națională 2023
6-9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională;
9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a;
19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
28 iunie 2023 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
28 iunie 2023 (ora 16.00 – ora 19.00) – 29 iunie 2023 (ora 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor