Profesorii vor protesta din nou în București. „Greva se încheie când guvernul vine cu o soluție acceptată de profesori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat miercuri că profesorii vor protesta din nou în București, joi sau vineri. Acesta a precizat că au depus o cerere la Primăria Capitalei și că în funcție de răspuns se va organiza și protestul.

Marșul profesorilor din București / Foto: Arhivă / Inquam Photos / Octav Ganea
Marșul profesorilor din București / Foto: Arhivă / Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE Președinții PNL și PSD și-au pus semnătura pe un angajament politic în care promit că în noua lege a salarizării venitul unui debutant din educație este la valoarea salariului mediu brut, dar și că vor fi accelerate reformele în învățământ.

--

De asemenea acesta a anunțat că sunt așteptați circa 20.000 de participanți. 

Greva continuă

Sindicalistul a anunțat că greva profesorilor va continua până când Guvernul va oferi garanții privind noua grilă de salarizare și salariul profesorilor debutanți.

„Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a declarat Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației, potrivit G4Media.

De asemenea, el a respins informațiile emise marți de Ministerul Educației, referitor la faptul că 15.000 de persoane au încetat greva. El a precizat că aceste cadre didactice nu fac parte din sindicat.

„În grevă sunt și nemembri de sindicat. Majoritatea celor care s-au retras (din grevă – n.red.) nu sunt membri de sindicat, deci cifrele prezentate de minister sunt nesemnificative”, a spus Nistor.

Reamintim că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a anunțat că marți, 6 iunie, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat pentru declararea protestului.

Greva din învățământ a început de luni, 22 mai, iar mii de profesori au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară. Negocierile cu reprezentanții guvernului au eșuat până în prezent, în contextul în care în perioada 6 - 9 iunie au loc înscrierile la Evaluarea Națională 2023, care ar trebui să se desfășoare între 19-22 iunie, conform actualului calendar.   

  Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis că probele de competență de la Bac, care încep luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului. „Putem echivala probele de competențe cu notele de pe parcursul liceului”, măsură aplicată de Minister în timpul pandemiei, a declarat Ligia Deca, la Europa FM.   

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite