EXCLUSIV Topul celor mai renumiţi dascăli din liceele României. Profesorii cu cele mai mari reuşite şi şcolile la care e bine să-ţi înscrii copilul în clasa a IX-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii care au dat examenul de Evaluare Naţională vor începe înscrierile la liceu FOTO Adevărul
Elevii care au dat examenul de Evaluare Naţională vor începe înscrierile la liceu FOTO Adevărul

Cum este normal, fiecare elev întâlneşte în viaţă măcar un profesor care îl marchează. Adevarul.ro vă arată poveştile celor mai de succes profesori de liceu din România, oraş cu oraş.

Orice om cunoaşte măcar o singură dată în viaţa un model, câteodată un idol. De multe ori, profesorii din liceu au un cuvânt extrem de puternic de spus asupra dezvoltării elevilor. Tocmai de aceea, educaţi şi dascălii trebuie să fie extrem de apreciaţi, dar şi verificaţi.

Adevarul.ro vă propune o trecere în revistă a câtorva dintre cele mai cunoscute nume din lumea didactică, o viziune asupra unor poveşti care inspiră zi de zi, an de an şi cărora trebuie să le mulţumim, în parte, responsabili pentru România de mâine.

ALBA IULIA

Georgeta Bădău a făcut pionierat în deschiderea Centrelor de documentare şi informare

Georgeta Bădău este din 1998 profesor de Limba franceză la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia. Pe lângă rezultatele obţinute în activitatea didactică de zi cu zi, are o impresionantă carte de vizită când vine vorba de implicare în proiecte cu impact naţional şi internaţional.

CONSTANŢA

Violeta Tănăsescu, profesoara de Informatică împlinită la Constanţa

Are numai 39 ani, dar Liceul Traian din Constanţa a desemnat-o deja profesorul-model al instituţiei. Profesoara de informatică Violeta Tănăsescu, buzoiancă de fel, a ajuns să cunoască împlinirea profesională urmându-şi o dragoste mare - pentru Marea Neagră.

TULCEA

Ion Dore, profesorul care „construieşte“ trupa de teatru

Ifigenia, trupa care reuneşte elevii regizorului şi actorului tulcean Ion Dore a participat, în acest an, la olimpiada naţională de teatru. 15 elevi tulceni tulceni de la Liceul de Artă „George Georgescu” au ajuns, la începutul lunii aprilie, la olimpiada naţională de teatru de la Galaţi. 2013 a fost primul an în care Tulcea a fost reprezentată la olimpiadă, sub coordonarea cunoscutului regizor Ion Dore, fost director al teatrului din Tulcea, omul care a pus bazele primelor trupe de profesionişti din judeţ.

BUZĂU

Bogdan Enescu, formatorul de elite printre elevii matematicieni

Profesorii de astăzi ai Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu”, una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ preuniversitar din România, reuşesc să menţină standardele pe care urmaşii lor le-au fixat prin rezultatele foarte bune la olimpiade, concursuri sau examene de sfârşit de an. Profesorul de matematică Bogdan Enescu este unul dintre cei mai prolifici dascăli români în materie de olimpici.

CĂLĂRAŞI

Corina Ionescu, un dascăl de nota 10

După topul celor mai bune licee din judeţul Călăraşi, adevărul.ro continuă să publice poveştile profesorilor cu performanţe notabile. Elita dascălilor călărăşeni are cu ce se mândri. Corina Ionescu(45 de ani) este unul dintre profesorii care, prin elevii săi, a purtat cu mândrie în lume numele oraşului de pe malul Borcei.

PLOIEŞTI

Irina Săvuţă, dascăl în Colegiul Naţional Al.I. Cuza: „Seriozitatea şi apropierea faţă de elevi nu sunt incompatibile“

Profesor de istorie de 20 de ani în Colegiul Naţional Al.I. Cuza din Ploieşti, Irina Săvuţă este unul dintre cei mai iubiţi dascăli ai liceului. Secretul său este seriozitatea, dar şi crearea unei legături plină de căldură cu elevii. „Atmosfera din liceul nostru este una specială“, este credinţa profesorului

ALEXANDRIA

Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Teleorman

Experienţa, premiile, distincţiile, dar şi respectul elevilor o fac pe Ştefania Panea unul din cei mai buni profesori ai Colegiului Naţional Unirea din Turnu Măgurele. Doamna profesor a început să le desluşească elevilor tainele limbii române şi ale francezei încă din anul 1978. Domnia sa are mare încredere în elevii din ziua de astăzi şi crede că încă se poate face performanţă.

BRAŞOV

Evelina Cîrciu şi Manuela Şerban, doi dascăli cu har

Evelina Cîrciu a publicat deja patru volume de autor, două cărţi didactice şi două de critică literată. A scris peste 50 de lucrări în revistele de critică literară. Manuela Şerban a devenit cunoscută în Braşov în special datorită performaneţelor obţinute, în ultimii 11 ani, de echipele de elevi pe care le coordonează, la un prestigios concurs de informatică din SUA.

GIURGIU

Gheorghe Ionescu, dascălul cu o carieră dedicată unui singur liceu

După ce miercuri a prezentat cele mai bune licee din judeţul Giurgiu, joi adevarul.ro continuă subiectele dedicate învăţământului giurgiuvean cu povestea "actorilor" acestuia. Gheorghe Ionescu este un model pentru profesorii din toată ţara, predând de peste 30 de ani la acelaşi liceu.

BISTRIŢA

Ana Haitonic: „Îmi place teribil de mult meseria aceasta, o fac cu pasiune”

De 32 de ani s-a dedicat fizicii şi tot de atâţia încearcă să-i înveţe pe elevi tainele acestei ştiinţe. Ana Haitonic este de 13 ani profesoară de fizică la Colegiu Naţional „George Coşbuc” şi îi place faptul că unul dintre cele mai bune licee din Bistriţa-Năsăud îi dă posibilitatea să lucreze cu cei mai buni elevi din judeţ.

SLATINA

Dumitru Combei, dascălul care transformă fizica în pasiune pentru elevi

La cei 57 de ani, Dumitru Combei de la Liceul "Ion Minulescu" din Slatina este unul dintre cei mai performanţi profesori din judeţ, dând olimpici pe bandă rulantă în fiecare an la materia pe care o predă: fizică. Totodată, a reuşit ceea ce puţini dascăli pot spune: să îi facă pe elevii cărora le predă să îndrăgească materia anterior menţionată, ceea ce, pentru Fizică, să recunoaştem: nu este deloc un lucru prea uşor de realizat.

ARAD

Estela Alboni nu a renunţat la crezul ei

Estela Alboni are 54 de ani şi predă matematică de ani buni la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad. Aceasta a debutul în învăţământ, în anul 1981.

BAIA MARE

Ştefan Sabău, omul care te face să iubeşti matematica

După aproape patru decenii în care a predat matematica la Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu“, profesorul Ştefan Sabău este considerat unul dintre cei mai buni profesori din oraş. Performanţele de excepţie obţinute de elevii săi atât la olimpiade naţionale cât şi internaţionale sunt rezultatul muncii asidue depuse de acesta.

SLOBOZIA

Georgeta Vasile, dascălul cu medalie de aur la Limba şi Literatura Română

„De-ar fi s-o iau de la capăt, tot profesor mi-aş dori să fiu. Nu mi-am dorit altceva de la viaţă decât să fiu dascăl“ mărturiseşte Georgeta Vasile, profesorul de limba şi literatura română al Liceului Teoretic „Carol I“ Feteşti.

ZALĂU

Ioana Mărcuş: „În meseria de dascăl, mediocritatea nu poate exista!”

Dintre sutele de dascăli foarte buni pe care îi are Sălajul, o prezentăm astăzi pe Ioana Mărcuş, dascălul care îi învaţă pe dascălii de mâine că atunci când lucrezi cu copiii nu poţi să fi mediocru.

TÂRGU MUREŞ

Kereki Maria - formator de dascăli

Doamna profesor Kereki Maria are o experienţă în învăţământ de 38 de ani, iar de mai bine de 21 de ani predă geografia la Liceul Vocaţional Pedagogic ”Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş.kereki maria

TURNU-SEVERIN

George Calonfirescu – profesorul care predă istoria cu sufletul

Un dascăl cu o pasiune extraordinară pentru ceea ce face, care a avut succes în tot ceea ce şi-a propus să realizeze. Pasiunea cu care munceşte este ingredientul care-i ajută pe elevii săi să realizeze lucruri extraordinare.

IAŞI

Jean Rotaru, antrenorul de olimpici de la Colegiul Naţional

Cititorii adevarul.ro au scris de-a lungul timpului pe forumul ziarului despre realizările mai multor profesori de top care predau la liceele şi colegiile din Iaşi.

Zecile de comentarii pozitive au fost centralizate şi au contribuit la realizarea campaniei "Profesorii cu care Iaşiul se mândreşte". Părinţii interesaţi de un liceu bun pentru copiii lor pot consulta mai jos textul din ziarul "Adevărul" în care sunt portretizaţi dascălii de top ai Iaşiului.

TIMIŞOARA

Profesorul care predă de peste 20 de ani la „Info”

George Georgescu este unul dintre profesorii de top de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, mai familiar timişorenilor drept Liceul de Informatică.

CLUJ-NAPOCA

Profesoara de la Bălcescu care predă ca-n SUA : "la oră trebuie să fii actor şi magician"

Corina Sitaru de la Liceul „Nicolae Bălcescu“ din Cluj-Napoca predă matematică de peste 30 de ani şi a învăţat, cu fiecare generaţie de elevi, că trebuie să ţină înnoiască constant metodele didactice.

BACĂU

Ştefana Bălan, dascălul de engleză care le explică elevilor secretele fericirii

Ştefana Bălan este de 12 ani profesoară de Limba şi Literatura Engleză la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” şi de mai mulţi ani este pasionată de mecanismele care îi fac pe oameni fericiţi. Pe lângă orele de clasă, ea urmat mai multe cursuri de programare neuro-lingvistică în Londra.

ORADEA

Sergiu Berian: "Profesorul ştie că el e acolo în primul rând pentru elevi, nu pentru sistem "

Profesorul Sergiu Berian  predă fizică la Liceul Teologic Baptist “Emanuel ” din Oradea şi este unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi profesori ai şcolii. Nici nu ar avea cum să fie altfel atâta timp cât se dedică trup şi suflet în tot ceea ce face.

REŞIŢA

Povestile celor mai buni profesori din judeţul Caraş-Severin

Felix Borcean duce mai departe tradiţia familiei. Originar din Gîrbon, judeţul Sălaj, Felix a ajuns la Caransebeş datorită tatălui său, Nicolae Borcean, care a fost repartizat ca profesor de geografie la Liceul de Matematică-Fizică din Caransebeş. A ales să continue tradiţia familiei şi s-a înscris la Facultatea de Geografie a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, pe care o absolvă în 1997.

FOCŞANI

Aurelia Nedelcu a visat toată viaţa să devină dascăl

Aurelia Nedelcu, în vârstă de 53 de ani, spune că a visat toată viaţa să devină profesoară. Nu se vede decât intrând dimineaţǎ de dimineaţǎ la Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza, o şcoalǎ de elitǎ, care îi dǎruieşte, dar îi şi cere timp, efort şi dragoste. Consideră cǎ a fǎcut în viaţǎ numai alegeri bune.

VASLUI

Florin Racoviţă, cel mai iubit profesor de la Liceul „Mihail Kogălniceanu“

Se ştie că la şcoală, mai ales în liceu, reputaţia contează foarte mult, fie că vorbim despre elevi, fie că vorbim despre profesori. Dacă în rândul elevilor criteriile pentru a-ţi crea o reputaţie sunt mult mai vaste, în rândul dascălilor contează foarte mult, pe lângă rezultate, felul în care se face plăcut.

PIATRA NEAMŢ

Carmen Căpitanu pregăteşte olimpici în liceul de la poalele Cetăţii lui Ştefan

adevarul.ro vă prezintă câţiva dintre profesorii nemţeni care fac perfomanţă an de an cu elevii care le trec prin mână şi liceele la care aceştia activează. Unul dintre profesorii care fac cinste judeţului este Carmen Căpitanul, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ.

SIBIU

Petru Vlad, profesor de matematică: „E emoţionant când vin foşti elevi, să-mi spună cât de mult le foloseşte ce i-am învăţat”

Dascăl de aproape 40 de ani la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Petru Vlad spune că un dascăl bun trebuie să fie în primul rând răbdător, apoi spontan, creativ şi, bineînţeles, foarte bine pregătit profesional.

SATU MARE

Povestea celui mai îndrăgit profesor sătmărean- Anna- Maria Maruşca

Se poate mândricu o suită de reuşite alături de elevii săi, din 1991, de când este profesor. Încă din copilarie era îndreptată înspre a-şi consilia si ajuta familia, prietenii şi colegii. Acest fapt este definitoriu astăzi, când are responsabilitatea de a conduce un colegiu, colegiu de prestigiu în spaţiul educativ sătmărean şi naţional.

TARGU-JIU

Gheorghe Gorun, formatorul de modelele

A format generaţii peste generaţii de elevi, iar mulţi dintre ei au ajuns să-i devină colegi. Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Naţional «Spiru Haret», este pentru mulţi elevi un model, deşi este cunoscut ca un profesor.

BOTOŞANI

Mihaela Epure, cel mai iubit dascăl de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”

În vârstă de 32 de ani, Mihaela Epure este unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi profesori. Nu doar de colegii săi, ci mai ales de elevi,  care au învăţat foarte uşor limba engleză şi germană.

Mihaela Epure a absolvit facultatea de Litere  a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în urmă cu zece ani de zile. Datorită implicării şi dragostei sale pentru profesie, tânărul dascăl şi-a câştigat foarte repede simpatia şi mai ales respectul colegilor de breaslă.

GALAŢI

Deşi n-a călcat niciodată la Yale, Constantin Ursu a fost profesorul anului în această distinsă universitate

Profesor de matematică, Constantin Ursu, reuşeşte cu greu să calculeze rezultatele deosebite ale elevilor săi. Deşi a ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani, la cererea părinţilor, distinsul profesor al Colegiului „Vasile Alecsandri” a fost rechemat la catedră de mai multe ori.

VÂLCEA

Simona Andrei a debutat în meseria de dascăl la Colegiul Naţional de Informatică “Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea. În cei 18 ani de când predă pedagogie la acest liceu, a format peste 10 000 de elevi şi a avut parte de numeroase satisfacţii profesionale.

CITEŞTE O ANALIZĂ EXCLUSIV ADEVĂRUL: Topul celor mai bune licee din România. Cele mai bune variante de înscriere la liceu, în fiecare judeţ

În fiecare judeţ există licee foarte bune, cu tradiţie, pe care se bat mulţi elevi. Odată cu afişarea rezultatelor finale la Evaluarea Naţională 2013 şi începerea, pe 5 iulie, a înscrierilor la liceu, Adevarul.ro vă prezintă topul celor mai bune colegii din ţară. Criteriile sunt nenumărate, de la rezultate foarte bune la olimpiadele naţionale şi internaţionale până la prezenţa unor profesori de elită şi a unor dotări de ultimă oră.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite