ADMITERE LICEU 2013 Povestea celui mai îndrăgit profesor sătmărean- Anna- Maria Maruşca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Anna- Maria Maruşca, împreună cu o parte din elevi săi
Directorul Anna- Maria Maruşca, împreună cu o parte din elevi săi

Se poate mândricu o suită de reuşite alături de elevii săi, din 1991, de când este profesor. Încă din copilarie  era îndreptată înspre a-şi consilia si ajuta familia, prietenii şi colegii. Acest fapt este definitoriu astăzi, când are responsabilitatea de a conduce un colegiu, colegiu de prestigiu în spaţiul educativ sătmărean şi naţional.

„Dacă folosim orice experienţă ca să ne sporim cunoştinţele pentru a le folosi spre binele omenirii, aceasta va produce o schimbare în noi şi în lumea noastră; cunoaşterea este putere”. Acesta este motto- ul după care Anna- Maria Maruşca, directorul Colegiului Naţional „Doamna Stanca“ se ghidează în viaţă.

Anna-  Maria Maruşca este profesor de chimie la Colegiul Naţional „Doamna Stanca“ şi a obţinut pe parcursul anilor, alături de elevii pe care îi îndrumă recunoaştere profesională, rezultate deosebite în ceea ce priveşte domeniul disciplinei pe care o predă. „În percepţia mea, “Dumnezeu m-a iubit”, ajutându-mă să-mi găsesc calea spre profesia,as putea spune vocatia de dascal, îmbinând astfel calităţile native,  apropierea faţă de semeni“, a precizat Anna- Maria Maruşca. Domnia sa considera că meseria de dascăl nu înseamnă acelaşi lucru cu meseria de profesor, pentru că “aplecarea” înspre natura umană a unui dascăl trebuie să fie desăvârşită.  Dorinţa de a fi dascăl a fost determinată de nevoia de a sădi în mintea şi sufletul tinerei generaţii valori, norme, puterea de a merge pe o cale definitorie pentru realizarea profesională.

Performanţa, seriozitatea, profesionalismul, conştiinciozitatea, autocunoaşterea şi iubirea faţă de cel de lângă tine sunt principiile cele mai importante în viaţa sa. Majoritatea elevilor o consideră un profesor şi un om extraordinar, ceea ce duce la o relaţie deschisă elev-profesor, care „se bazează pe respectul datorat profesiei pe care am ales-o, pe deplina înţelegere a caracterului celui cu care vin în contact, pe dorinţa de a-mi ajuta elevii în “devenirea” lor ca adulţi. Pornesc de la ideea că relaţiile umane au la bază respect reciproc, indiferent dacă este faţă de un adult sau faţă de un tânăr  elev. Modele de urmat sunt cei care respectă principiile mai sus enumerate“, spune Anna Maria Maruşca.

Anna- Maria Maruşca participă de 21de ani, alături de elevii săi, la olimpiadele şcolare de chimie, la concursuri interdisciplinare, atât la cele judeţene, cât şi la cele naţionale, obţinând premii, distincţii şi diplome de recunoaştere. În anul 2004, una dintre elevele îndrumate de către directorul Anna- Maria Maruşca a obţinut premiul III la Olimpiada Naţională de Chimie, rezultat notabil în palmaresul acestor concursuri. Mulţi alţi elevi îndrumaţi de domnia sa au obţinut  de-a lungul anilor recunoaştere la nivel judeţean, interjudeţean, naţional, fiind astăzi medici, farmacişti, experţi în domeniul chimiei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite