ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Neamţ. Carmen Căpitanu pregăteşte olimpici în liceul de la poalele Cetăţii lui Ştefan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
carmen capitanu

adevarul.ro vă prezintă câţiva dintre profesorii nemţeni care fac perfomanţă an de an cu elevii care le trec prin mână şi liceele la care aceştia activează. Unul dintre profesorii care fac cinste judeţului este Carmen Căpitanul, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ.

Profesorul Carmen Căpitanu a ajuns la liceul de sub poalele Cetăţii Neamţ în urmă cu 33 de ani, de la Vaslui, şi de atunci a reuşit să ridice standardul de calitate pentru ceea ce înseamnă predarea matematicii. „Încă de când am ajuns la Târgu Neamţ, prin repartiţie, am găsit Liceul „Ştefan cel Mare” foarte bine cotat între unităţile de învăţământ ale judeţului. Catedra de matematică avea profesori renumiţi precum Nicolae Cucoş, Mihai Turcu sau Aglaia Angheluş. La început am predat la două clase de mecanică şi una de textile cum era atunci”, îşi aminteşte Carmen Căpitanu.

Ea spune că în primii ani lucra mult peste program cu elevii, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Ani în şir mergeam la şcoală de la ora 7, în loc de 8. Când am venit aici, catedra de profil era foarte bună, dar nu erau rezultate la olimpiadele şcolare”, mai spune profesoara Căpitanu.

Deschizător de drumuri a fost un fost elev Nicolae Surupăţeanu, olimpic la Matematică în clasa a X-a, faza naţională, în prezent cercetător la Microsoft, în Statele Unite. „Nicolae era elev într-o clasă de matematică-informatică. După ce a terminat liceul a intrat cu 10 la Facultatea de Informatică din Bucureşti, şi a terminat tot cu notă maximă studiile superioare, după care a plecat în America. Puţini dintre foştii elevi care fac performanţă se mai întorc în Târgu Neamţ să profeseze, dar nu uită de unde au plecat”, spune Carmen Căpitanu.

Un alt elev care a făcut matematică la nivel înalt cu profesoara de la „Ştefan cel Mare” este Constantin Enea care din anul 2000 a participat în toţi cei patru ani de liceu la etapa Naţională a Olimpiadei de Matematică. În prezent este profesor universitar la Facultatea de Informatică din Lyon (Franţa). „Nu neapărat participările la olimpiade contează, ci faptul că aceşti copii urmează studii superioare şi ajung să fie recunoscuţi ca profesionişti acolo unde merg”, mai spune profesoara de matematică. Între elevii care studiază la Colegiul din Târgu Neamţ sunt şi copii care provin din mediul rural.

„Aceşti copii aleg liceul pentru că este singura lor şansă de a-şi continua studiile în învăţământul superior. De exemplu, Ionică Axinia, unul din foştii elevi, ţin minte că provenea dintr-o comună din zonă, iar după absolvirea studiilor superioare, a ajuns să predea la Academia Militară din Sibiu”, mai spune profesoara Căpitanu.

Una din cele mai mari realizări cu care se mândreşte este faptul că toţi elevii pe care i-a pregătit în cele peste trei decenii de carieră au promovat examenul de Bacalaureat, pasul spre maturitate.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite