ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Arad. Estela Alboni nu a renunţat la crezul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Estela Alboni alături de elevi
Estela Alboni alături de elevi

Estela Alboni are 54 de ani şi predă matematică de ani buni la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad. Aceasta a debutul în învăţământ, în anul 1981.

În anul 1986 în urma unei reclamaţii făcute de un coleg a fost chemată la Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad, unde i s-a cerut să completeze un chestionar cu privire la propriile convingeri despre lume şi viaţă şi să declare în scris că renunţă la convingerile sale religioase.

În urma refuzului a fost dată afară din învăţământ, pe motiv că, având religie neoprotestantă, nu poate face educaţie ateistă elevilor.

Abia peste un an a reuşit să se angajeze la oficiul de calcul al unei fabrici, deoarece cartea de muncă, unde era specificat motivul desfacerii contractului de muncă, i se solicită numai după ce a fost declarată admisă la concurs. După 1990 a fost chemată din nou la Inspectoratul Şcolar, pentru a fi reabilitată. Aşa şi-a redobândit statutul de profesor titular de matematică.

În 1991, revenirea la catedră devine o oportunitate de a se implica în promovarea educaţiei creştine din România. Profesoara se transferă la Liceul Teologic Baptist, înfiinţat în 1990, contribuind major la dezvoltarea şi consolidarea acestei şcoli, educând generaţii de copii în spiritul competenţei şi al valorilor netrecătoare. 

„Mi s-a propus să mă transfer la acest liceu în toamna anului 1991. Aveau nevoie de un profesor de matematică creştin. Eram pe atunci, în urma reabilitării de după Revoluţie, profesor titular la Şcoala Generală nr.12. Îmi plăcea acolo, dar am considerat că trebuie să folosesc ocazia de a contribui şi eu la formarea unei noi generaţii cu frică de Dumnezeu, atâta timp cât mi se va da această şansă. Decizia aceea nu am regretat-o niciodată.” (fragment din mărturia publicată în numărul aniversar al revistei liceului, 2010).

Între anii 1991–2013, Estela Alboni este profesorul implicat în cele mai multe proiecte şcolare şi activităţi sociale cu rol formativ pentru elevi. A obţinut cu elevii premii şi menţiuni la faza judeţeană la olimpiada de matematică.

A avut rezultate notabile la Concursul Cangurul Matematic, Concursul Naţional de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” – participare la etapa naţională în 2010, 2011. Rata de promovare a examenului de bacalaureat (proba de matematică M1) – a contribuit la plasarea liceului între primele 3 şcoli din judeţ. În anul 2010 a fost este aleasă „diriginta anului”. Întrebată cum reuşeşte să fie apropiată de elevi, răspunde fără ezizare: „Îi iubesc foarte mult. Ţin la ei, îmi pasă de ei şi de ceea ce devin trecând prin mâna mea.”

Una dintre cele mai mari satisfacţii ca dascăl – când reuşeşte să îi conştientizeze şi să îi convingă pe elevi că sunt capabili de mai mult, să motiveze fiecare copil să se implice cu plăcere şi să găsească împlinire în munca depusă la clasă ori în proiecte educative extracurriculare.

„Am îndrăgit matematica în special din liceu, datorită profesorului care ne preda atunci această materie şi anume domnul Horaţiu Hoară de la Liceul „Moise Nicoară”.

Mi-am ales profesia dorindu-mi să transmit şi altora pasiunea pentru matematică şi inspirată de acest dascăl model, care a lăsat o amprentă durabilă asupra personalităţii şi devenirii mele”, a mărturisit Estela Alboni. 

Vă mai recomandăm: FOTO Topul celor mai bune licee din judeţul Arad

EXCLUSIV Topul celor mai bune licee din România. Cele mai bune variante de înscriere la liceu, în fiecare judeţ

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite