BACALAUREAT 2013 Peste 7.000 de elevi dau marţi proba scrisă la Limba Maternă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 2 iulie, elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limbă şi literatură maternă la Bacalaureatul 2013.

UPDATE 20:16 - Peste  7.800 de candidaţi au participat, marţi, la proba de Limba şi Literatura Maternă, proba de discipline nonlingvistice la Bacalaureatul Francofon şi proba de cultură şi civilizaţie spaniolă la Bacalaureatul Bilingv Spaniol, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Un candidat din judeţul Bihor a fost eliminat din examen, după ce asupra lui a fost găsit un telefon mobil.


Peste 7.700 de candidaţi s-au înscris la această probă scrisă a Bacalaureatului 2013. În total, pentru examenul de maturitate din acest an s-au înscris peste 188.000 de tineri, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Peste 162.000 de absolvenţi de clasa a XII-a au dat luni prima probă scrisă la Bacalaureat 2013, examenul la Limba şi Literatura Română, cu subiecte diferite în funcţie de profil: Uman respectiv Real.

Aproape 175.000 de elevi s-au înscris pentru proba scrisă obligatorie a profilului, care va avea loc miercuri, iar în jur de 165.000 de candidaţi au bifat proba scrisă la alegere a profilului, de vineri, ultimul examen de la Bac.

”Diferenţele în ceea ce priveşte numărul de candidaţi provin din faptul că o parte dintre aceştia sunt absolvenţi ai seriilor anterioare care au susţinut şi promovat unele dintre probe, echivalându-şi ulterior notele pentru această sesiune”, explică oficialii Ministerului Educaţiei.

Calendar Bacalaureat 2013

  • 2 iulie - proba scrisă la Limba şi literatura Maternă
  • 3 iulie - proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie)
  • 5 iulie - proba la alegere a profilului (fizică, biologie, chimie, informatică, sau geografie, filosofie, logică, psihologie, economie, sociologie)
  • 8 iulie - afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi de punerea contestaţiilor  între orele 12:00 - 16:00
  • 9-11 iulie - rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie - afişarea rezultatelor finale


Luni, prima probă scrisă la Bac

Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la proba scrisă de la Limba Română de luni s-au prezentat 154.586 de candidaţi, din totalul de 162.338 înscrişi.

De asemenea, 93 de elevi au fost eliminaţi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă, făcute cu ajutorul telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutătoare nepermise. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Constanţa (21), Bucureşti (19) şi Dolj (7).

Elevii care au fraudat examenul au pierdut dreptul de a susţine Bacalaureatul în următoarele două sesiuni. 14 centre de examen au solicitat varianta de rezervă ca urmare a unor situaţii specifice (întârzieri ale elevilor din motive obiective).

Subiecte neaşteptate şi mai dificile pentru cei de la Real

Subiectele au fost discutate şi rezolvate în direct la Adevărul Live, dimineaţă alături de Ecaterina Stanca, profesor de Română la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” şi ulterior la Adevărul Live de la ora 15.00, alături de Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” 

Atât elevii, cât şi profesorii s-au declarat surprinşi de structura subiectelor primite luni, în condiţiile în care nu se aşteptau ca la Subiectul III, ce presupune redactarea unui eseu plecând de la o operă studiată, să fie poezie, ci proză.

De asemenea, dascălii susţin că, deşi subiectele diferenţiate în funcţie de profil ar fi trebuit să-i ajute pe candidaţii de la liceele cu profil real, Subiectul III a fost mai dificil în cazul lor faţă de ce le-a picat elevilor de la Uman: poeţii moderni (Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu) versus simbolişti (George Bacovia).

În rest, Subiectul I si II au fost asemănătoare atât din punctul de vedere al textului dat la prima vedere (G. Călinescu vs. M. Sebastian), cât şi al textului argumentativ (rolul modelelor în viaţă vs utilitatea jurnalului personal).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite