UPDATE VIDEO BAC 2013 Şapte candidaţi de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală au fost eliminaţi din examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directoarea Costica Vărzaru a fost reţinută în această dimineaţă FOTO bolintineanu.ro
Directoarea Costica Vărzaru a fost reţinută în această dimineaţă FOTO bolintineanu.ro

Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, demisă luni, împreună cu toată conducerea şcolii după ce a fost acuzată că a primit mită pentru a le da elevilor rezolvările la subiectele primite la proba scrisă la Limba Română, a fost reţinută de procurorii bucureşteni. ISMB a anunţat marţi seara că şapte elevi au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă.

UPDATE  Şapte candidaţi la Bacalureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală au fost eliminaţi din examen, după ce au fost găsite asupra lor dovezi care indică tentativa de fraudă la proba de Limba Română, susţinută luni, informează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Elevii au fost prinşi cu mai multe dovezi care indică tentativa de fraudă - copiuţe, cărţi cu rezolvări şi telefoane mobile. Decizia de eliminare a fost luată marţi de Comisia de Bacalaureat a municipiului Bucureşti.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen“, mai precizează reprezentanţii ISMB.

Lucrările elevilor eliminaţi din bacalaureat vor fi anulate, potrivit sursei citate.

UPDATE Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că lucrările celor 256 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“ nu au fost ridicate de procuratură, însă, în funcţie de ce va comunica Parchetul în decursul zilei, Ministerul Educaţiei va decide dacă elevii de la acest liceu vor mai intra mâine în proba obligatorie de profil de la Bac.

„Nu există indicii deocamdată că aceste lucrări ar fi fost viciate, ele nici nu au fost ridicate de procuratură, sunt în momentul de faţă în faza procedurală de verificare, Parchetul ne va comunica astăzi mai multe informaţii şi vom decide daca toţi elevii de la Bolintineanu vor intra mâine la proba obligatorie în funcţie de profil“, a declarat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că nu există niciun fel de evenimente înregistrate la proba de Limbă Maternă, care a avut loc marţi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin că ”dascălii care făceau parte din Comisia de bacalaureat din centrul de examen de la Liceul Dimitrie Bolintineanu nu predau la acest liceu, ci la alte unităţi de învăţământ din municipiul Bucureşti”.

Potrivit metodologiei de selecţie, profesorii care fac parte din comisiile de bacalaureat nu pot preda la unitatea de învăţământ la care este constituită comisia respectivă. Ei sunt aleşi în mod aleatoriu, de la alte instituţii de învăţământ”, se arată într-un comunicat al FSLI. 

UPDATE  Procurorii  de pe lângă Parchetul Tribunalul Bucureşti au precizat că Vărzaru  „în perioada mai-iunie 2013, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2013) pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei de Bacalaureat din Centrul de examen, pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului“.

Intervenţii pentru desemnarea unor supraveghetori permisivi

Ulterior, spun anchetatorii, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori la Liceul Bolintineanu precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului.          

UPDATE  Preşedintele comisiei de examen de la Liceul „Bolintineanu“, Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, a fost numit prin ordin de ministru, cu 48 de ore înaintea probei scrise la Limba Română de la examenul de Bacalaureat 2013, potrivit declaraţiilor inspectorului Florin Lixandru, cel care a organizat examenul de Bacalaureat în Bucureşti.


„Preşedintele Comisiei de bacalaureat este un cadru didactic universitar, nominalizat prin ordin de ministru, cu 48 de ore înainte de proba scrisă. La Liceul «Dimitrie Bolintineanu» fusese nominalizată Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica din Bucureşti", a spus preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti, Florin Lixandru, pentru Mediafax.


El a mai spus că duminică a avut loc instruirea preşedinţilor comisiilor de bacalaureat, în prezenţa directorilor unităţilor de învăţământ, care apoi i-au condus pe preşedinţi în şcoli, pentru a le prezenta modul în care a fost organizată unitatea de învăţământ pentru proba scrisă la Limba şi literatura română, susţinută luni.

Noapte de audieri la Poliţia Capitalei

Mai mulţi profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au fost duşi, luni, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi, potrivit unor surse apropiate anchetei.

În urma percheziţiilor de ieri, procurorii ar fi găsit asupra profesorilor bani luaţi din mită şi ascunşi în sutiene. De asemenea, sursele au mai precizat faptul că, în cazul fraudei de la Liceul Bolintineanu, anchetatorii au şi probe ce constau în fimări video şi audio.

La descinderi au participat şi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi ofiţeri ai Poliţiei Capitalei, dar şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie

În 2003, directoarea liceului petrecea în club cu elevii care făceau striptis pe ringul de dans. Potrivit unor surse adevarul.ro, este vorba de aceeaşi directoare, Costica Vărzaru.

„Este aceeaşi persoană, era mai tânără şi mai slabă pe vremea aceea, dar o recunosc“, a spus sursa.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, 37 de persoane au fost duse la audieri, dintre care 5 profesori şi 32 de supraveghetori.

Sursele citate au mai precizat faptul că, în cazul fraudei de la liceul Bolintineanu, anchetatorii se bazezează şi pe fimări video şi audio.

50 de poliţişti au descins ieri liceul „Dimitrie Bolintineanu”


Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, invitat aseară într-o emisiune la RTV, a declarat că elevii care au susţinut examenul de Bacalaureat la liceul „Dimitrie Bolintineanu” nu vor fi nevoiţi să repete proba scrisă la Limba şi Literatura Română.

„La 'Dimitrie Bolintineanu' se pare că era un sistem prin care cineva în interiorul şcolii soluţiona problemele şi foile ajungeau la elevi. Existau nişte suspiciuni din mai multe zone că se întâmpla asta la liceul respectiv. Este absolut firesc ca organele statului să intervină şi poate aşa pricepe toată lumea că Bacalaureatul este un examen serios. Conform procedurii, ISMB a demis conducerea liceului şi a înlocuit toată comisia de Bacalaureat de la centrul de examen”, a explicat Pricopie.

La descinderile de la Liceul Bolintineanu au participat 50 de poliţişti. Potrivit acestora, profesorii din comisia de examinare şi conducerea unităţii şcolare sunt acuzaţi de fapte de corupţie după ce asupra lor au fost găsiţi bani şi cadouri. „Unele profesoare aveau bani ascunşi în sutiene“, au precizat surse din Poliţie.

Liceul Bolintineanu, rata de promovare de 57% la Bacalaureat

La Bacalaureatul de anul trecut, Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a avut o rată de promovare în rândul elevilor săi de aproape 57%, iar în medie notele obţinute au fost de 4,66, potrivit admitereliceu.ro.
 
Potrivit aceluiaşi site, liceul din Rahova ocupă locul 391 în Topul naţional al liceelor, iar mediile de admitere anul trecut, în funcţie de cele patru profiluri (Matematică-Informatică, Ştiinţe ale Naturii, Filologie şi Ştiinţe Sociale), au variat între 6,16 şi 7,42.

Directoarea de la liceul cu fraudă la BAC dezbrăca elevii la banchet

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite