Au început forajele pentru construcţia Laserului de la Măgurele. Apele Române au acordat avizul. Zamfir: „Vom avea probabil întârzieri de o lună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul celui mai mare laser din Lume, ce va fi construit la Măgurele, în România, a fost deblocat şi au început forajele pentru cele peste 1.000 de pompe geotermale, după ce Apele Române au acordat avizul, cu o întârziere de 11 luni. Graficul lucrărilor va fi refăcut, potrivit directorului proiectului, însă va fi vorba cel mai probabil de o întârziere cu o lună, fără a periclita angajamentele luate în faţa Comisiei Europene.

După 11 luni de întârziere, care au generat automat decalarea calendarului, Apele Române au acordat avizul necesar pentru montarea celor peste 1.000 de pompe geotermale menite să asigure energia centrului de cercetare. De câteva zile, constructorul a început forările, a declarat directorul proiectului de la Măgurel, de asemenea director general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH), Nicolae Zamfir. 

Acesta a explicat pentru adevarul.ro că întârzierea totală în graficul primei etape, de finalizare a construcţiei civile ce va găzdui megalaserul, va fi undeva la o lună, cel mult două. 

Zamfir a spus că avizul a venit în urmă cu două-trei săptămâni, însă susţine că nu a primit niciun fel de explicaţii privind întârzierea de 11 luni a celor de la Apele Române.

Acesta a adăugat că toate avizele au fost luate încă din 2011, inclusiv de la Apele Române, însă acest nou aviz a fost cerut acum, ”peste noapte”, nicio altă instituţie impunând un regim similar.

Evaluarea pagubelor

„Acum suntem în discuţii pentru a vedea repercusiunile celor 11 luni de întârziere, însă nu cred că prima etapă va avea o întârziere mare, adică în loc să fie gata construcţia civilă în iunie 2015 ea va fi gata cel mai probabil în iulie-august 2015. Asta nu afectează relaţia cu CE, ne-am luat şi noi o marjă de siguranţă”, a declarat Zamfir.

Noul grafic ar urma să fie stabilit în două săptămâni, însă directorul ELI-NP susţine că vor fi recuperate pe parcurs aceste întârzieri.

Astfel, construcţia civilă va fi gata cel mai probabil în iulie-august 2015, faţă de iunie 2015, laserul şi sistemul gamma vor fi montate în toamna lui 2015, astfel încât primele experimente să poată fi demarate în 2018.

Zamfir a explicat că în 2015 va începe etapa de aprobare a proiectelor de experimente propuse de cercetătorii ELI-NP, agreate de boardul internaţional în iunie 2015, urmând ca până în 2018 să fie achiziţionate toate componentele necesare demarării experimentelor, în 2018.

Proiect blocat de birocraţia românească

”Adevărul” a relatat în exclusivitate în august cum birocraţia din România a pus în pericol cel mai mare proiect ştiinţific din estul Europei: Laserul de la Măgurele. Construcţia centrului de cercetare ar putea suferi întârzieri, dar şi pierderi financiare foarte mari.

Proiectul laserului de la Măgurele, cel mai mare din estul Europei, risca să piardă cel puţin 100 de milioane de euro din cauza unui aviz aşteptat din octombrie 2013 de la Apele Române. Autorităţile române şi dezvoltatorul au aruncat vina unii asupra celorlalţi.

Practic, dezvoltatorul proiectului, Strabag SRL, a aşteptat un aviz de la „Apele Române“ pentru începerea forajelor necesare pentru 1.080 de pompe geotermale menite să asigure energia uriaşă de care are nevoie un astfel de centru de cercetare pentru a funcţiona.

Fără obţinerea acestui aviz, ei nu puteau să termine prima etapă de construcţie a infrastructurii decât dacă ar fi găsit „o altă soluţie tehnică“, aşa cum a spus ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.

Dacă proiectul va întârzia foarte mult, Comisia Europeană ar putea reacţiona, atrăgea atenţia şi atunci directorul proiectului, Nicolae Zamfir. „S-ar putea să afecteze primirea fondurilor structurale pentru faza a doua a proiectului, adică peste 100 de milioane de euro, dar nu cred că se va ajunge acolo, ar fi absurd. E o dovadă de lipsă de responsabilitate din partea României“, a spus Zamfir pentru „Adevărul“.


Pe aceeaşi temă:

Laserul European s-a înecat în „Apele Române“

Proiectul Laserului de la Măgurele, împotmolit într-un aviz pe care Apele Române încă nu l-au dat

Adevărul Live: Despre cel mai mare proiect de cercetare din România - ELI-NP de la Măgurele: „Scopul este de a schimba ceva în societatea românească“

Contract de 66,8 mil. euro pentru Sistemul de Fascicul Gamma din cadrul proiectului ELI-NP. Aplicaţii: tratarea cancerului şi a deşeurilor radioactive

Directorul proiectului ELI-NP: Laserul de la Măgurele va aduce Premiul Nobel în România

VIDEO Birocraţie şi hârtoape pe drumul către Măgurele, proiectul de aproape 350 de milioane de euro

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite