Adevărul Live: Despre cel mai mare proiect de cercetare din România - ELI-NP de la Măgurele: „Scopul este de a schimba ceva în societatea românească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul Live de la ora 13.00 i-a avut ca invitaţi pe Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI-NP, cel mai puternic laser din lume, Dan Filipescu (cercetător) şi Edmond Turcu, unul dintre cei mai buni laserişti români care au vorbit despre stadiul proiectului celui mai puternic laser din lume, ELI-NP.

La Adevărul Live, jurnaliştii Adevărul au vorbit despre stadiul în care se află proiectul acum, dar  şi despre infrastructura necesară pentru susţinerea acestuia. La marginea Bucureştiului se naşte unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare din lume.

Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) "Horia Hulubei" a semnat în martie, la Roma, cu consorţiul condus de "Istituto Nazionale di Fisica Nucleare" din Italia un contract de 66,8 milioane euro pentru construcţia infrastructurii de cercetare aferentă dezvoltării laserului de la Măgurele, adică Sistemul de Fascicul Gamma.

Intră în dialog cu noi la Adevărul Live. Orice întrebare aveţi pentru cercetători, o aşteptăm în modulul Adevărul Live. 

"Practic, acum avem în construcţie toate componentele proiectului ELI-NP. Sistemul de Fascicul Gamma de mare intensitate este format dintr-un accelerator de electroni de 700 de milioane de electronvolţi şi un laser de foarte mare frecvenţă. Din interacţiunea acestor două componente vor rezulta razele de fascicul gamma", a explicat directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, pentru adevarul.ro.

„Sunt foarte mari şanse ca un cercetător de la ELI-NP să câştige Nobelul în Fizică“, o spune Nicolae Zamfir, director al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN), pentru„Weekend Adevărul“, povestind istoria proiectului. Totul a pornit la sfârşitul anului 2004, când laseriştii europeni (fizicienii care se ocupă de domeniul laserelor) au propus un megaproiect – construirea celui mai puternic laser din lume, de sute de ori mai puternic decât orice laser existent. Ideea a fost pusă pe lista marilor proiecte europene, care cuprinde cam 40-45 de megaproiecte în toate domeniile ştiinţei, nu numai în fizică.

<strong>Citeşte cele mai importante declaraţii, mai jos, în format live text: </strong>

[&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;a href="//storify.com/vladandriescu3/laserul-de-la-m-gurele" target="_blank"&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;View the story "Laserul de la Măgurele" on Storify&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;]

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite