Proiectul Laserului de la Măgurele, împotmolit într-un aviz pe care Apele Române încă nu l-au dat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul laserului de la Măgurele întâmpină dificultăţi din cauza birocraţiei româneşti care pune piedici construirii infrastructurii pentru ELI-NP.

Problema întâmpinată de dezvoltatorii celui mai mare proiect ştiinţific din România şi din estul Europei este lipsa unui aviz al Apelor Române, pe care îl aşteaptă din octombrie anul trecut pentru începerea forajelor necesare celor 1.000 de pompe geotermale care vor asigure energia centrului ce va găzdui cel mai puternic laser din lume, scrie Hotnews.ro.

„Tot timpul vin cu noi cerinţe şi văd că nu s-a îmbunătăţit situaţia. Din octombrie 2013 şi până acum, lucrările privind forajul geotermal au stagnat, iar după 1 august, întâzierile deja au devenit critice“, a spus pentru adevarul.ro Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

Construirea clădirii a început în mai 2013 şi ar trebui să se finalizeze peste aproximativ un an, când se va trece mai departe la următorul stadiu al proiectului şi anume, montarea echipamentelor precum laserul. Clădirea nu va fi alimentată din surse de energie convenţionale ci dintr-un sistem cu peste 1.000 de pompe geotermale pentru care au nevoie de încă un aviz de la Apele Române, care emisese deja o aprobare în 2011, când a fost început proiectul.

“Degeaba avem laserul si sistemul gamma, daca nu avem cladirea. Si eu sper sa o avem. Dar exista pericolul sa nu o avem din cauza unor autoritati care puteau sa sprijine aceste lucrari, nu sa puna bete in roate. Daca avizul de la Apele Romane va intarzia, probabil va urma o discutie la nivelul Comisiei Europene. Acum este jumatate din cladire gata”, a explicat Zamfir pentru HotNews.ro.

Costoiu: Ştiu de întârzieri

Miistrul Cercetării, Mihnea Costoiu, a declarat că ştie de întârzieri, însă nu se pune problema ca proiectul ELI-NP să fie în pericol să-şi piardă finanţarea europeană. 

„În 2013, când a început lucrul fizic, nu am avut cunoştinţă de această problemă. Ulterior, Apele Române a revenit cu aceste solicitari. Sper să vina avizul sau o schimbare de soluţie cat mai rapid”, a spus Costoiu. El a mai explicat pentru Hotnews că o parte dintre specialişti spun că nu se poate fora atât de adânc, pentru că am putea avea de-a face cu o contaminare. 

Ce este ELI-NP

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) este un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele şi unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre - ELI-Beamlines şi ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, ar trebui finalizată până în toamna anului 2015, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017.


Adevărul Live: Despre cel mai mare proiect de cercetare din România - ELI-NP de la Măgurele: „Scopul este de a schimba ceva în societatea românească“

Adevărul Live de la ora 13.00 i-a avut ca invitaţi pe Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI-NP, cel mai puternic laser din lume, Dan Filipescu (cercetător) şi Edmond Turcu, unul dintre cei mai buni laserişti români care au vorbit despre stadiul proiectului celui mai puternic laser din lume, ELI-NP.

Contract de 66,8 mil. euro pentru Sistemul de Fascicul Gamma din cadrul proiectului ELI-NP. Aplicaţii: tratarea cancerului şi a deşeurilor radioactive

Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN) "Horia Hulubei" a semnat miercuri, la Roma, cu consorţiul condus de "Istituto Nazionale di Fisica Nucleare" din Italia un contract de 66,8 milioane euro pentru construcţia infrastructurii de cercetare aferentă dezvoltării laserului de la Măgurele, adică Sistemul de Fascicul Gamma.

Directorul proiectului ELI-NP: Laserul de la Măgurele va aduce Premiul Nobel în România

Directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară (IFIN), Nicolae Zamfir (61 de ani), este cel mai încrezător în succesul investiţiei de sute de milioane de euro de la Măgurele: proiectul ELI-NP ar putea pune ţara pe harta cercetării mondiale.

VIDEO Birocraţie şi hârtoape pe drumul către Măgurele, proiectul de aproape 350 de milioane de euro

Cercetători români plecaţi peste hotare şi străini deopotrivă s-au mutat în România, atraşi de proiectul celui mai mare laser din lume, în ciuda birocraţiei de care se lovesc aici. „Weekend Adevărul” vă prezintă, în prima etapă, poveştile primilor oameni de ştiinţă angajaţi la proiectul ELI-NP. În a doua etapă, vom vedea ce experimente se vor face la Măgurele şi aplicaţiile acestora.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite