VIDEO Revoltele din ţările arabe aprind spiritele între Obama şi Romney: liderul american, criticat pentru atitudinea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obama a spus despre Romney că are tendinţa să tragă şi abia apoi să ţintească FOTO Reuters
Obama a spus despre Romney că are tendinţa să tragă şi abia apoi să ţintească FOTO Reuters

Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, şi preşedintele Barack Obama şi-au aruncat cuvinte dure pe seama modului în care au fost gestionate atacurile asupra misiunilor diplomatice americane din Orientul Mijlociu, cu acest prilej fiind introdusă şi politica externă într-o campanie prezidenţială care s-a concentrat pe problemele economice.

Romney a acuzat administraţia Obama că a dat dovadă de slăbiciune în reacţia la atacul care l-a ucis pe ambasadorul SUA în Libia, Chris Stevens, alături de alţi trei membri ai personalului diplomatic. Romney a spus despre declaraţia iniţială de la Ambasada SUA din Cairo că este „ruşinoasă şi pare că prezintă scuze“, adăugând ulterior că „niciodată nu e prea devreme pentru guvernul Statelor Unite să condamne atacurile asupra americanilor şi să apere valorile noastre“.

 „Ambasada Statelor Unite din Cairo condamnă încercările continue din partea unor indivizi induşi în eroare de a răni sentimenteole religioase ale musulmanilor”, a fost mesajul publicat pe site-ul ambasadei.

Cu toate acestea, comunicatul ambasadei a venit înainte ca protestatarii să treacă de zidurile ambasadei şi nu a fost vorba de cererea unor scuze, ci de o afirmare a politicii americane privind toleranţa religioasă şi respectul, scrie Kmov.com. O declaraţie a secretarului american de stat Hillary Clinton, emisă cu câteva minute înainte de cea a lui Romney, a condamnat atacul din Libia şi a spus că nu există nicio justificare pentru astfel de acte violente.

Obama a făcut o declaraţie sumbră în care a condamnat atacurile şi a anunţat planurile de a trimite trupe marine suplimentare la misiunile diplomatice de peste hotare.
 

image

Video

5051d5108a396968668fb152 jpg

Într-un interviu acordat ulterior pentru CBS News, Obama a spus că reacţia lui Romney demonstrează că acesta are „tendinţa ca mai întâi să tragă şi abia apoi să ţintească“ în problemele de politică externă. „În calitate de preşedinte, unul dintre lucrurile pe care le-am învăţat este că nu poţi face acest lucru. Este important să te asiguri că declaraţiile pe care le faci sunt susţinute de fapte şi să te gândeşti la toate consecinţele înainte de a vorbi“, a adăugat Obama.

După atacul de marţi noapte, Obama a făcut un apel la şefii de stat din Libia şi din Egipt, îndemnându-i să colaboreze cu SUA pentru a asigura securitatea personalului diplomatic. Preşedintele american şi preşedintele libian Mohamed Magariaf au căzut de acord să lucreze împreună pentru a identifica şi a-i aduce în faţa justiţiei pe atacatorii din Berghazy, a transmis Casa Albă într-un comunicat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite