FOTO/VIDEO Protestele anti-americane, care au culminat cu uciderea ambasadorului SUA în Libia, s-au extins în mai multe state arabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii adunaţi în faţa ambasadei SUA din capitala Yemenului, Sanaa FOTO: Reuters
Manifestanţii adunaţi în faţa ambasadei SUA din capitala Yemenului, Sanaa FOTO: Reuters

Scurtmetrajul postat de americani pe YouTube în care Profetul Mohamed este ironizat a declanşat un val de proteste în mai multe ţări arabe. Dacă manifestaţiile au început, iniţial, la ambasada SUA din capitala egipteană Cairo, acestea s-au extins în Libia, unde au culminat cu uciderea ambasadorului american la Benghazi, pentru ca mai târziu să cuprindă şi capitala iraniană Teheran, cea yemenită, Sanaa, şi capitala Bangladeshului, Dhaka.

EGIPT

Protestele din cauza filmuleţului anti-musulman au devenit sângeroase în cea de-a treia zi, lângă ambasada SUA din Cairo.

Demonstranţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, în timp ce poliţia a încercat să-i disperseze cu ajutorul gazelor lacrimogene. Protestele au devenit violente când manifestanţii au început să arunce cu pietre şi să se împingă în gardul de sârmă ghimpată din afara ambasadei, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului egiptean de Interne. Două camioane ale poliţiei şi o maşină au fost incendiate.

Forţele de securitate au reuşit să-i mai îndepărteze de ambasadă, spre Piaţa Tahrir, în timp ce unii protestatari mai violenţi au fost arestaţi.

În încercarea de a descuraja protestele din ţara sa, preşedintele egiptean Mohamed Morsi a declarat joi că atacurile asupra personalului american sunt inacceptabile. Liderul egiptean a spus că sprijină demonstraţiile paşnice, dar nu este de acord cu atacurile asupra personalului şi misiunilor diplomatice.

Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil, de respins. Profetul Mohamed ne-a învăţat să respectăm viaţa umană“, a declarat Morsi, citat de Bloomberg, avertizând, însă, asupra denigrării profetului fondator al islamului.

IRAN

În faţa ambasadei Elveţiei din capitala iraniană Teheran, care asigură serviciile diplomatice şi pentru Statele Unite, s-au adunat 500 de protestatari revoltaţi de scurtmetrajul anti-islamic. Ei au scandat „Moarte Americii!” şi au cerut uciderea producătorului filmului care îl ironizează pe Profetul Mohamed, informează AFP.

În ciuda prezenţei numeroase a iranienilor în faţa ambasadei elveţiene, protestul s-a încheiat paşnic după două ore. Sute de poliţişti şi agenţi de securitate au fost dispuşi în zonă pentru a preveni eventualele incidente. Forţele de ordine erau atât de numeroase încât protestatarii nu s-au putut apropia de sediul diplomatic. Un steag american a fost ars de iranieni.

Uciderea ambasadorului american în Libia în timpul protestelor pentru insultele primite de Profetul Islamului este un exemplu de ură a musulmanilor împotriva politicilor repugnante (ale SUA, n.r.), care sunt aliniate islamofobiei, a declarat Ramin Mehmanparast, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de agenţia de presă a statului IRNA.

Ambasada americană din Iran a fost închisă în 1979, în pragul revoluţiei islamice, după ce 52 de diplomaţi dar şi alţi americani au fost luaţi ostatici timp de 444 de zile.

BANGLADESH

Aproximativ 100 de protestatari s-au adunat în faţa celei mai mari moschei din capitala Bangladeshului, Dhaka, unde au ars drapelul SUA şi au scandat sloganuri anti-americane, în semn de protest faţă de filmul anti-islamic, informează publicaţia „Emirates 24/7”.

Majoritatea protestatarilor provine din rândurile studenţilor care urmează seminariile islamiste. Ei au călcat în picioare steagul american şi i-au dat, ulterior, foc în faţa moscheii Baitul Mokarram. Manifestanţii au blocat, ore în şir, traficul din zonă şi au scandat „Allah este mare”, „Nu acceptăm batjocura la adresa Profetului Mohamed” şi „Jos cu imperialismul american!”.

„America ar trebui să-şi ceară scuze imediat şi să aresteze producătorii filmului”, a declarat liderul unui partid de mică dimensiune, Shah Ahmadullah Ashraf. El a avertizat că şi ambasada SUA din Dhaka ar putea deveni ţinta unor manifestaţii. 

Fervoarea celor 153 de milioane de cetăţeni ai Bangladeshului este deja cunoscută, mai cu seamă după protestele din 2006, generate de publicare unor benzi desenate cu Profetul Mohamed într-un ziar olandez. Mii de oameni au ieşit atunci în stradă.

YEMEN

Violenţele din lumea arabă, legate de un filmuleţ considerat ofensator la adresa islamului, s-au extins joi şi în Yemen, acolo unde mii de protestatari au luat cu asalt ambasada americană, la două zile după ce ambasadorul SUA din Libia a fost ucis în timpul unui astfel de atac.

Martorii susţin că forţele de securitate din Yemen au tras câteva focuri de avertizare în aer şi au folosit tunuri de apă în încercarea de a-i dispersa pe manifestanţii care strigau numele profetului Mohamed şi care au reuşit să pătrundă în complexul în care se afla ambasadă şi să incendieze o clădire şi câteva maşini diplomatice. Manifestanţii au fost opriţi înainte de a fura mobilierul şi calculatoarele din clădire, relatează „New York Times“.

Mulţimea s-a adunat la o zi după ce ambasada i-a avertizat pe americani, într-o postare pe site-ul său, că „în urma evenimentelor recente din Libia şi Egipt există posibilitatea unor protestelor şi în Yemen.

Ambasada Statelor Unite continuă să recomande cetăţenilor americani să evite adunările mari. Chiar şi demonstraţiile sau evenimentele destinate a fi paşnice pot deveni conflictuale şi violente. Cetăţenii americani din Yemen sunt îndemnaţi să monitorizeze ştirile locale şi să îşi planifice activităţile în funcţie de acestea“, se arată pe site-ul ambasadei.

Manifestanţii au încercat să spargă geamurile ambasadei Foto Reuters

ambasada sua yemen.reuters

Potrivit unor informaţii neconfirmate încă, există victime de ambele părţi, scrie Reuters.

Protestele, care iniţial au izbucnit în Egipt şi în Libia, au avut loc pe fondul comemorării a 11 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, asupra Statelor Unite.

Făcând referire la uciderea ambasadorului american în Benghazy, oficialii americani şi europeni au spus că, deşi multe detalii legate de atac sunt încă neclare, atacatorii par a fi fost bine organizaţi, antrenaţi şi înarmaţi. Ei au spus, însă, că nu se pot pronunţa în privinţa posibilităţii ca atacul să aibă legătură cu comemorarea a 11 ani de la atacurile teroriste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite