VIDEO Ambasadorul american în Libia a fost ucis într-un atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christopher Stevens (foto stânga) a fost ucis în Libia FOTO Mediafax
Christopher Stevens (foto stânga) a fost ucis în Libia FOTO Mediafax

Ambasadorul SUA în Libia, Christopher Stevens a fost ucis marţi noapte în timpul unui atac cu rachete asupra clădirii reprezentanţei diplomatice americane, de către o grupare islamistă. Alături de acesta au fost ucişi alţi trei membri ai personalului ambasadei.

Ambasadorul se afla într-o scurtă vizită în oraşul libian Benghazi, cand consulatul a fost atacat. În faţa focurilor de armă şi a grenadelor aruncate de insurgenţi, forţele de securitate care păzeau ambasada s-au retras, iar ambasadorul american tocmai se îndrepta spre un loc mai ferit, când maşina în care se afla afost atacată cu rachete.

Ambasada SUA deja a trimis un avion militar care va transporta cadavrele la Tripoli, iar de acolo peste ocean, în State. Secretarul american de stat Hillary Clinton a confirmat uciderea lui Stevens în atacul din Benghazi şi a condamnat violenţa.

„Unii au căutat să-şi justifice acest comportament vicios ca un răspuns la materialul postat pe internet. Niciodată nu există justificări pentru acţiuni violente de acest gen“, a afirmat Clinton.

Consulatul Statelor Unite ale Americii din Libia a fost atacat de protestatari islamişti după ce pe YouTube a apărut un filmuleţ  batjocoritor la adresa Profetului Mohamed, încărcat de americani sub numele de „Inocenţa Musulmană“,  informează „New York Times“. Drept urmare, în Libia a fost atacat Consulatul SUA, iar în Egipt demonstranţii egipteni au luat cu asalt ambasada SUA din Cairo.

Filmuleţul care a stârnit furie în Libia şi în Egipt începe cu scene ale forţelor de securitate egiptene, care nu reacţionează la acţiunile de jefuire şi de incendiere iniţiate de musulmani asupra caselor creştinilor egipteni. Apoi sunt redate scene ce-l înfăţişează pe profetul Mohamed este înfăţişat ca un copil cu părinţi incerţi, apoi ca un bufon, afemeiat, homosexual, molestator de copii şi ca un bătăuş.
 

Înregistrarea a fost încărcată pe YouTube de Sam Bacile, identificat de publicaţia „Wall Street Journal“ ca un cetăţean israeliano-american în vârstă de 52 de ani, dezvoltator imobiliar în California. El a declarat că a strâns cinci milioane de dolari de la 100 de donatori evrei, pentru a face acest film. „Islamul este precum un cancer“, a adăugat Bacile.

Înregistrarea a atras atenţia internaţională când un pastor din Florida l-a promovat împreună cu propria declaraţie cu privire la ziua de 11 septembrie ca „Ziua internaţională a judecării lui Mahomed“.

Acesta a numit filmul „o producţie americană ce nu vizează atacarea musulmanilor, ci doreşte să arate ideologia destructivă a Islamului, prezentându-l pe Mahomed într-o manieră satirică“.

Referitor la atacurile musulmane asupra ambasadei din Cairo, pastorul a adăugat că islamiştii „nu au toleranţă faţă de nimic ce este în exteriorul religiei lui Mohamed“.

Moartea  lui Stevens în Benghazi este prima fatalitate dintr-o serie de atacuri şi acţiuni de vandalism îndreptate împotriva misiunilor diplomatice străine din Libia din ultimele luni. De la căderea colonelului Muammar Gaddafi, guvernul de tranziţie din Libia s-a luptat pentru reconstruirea unui sistem eficient al poliţiei şi să refacă agenţia publică de securitate.

Grupările militante islamiste, valorificând lipsa de securitate, şi-au asumat responsabilitatea pentru unele atacuri, existând informaţii că gruparea Ansar al-Sharia a recunoscut participarea la atacul de marţi.

La împlinirea a 11 ani de la atacurile teroriste din 2001, cele două atacuri au reprezentat o amintire violentă a faptului că schimbările din regiune nu au stins furia ce arde înăbuşit în lumea arabă, împotriva Statelor Unite.

Protestele din Egipt

În Cairo, mii de protestatari neînarmaţi s-au adunat în cursul zilei de marţi în faţa ambasadei SUA. Spre seară, unii au urcat zidurile ambasadei şi au distrus un steag agăţat în interior. Vandalii l-au înlocuit cu un steag negru ce avea un crez al credinţei islamice „Nu există niciun Dumnezeu decât Alah, iar Mohamed este profetul său“.

Agenţii de securitate ai ambasadei au tras focuri de atenţionare în aer. Forţele poliţiei egiptene ce au protejat ambasada nu au folosit armele împotriva mulţimii. Protestele au continuat, în mare parte fără acte de violenţă, şi de-a lungul nopţii.

Purtătorul de cuvânt al Frăţiei Musulmane şi preşedintele egiptean ales, Mohamed Morsi, a îndemnat guvernul Statelor Unite să efectueze o anchetă împotriva protestatarilor din spatele înregistrării, potrivit publicaţiei de stat „Al Ahram“.

Purtătorul de cuvânt a cerut scuze oficial faţă de guvernul SUA şi a avertizat că evenimente de genul acesta deteriorează relaţiile dintre Washington şi lumea musulmană. Ar trebui să fie „demonstraţii civilizate ale populaţiei egiptene faţă de nemulţumirea înregistrării. Orice activitate violentă va fi exploatată de cei care urăsc Islamul pentru a defăima imaginea Egiptului şi a musulmanilor“, a adăugat Morsi.

Ambasada americană a făcut un comunicat referitor la pastorul Jones „Ambasada Statelor Unite din Cairo condamnă eforturile continue ale persoanelor îndrumate greşit de a răni sentimentele religioase ale musulmanilor, la fel cum condamnăm orice eforturi de ofensare a credincioşilor de alte religii“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite