Uzină de arme nucleare, evacuată din cauza incendiilor masive din Texas: „Materialele speciale sunt neafectate”

0
Publicat:

O uzină de arme nucleare a fost evacuată din cauza incendiilor masive din Texas, SUA, care amenință instalația Pantex, unde sunt construite și dezasamblate bombe. Principala fabrică de arme nucleare a SUA a fost evacuată peste noapte, în timp ce incendiile puternice au ars în pământul din apropiere.

Muncitorii au fost nevoiți să părăsească fabrica, unde sunt asamblate bombe, după ce infernul a ars peste 250.000 de acri de pământ, scrie The Sun.

Incendii masive în Texas FOTO Flower Mound Fire Department Facebook
Incendii masive în Texas FOTO Flower Mound Fire Department Facebook

Unsprezece milioane de oameni din stat sunt sub o „avertizare de steag roșu” din cauza vântului puternic și al flăcărilor devastatoare.

Mii de oameni au fost forțați să-și părăsească casele și a fost declarată stare de dezastru în zeci de comitate.

Fabrica Pantex a fost responsabilă pentru construirea și dezasamblarea bombelor atomice din 1975, ultima fiind montată în 1991.

Mii de focoase nucleare au fost, de asemenea, demontate în locul care a fost evacuat ieri.

Oficialii au spus că un „număr mic” de personal neesențial încă se adăpostește în interior, iar operațiunile fabricii au fost întrerupte.

Ei au spus că „toate armele și materialele speciale sunt sigure și neafectate”.

Fabrica se află la aproximativ 30 de mile de orașul Amarillo, unde a fost declarată starea de dezastru.

„Există potențialul aprinderii unor noi focuri"  

Guvernatorul statului american, Greg Abbott, a declarat că instituirea stării de dezastru va permite desfășurarea rapidă a forțelor de intervenție în zonele cel mai puternic afectate, potrivit ABC News.

„Mai multe incendii de vegetație de proporții  au izbucnit în condiții de căldură, secetă și vânt în Texas Panhandle. Astăzi, vânturile puternice vor avea probabil un impact asupra acestor incendii, și există potențialul aprinderii unor noi focuri", au transmis autoritățile.

În comitatul Hutchinson, a ars o zonă cu o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați, iar pompierii nu reușesc să domolească intensitatea focurilor. Iar în comitatul Moore, peste 150 de kilometri pătrați de vegetație au ars.

Peste 40 de case au fost avariate începând de luni în Fritch, un oraș situat în comitatele Hutchinson și Moore, a anunțat municipalitatea. Părți din oraș au fost evacuate.

Evacuări au loc în mai multe orașe și comunități din Texas, a anunțat marți seară Serviciul Național de Meteorologie.

Guvernatorul Abbott a avertizat că incendiile s-ar putea extinde în următoarele zile, pe măsură ce temperaturile ridicate și condițiile de vânt continuă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite