93 de morți în urma incendiilor devastatoare din Hawaii. Ce a provocat cel mai mare dezastru din istoria arhipelagului

0
Publicat:

Incendiile din Hawaii au ucis până acum aproape 100 de oameni și au forțat mii de locuitori să fugă din calea flăcărilor, care au distrus complet orașul istoric Lahaina.

Guvernatorul Hawaii, Josh Green, a declarat duminică că a rămas „foarte puțin” din Lahaina, unde peste 2.700 de clădiri au fost distruse în ceea ce a fost catalogat drept cel mai devastator incendiu din SUA din ultimul secol. Green a spus într-o mesaj video că se așteaptă ca numărul morților să continue să crească.

„Știm că echipele lucrează nonstop și descoperă noi și noi tragedii”, a spus el, potrivit KGMB-TV afiliat CBS Honolulu.

Ce a provocat incendiul din Maui?

O mare parte din Hawaii era sub avertizare de tip steag roșu pentru risc de incendiu atunci când au izbucnit incendiile, dar cauza exactă a incendiului este încă necunoscută.

„Nu știm ce anume a provocat incendiile, dar Serviciul Național de Meteorologie ne-a anunțat în prealabil că ne aflăm într-o situație de steag roșu – așa că sunt condiții de vreme secetoasă pentru o lungă perioadă de timp, iar copacii și vegetația uscată au favorizat extinmderea incendiilor”, a declarat miercuri generalul-maior Kenneth Hara, comandantul general al Gărzii Naţionale din Hawaii. Acest lucru, împreună cu umiditatea scăzută și vânturile puternice, au creat condițiile pentru incendiile de vegetație”, a spus el.

„Vânturile scăpaseră de sub control. Liniile electrice căzuseră peste tot”, a declarat mai târziu pentru „CBS Mornings”, rezidentul din Maui, J.D. Hessemer, care avea o afacere în Lahaina. „Am decis că nu mai este sigur să stăm în zonă nici măcar pentru o zi.”

Guvernatorul Green a declarat vineri că consideră că, cel mai probabil, condițiile meteorologice au contribuit la aprinderea și răspândirea incendiilor.

„Este un rezultat, după estimarea mea, al încălzirii globale combinate cu seceta, combinată cu o super furtună. Am avut un uragan în larg, la câteva sute de mile, care încă generează vânturi mari”, a spus Green pentru CNN.

Vânturile puternice care au accentuat flăcările au fost generate de uraganul Dora, o furtună a traversat Oceanul Pacific la câteva sute de mile de sudul insulelor Hawaii, a transmis Serviciul Național de Meteorologie.

Uraganul, clasificat ca fiind de categoria 4 de Centrul pentru uragane din Pacificul Central miercuri dimineață, a contribuit la producerea unor rafale puternice de vânt, de peste 60 de mile pe oră, care au lovit Maui, distrugând liniile electrice și provocând daune caselor.

În weekend, au apărut informații care sugerau că compania de electricitate Hawaiian Electric, care operează Maui Electric și deservește 95% din statul, nu a implementat măsuri de siguranță incluse într-un plan de urgență pentru a reduce riscurile de incendiu înainte de furtună.

Citând mai multe documente, un raport publicat sâmbătă de Washington Post a remarcat că furnizorul nu a întrerupt electricitatea în zonele în care erau așteptate vânturi puternice și puteau genera incendii.

Un purtător de cuvânt al Maui Electric a declarat pentru CBS News că au fost luate unele măsuri pentru a atenua posibilitatea apariției unor incendii înainte de sosirea uraganului de săptămâna trecută.

„Hawaiian Electric are un program de atenuare a incendiilor de pădure și de rezistență a rețelei care include gestionarea vegetației, investiții în consolidarea rețelei și inspecția regulată a activelor noastre”, se arată în declarație.

„Compania are protocoale care pot fi utilizate atunci când sunt așteptate vânturi puternice, inclusiv neactivarea reînchiderii automate a circuitelor care se pot deschide în timpul unui eveniment meteorologic. Acest lucru a fost făcut înainte de apariția vânturilor puternice în această săptămână. În această etapă incipientă, nu s-a stabilit încă o cauză clară a producerii acestor incendii”, au mai transmis reprezentanții Hawaiian Electric.

Elicopterele Gărzii Naționale activate ca parte a răspunsului de urgență al statului la incendiile de vegetație au fost blocate la sol pe măsură ce rafalele de vânt s-au intensificat marți seara. Guvernatorul interimar din Hawaii, Sylvia Luke, a emis o declarație de urgență prin care a autorizat desfășurarea trupelor Gărzii Naționale și a prelungit starea de urgență miercuri.

Președintele Biden a aprobat joi o declarație federală de dezastru.

Serviciul Național de Meteorologie a remarcat pe Twitter înainte de începerea incendiilor că diferențele semnificative de presiune atmosferică dintre uragan și aerul de la nord de Hawaii au format o diferență de presiune peste insule care, atunci când se combină cu condițiile meteo de vreme uscată, a reprezentat o amenințare serioasă de incendii, precum și vânturi perturbatoare.

„În timp ce uraganul Dora trece spre sud, fără impact direct aici, diferența puternică de presiune dintre acesta și presiunea ridicată spre nord creează o amenințare de vânturi dăunătoare și condiții favorabile de incendiu de luni până miercuri devreme”, transmitea agenția la acea vreme.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Hawaii Emergency Management Agency, Adam Weintraub, a declarat joi pentru Associated Press că înregistrările departamentului nu arată că sirenele de avertizare din Maui au fost declanșate marți. În schimb, agenția a folosit alerte trimise pe telefoanele mobile, televizoare și posturi de radio, a spus Weintraub.

Procurorul general din Hawaii, Anne Lopez, a anunțat vineri că agenția ei va efectua o „evaluare cuprinzătoare a deciziilor critice și a politicilor care au dus la, în timpul și după incendiile de vegetație”.

Cum încep, de obicei, incendiile?

Aproape 85% dintre incendiile din Statele Unite sunt cauzate de oameni, potrivit Serviciului Parcurilor Naționale. Incendiile care sunt declanșate în acest fel pot rezulta accidental din lăsarea focurilor de tabără nesupravegheate, arderea resturilor, utilizarea diferitelor tipuri de echipamente și aruncarea necorespunzătoare a țigărilor. Actele de incendiere intenționată sunt o altă sursă de incendii cauzate de oameni, spune agenția.

Fulgerele și activitatea vulcanică sunt alte două cauze naturale ale incendiilor de vegetație, deși oficialii notează că loviturile de fulger sunt mai rar întâlnite ca sursă a incendiilor.

Incendiile apar în urma unor vânturi puternice, asociate cu umiditate relativă scăzută, condiții atmosferice instabile și furtuni care contribuie la ceea ce meteorologii numesc „vreme de incendiu”, a declarat Nick Nauslar, meteorolog la Administrația Națională pentru Atmosferă și Oceane.

Cel mai adesea, fulgerul lovește un copac și pornește un incendiu, dar vânturile puternice pot, de asemenea, să rupă liniile electrice care declanșează, de asemenea, incendii atunci când există tufe uscate sau iarbă în zonă, conform NOAA, care spune că incendiile de vegetație se pot răspândi rapid în zone calde, fiind favorizate de condițiile uscate și de vânt - mai ales atunci când acele condiții sunt îndeplinite simultan.

Sezonul incendiilor de vegetație a fost sever în Canada și în America de Nord în acest an, deoarece condițiile calde și uscate persistă, în timp ce diferite secțiuni ale continentului se confruntă cu căldură și secetă record ca urmare a schimbărilor climatice.

Pompierii din Maui au avertizat săptămâna aceasta că „vântul schimbător, terenul dificil, pantele abrupte și umiditatea scăzută, direcția și locația incendiilor fac dificilă prezicerea traseului și a vitezei unui incendiu de vegetație”, într-o alertă emisă marți. Aceștis au mai menționat că „incendiile pot începe la o distanță mare de sursa lor” atunci când vântul împinge jarul în sus și scânteile sunt purtate de vânt.

„Incendiul poate izbucni la o milă sau mai mult de casa ta, dar într-un minut sau două, poate fi la tine acasă”, a spus șeful pompierilor Jeff Giesea într-un comunicat inclus în alertă. „Arderea materialelor poate aprinde incendii la mare distanță de corpul principal al focului”.

Unde au izbucnit incendiile în Maui?

Pompierii au continuat să lupte cu flăcările duminică în Lahaina, Pulehu/Kihei și Upcountry Maui. Oficialii au declarat duminică că incendiile din jurul Lahainei au fost limitate în proporție de 85%, acestea distrugând aproximativ 2.170 de acri. O mare parte din oraș a fost, de asemenea, distrusă.

Incendiul din Upcountry a ars o suprafață de aproximativ 678 de acri și este controlat acum în proporție de 60%. Oficialii spun că incendiul a fost greu de ținut sub control din cauza „punctelor fierbinți din rigole și alte locuri greu accesibile”, cum ar fi diviziunile de teren și gardurile.

Oficialii au menționat că, chiar și atunci când un incendiu este 100% ținut sub control, asta nu înseamnă că a fost stins, ci că pompierii „au stabilit un perimetru în jurul lui”.

Ce s-a întâmplat cu sirenele de avertizare din Hawaii?

Hawaii are un sistem de sirene de avertizare în aer liber care poate fi folosit pentru a notifica rezidenții înaintea dezastrelor naturale sau a evenimentelor cauzate de oameni, inclusiv tsunami, uragane, rupturi de baraj, inundații, incendii de vegetație, erupții vulcanice, amenințări teroriste și incidente materiale periculoase.

Dar reprezentantul S.U.A. Jill Tokuda, al cărui district include Maui, a declarat duminică la „Face the Nation” că incendiul de la Lahaina s-a extins foarte rapid.

„Toți cei care au locuit vreodată în Hawaii cunosc sirenele de avertizare. O dată pe lună, în fiecare lună, la ora 12 sună. Aceasta este prima noastră linie de apărare", a spus Tokuda.

„Din păcate, în mod tragic, în această situație, probabil că acele sirene nu au sunat”, a spus congresmena. Ea a sugerat, de asemenea, că mesajele de avertizare trimise de obicei către telefoanele mobile ar fi putut fi afectate de întreruperile de curent în masă raportate în Maui când au izbucnit incendiile. Probabil că aceste întreruperi au împiedicat oamenii să aibă acces la informații cheie legate de incendii

„Realitatea este că, cu acele mesaje de avertizare, eram informați să deschidem televizorul sau să ne uităm pe telefoanele sau să pornim radioul”, a mai spus ea. „Cu cât de rapide au fost aceste incendii... dacă ai porni telefonul, dacă ai porni un radio, dacă ai putea... nu ai ști care a fost criza. Ai putea crede că e un tsunami, apropo, care este primul nostru instinct. Ai alerga spre pământ, care în acest caz ar fi spre foc", a conchis acesta.

După ce incendiile au început săptămâna trecută, echipajele au salvat 17 persoane care au sărit în apă în portul Lahaina în încercarea de a scăpa de flăcări, au declarat reprezentanții Gărzii de Coastă din SUA. Pe Front Street, o destinație turistică populară, proprietarul unei afaceri, Alan Dickar, a descris că a văzut clădiri de pe ambele părți ale străzii „aprinse” de flăcări.

„Nu existau mașini de pompieri în acel moment; cred că departamentul de pompieri a fost copleșit”, a declarat Dickar pentru CBS Honolulu.

Vorbind mai târziu cu Patrick Torphy de la CBS News, el a adăugat: „Maui nu se poate descurca cu asta... Mulți oameni pur și simplu și-au pierdut locul de muncă pentru că multe afaceri au ars. Mulți oameni și-au pierdut casele. ... Acest lucru este devastator pentru Maui.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite