SUA: Noi documente clasificate privind securitatea naţională, scurse pe rețelele de socializare

0
Publicat:

Un nou lot de documente clasificate care par să detalieze secrete de securitate naţională ale SUA pe dosare ce merg de la Ucraina şi Orientul Mijlociu până la China, a apărut vineri pe site-urile de socializare, conform New York Times, informează Reuters.

Ceremonia de transfer de autoritate între militarii detașamentului de luptă al Brigăzii 2 „Strike” și cei ai detașamentului din cadrul Brigăzii 1 „Bastogne”, ambele din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate (Asalt aerian) a Armatei SUA și un exercițiu demo

Pentagonul a refuzat să comenteze autenticitatea documentelor.

O scurgere anterioară de documente militare clasificate postate pe reţelele de socializare a oferit informaţii parţiale referitoare la situaţia războiului din Ucraina. Oficialii americani au declarat vineri că la originea acestei scurgeri se află Rusia. Lotul iniţial, care a circulat pe Twitter şi Telegram, datat 1 martie, conţinea documente clasificate ca „Secrete” şi „Top Secrete”. Moscova nu a comentat imediat, potrivit Agerpres. 

Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii mai multor documente clasificate militare americane postate pe reţelele de socializare, care oferă o imagine parţială, din urmă cu o lună, a războiului din Ucraina, au declarat vineri trei oficiali americani pentru Reuters. Documentele par să fi fost modificate pentru a reduce numărul victimelor suferite de forţele ruse, au spus oficialii americani, adăugând că evaluările lor sunt informale şi separat de o investigaţie asupra scurgerii în sine. Oficialii americani au vorbit sub condiţia anonimatului având în vedere sensibilitatea chestiunii şi au refuzat să discute documentele în detaliu.

Un oficial prezidenţial ucrainean a declarat vineri că scurgerea de documente conţine o „cantitate foarte mare de informaţii fictive” şi arată ca o operaţiune rusă de dezinformare menită să semene îndoieli despre contraofensiva planificată a Ucrainei.

„Acestea sunt doar elemente standard ale jocurilor operaţionale ale serviciilor de informaţii ruseşti. Şi nimic mai mult”, a spus Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, într-o declaraţie scrisă.   

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite