Contraofensiva Ucrainei, în pericol? Anchetă la Pentagon după ce planurile au apărut pe Twitter și Telegram

0
Publicat:

Documente de război clasificate care detaliază planurile secrete ale Statelor Unite și ale NATO de a construi armata ucraineană înaintea unei contraofensive planificate împotriva Rusiei au fost postate săptămâna aceasta pe canalele de socializare, au declarat înalți oficiali ai administrației Biden, citați de The New York Times.

Planurile contraofensivei Ucrainei au ajuns pe internet FOTO Profimedia
Planurile contraofensivei Ucrainei au ajuns pe internet FOTO Profimedia

Pentagonul investighează cine ar fi putut fi în spatele scurgerii documentelor, care au apărut pe Twitter și pe Telegram, o platformă cu peste jumătate de miliard de utilizatori care este disponibilă pe scară largă în Rusia.

Analiștii militari au spus că documentele par să fi fost modificate în anumite părți față de formatul lor original, exagerând estimările americane cu privire la morții Ucrainei în război și subestimând pierderile Rusiei.

Efort de dezinformare al Moscovei

Modificările ar putea indica un efort de dezinformare al Moscovei, au spus analiștii. Dar dezvăluirile din documentele originale, care apar ca fotografii ale unor diagrame ale livrărilor anticipate de arme, ale trupelor și ale batalioanelor și ale altor planuri, reprezintă o breșă semnificativă a informațiilor americane în efortul de a ajuta Ucraina.

Oficialii administrației Biden lucrau pentru a le șterge, dar nu au reușit, până joi seară.

„Suntem la curent cu rapoartele postărilor pe rețelele sociale și departamentul analizează problema”, a declarat Sabrina Singh, secretar de presă adjunct la Pentagon.

Documentele nu oferă planuri de luptă specifice, cum, când și unde intenționează Ucraina să-și lanseze ofensiva, despre care oficialii americani spun că va avea loc probabil în următoarea lună. Și pentru că documentele sunt vechi de cinci săptămâni, ele oferă un instantaneu al momentului - viziunea americană și ucraineană, de la 1 martie, despre ceea ce ar putea avea nevoie trupele ucrainene pentru campanie.

Cu toate acestea, pentru ochiul instruit al unui planificator de război rus, al unui general de teren sau al analistului de informații, documentele oferă, fără îndoială, multe indicii și perspective tentante. Documentele menționează, de exemplu, rata de cheltuieli a HIMARS – sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate furnizate de americani, care pot lansa atacuri împotriva țintelor precum depozitele de muniție, infrastructura și concentrațiile de trupe, de la distanță. Pentagonul nu a spus public cât de repede folosesc trupele ucrainene munițiile HIMARS, dar în aceste documente o fac.

Care este impactul dezvăluirilor

Analiștii au spus vineri că ar putea fi dificil să se evalueze impactul dezvăluirilor din documente asupra luptei din prima linie acum și în lunile următoare. Recenta ofensivă a Rusiei a urmărit să obțină câștiguri în estul Ucrainei, iar analiștii occidentali dezbat dacă armata rusă, după ce a suferit pierderi uluitoare, este capabilă să organizeze un alt atac sau să reziste unui contraatac ucrainean.

Nu este clar cum au ajuns documentele pe rețelele de socializare. Dar canalele guvernamentale pro-ruse au distribuit și diapozitivele informației, au spus analiștii militari.

Aceștia au avertizat că documentele publicate de surse rusești ar putea fi modificate selectiv pentru a prezenta dezinformarea Kremlinului.

„Fie că aceste documente sunt autentice sau nu, oamenii ar trebui să aibă grijă de orice eliberează sursele rusești”, a spus Michael Kofman, directorul de studii rusești la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia.

De exemplu, unul dintre documente spune că între 16.000 și 17.500 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce Ucraina a pierdut până la 71.500 de oameni. Pentagonul și alți analiști au estimat că Rusia a suferit mult mai multe pierderi, aproape 200.000 de morți și răniți, în timp ce Ucraina peste 100.000 de morți și răniți.

Cu toate acestea, analiștii au spus că părți din documente păreau autentice și ar oferi Rusiei informații prețioase, cum ar fi calendarul de livrare a armelor și trupelor, numărul de trupe ucrainene și alte detalii militare.

Ce au aflat rușii

Un document etichetat „top secret” oferă „Starea conflictului de la 1 martie”. În acea zi, oficiali ucraineni se aflau la o bază americană din Weisbaden, Germania, pentru unde au avut loc simulări pentru contraofensivă, iar o zi mai târziu, generalul Mark A. Milley, șeful de Stat Major al Armatei SUA, și generalul Christopher Cavoli, comandantul forțelor aliate din Europa, au luat parte și ei la aceste sesiuni de pregătire.

Un alt document enumeră unitățile trupelor ucrainene, echipamentele și antrenamentele, cu programele din ianuarie până în aprilie. Documentul conține un rezumat al celor 12 brigăzi de luptă care sunt formate, nouă dintre ele aparent fiind antrenate și aprovizionate de Statele Unite și alți aliați NATO. Dintre cele nouă brigăzi, documentele spun că șase vor fi gata până pe 31 martie, iar restul până pe 30 aprilie. O brigadă ucraineană are între 4.000 și 5.000 de soldați, au spus analiștii.

În document se spune că timpii de livrare a echipamentelor ar avea un impact asupra pregătirii și că echipamentul total necesar pentru nouă brigăzi este de peste 250 de tancuri și peste 350 de vehicule blindate.

Faptul că documentele au fost postate pe un canal de socializare foarte popular și, probabil, că au ajuns în mâinile oficialilor ruși, este o lovitură mare dată de Moscova într-un moment în care Rusia părea să fie în urma Statelor Unite în culegerea de informații în Ucraina.

Scurgerea este prima de această amploare care a fost făcută publică de la începutul războiului. Pe tot parcursul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniții și alte noduri cheie din liniile militare ruse. Astfel de informații în timp real le-a permis ucrainenilor să vizeze forțele ruse, să ucidă generali și să forțeze ca proviziile de muniții să fie mutate mai departe de linia frontului rusesc, deși oficialii americani spun că Ucraina a jucat un rol decisiv în planificarea și executarea acestor lovituri.

Dar la începutul războiului, oficialii ucraineni au ezitat să-și împărtășească planurile de luptă cu Statele Unite, de teama unor scurgeri, au spus oficialii americani și europeni. Vara trecută, oficialii serviciilor secrete americane au spus că deseori au înțeles mai bine planurile militare ale Rusiei decât cele ale Ucrainei.

Îngrijorați că împărtășirea planurilor lor operaționale ar putea, de asemenea, să evidențieze punctele slabe și să descurajeze sprijinul american în continuare, ucrainenii le păzeau cu strictețe, chiar dacă serviciile secrete americane adunau detalii precise despre ceea ce ordona Kremlinul și plănuiau comandanții ruși.

Partajarea informațiilor între Ucraina și Statele Unite s-a relaxat considerabil toamna trecută, iar cele două țări au lucrat îndeaproape la planuri pentru o ofensivă ucraineană.

Dar o scurgere de informații de acest fel, postată pe rețelele de socializare și disponibile în întreaga lume, va dăuna schimbului de informații între Ucraina și Statele Unite, consideră The New York Times.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite