SUA, acord pentru menținerea celei mai mari baze militare americane din Orientul Mijlociu

0
Publicat:

Acordul prelungește prezența militară SUA la o bază extinsă în Qatar pentru încă 10 ani, au declarat trei oficiali ai apărării americane și un alt oficial din țara gazdă, conform CNN

Avioane americane la sol pe o bază militară în Qatar
Bază americană în Qatar. Foto: Arhiva Adevărul

Tratatul, care nu a fost anunțat public, evidențiază dependența Washingtonului de această mică țară din Golful Persic, care a avut recent un rol central în medierea eliberării americanilor din captivitate în Fâșia Gaza și Venezuela.

Baza aeriană Al Udeid, situată în deșertul din sud-vestul Doha, este cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu

Baza poate găzdui mai mult de 10.000 de militari americani.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Al Udeid luna trecută, unde a mulțumit Qatarului pentru creșterea cheltuielilor lor pe baza respectivă. Cu toate acestea, nu a menționat reînnoirea, iar administrația Biden nu a făcut-o publică - într-un moment în care Qatarul a fost supus unei atenții sporite pentru găzduirea liderilor de rang înalt din Hamas. Oficialii qatariți au răspuns că a fost doar după o solicitare a SUA în timpul administrației Obama când Hamas a fost autorizat să deschidă un birou politic în Doha.

Baza a fost un centru major pentru operațiunile aeriene ale Comandamentului Central al SUA în sau în jurul Afganistanului, Iranului și în întreaga regiune a Orientului Mijlociu. Forțele Aeriene Qatareze și Britanice operează, de asemenea, de la această bază.

Prelungirea vine în contextul în care SUA și-a consolidat prezența în regiune

Contractul care duce mai departe acordul între cele două state survine în contextul amenințărilor tot mai mari din partea grupurilor militante susținute de Iran în Irak, Siria și Yemen.

După ce Hamas a răpit aproximativ 240 de ostatici din Israel la 7 octombrie, Qatarul a fost intermediarul principal cu Hamas pentru a facilita eliberarea inițială a zecilor de ostatici israelieni și internaționali. Qatarul continuă să fie central în negocierile pentru a încerca să reînvie discuțiile privind ostaticii, coordonându-se cu CIA și Mossad-ul Israelian, precum și cu Egiptul.

Implicarea lor în lunile de negocieri privind americaniții deținuți de Venezuela a fost mai puțin publică, dar a ieșit la iveală după ce președintele Nicolas Maduro i-a eliberat pe 10 americani luna trecută în schimbul unui apropiat aliat acuzat de SUA de spălare a sute de milioane de dolari.

Implicarea Qatarului în ambele seturi de negocieri a fost văzută ca o extindere a rolului de mediere pe care țara l-a asumat cu alți dușmani ai SUA, inclusiv Iran și Talibanii. Bogăția sa vastă în petrol și gaze naturale, împreună cu capacitatea de a acționa ca facilitator, permit Qatarului să aibă o influență mai mare decât ar indica mărimea sa, spun analiștii.

În timp ce găzduirea liderilor Hamas nu era un secret, brutalitatea masacrului din 7 octombrie în Israel a stârnit critici la adresa Qatarului

Președintele Joe Biden a vorbit despre conversațiile sale cu emirul Qatarului, dar uneori nu le-a acordat creditul pe care ei simt că-l merită. Biden nu a menționat Qatarul într-un editorial din noiembrie în The Washington Post, în timp ce Egiptul și alți aliați din Orientul Mijlociu au fost menționați. Nici Biden nu a evidențiat rolul Qatarului în eliberarea deținuților din Venezuela în declarația sa oficială.

Pentagonul a refuzat, de asemenea, solicitarea publicației CNN de a comenta evenimentul

Mii de afgani au fost transportați cu avioane militare de la Kabul la Al Udeid în timpul retragerii haotice a SUA din Afganistan în 2021. Personalul militar american a luptat să ofere asistență pentru influxul masiv de refugiați din ceea ce Biden a numit "una dintre cele mai mari și mai dificile operațiuni de transport aerian din istorie".

Qatarul și-a asumat angajamentul de a aloca miliarde din propriile fonduri pentru a moderniza facilitățile pentru membrii Forțelor Aeriene Americane la această bază.

Al Udeid a devenit baza principală a CENTCOM în 2003, mutând forțe și active de la Baza Aeriană Prințul Sultan din Arabia Saudită, unde prezența unui număr mare de personal militar american era mai sensibilă și controversată.

În timpul vizitei sale la baza luna trecută, Austin nu a anunțat prelungirea acordului Al Udeid, dar a spus că SUA și Qatarul "vor lua măsuri formale pentru a extinde și consolida relația noastră bilaterală de apărare".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite