Qatar a transmis SUA că este dispus să reconsidere prezenţa Hamas pe teritoriul său

0
Publicat:

  Qatar a transmis SUA că este dispus să reconsidere prezenţa Hamas în Qatar odată ce va fi rezolvată criza zecilor de ostatici ţinuţi în Gaza de către gruparea islamistă palestiniană, a declarat vineri un oficial american de rang înalt, citat de Reuters.

Seicul Tamim bin Hamad Al Thani FOTO ynetnews.com
Seicul Tamim bin Hamad Al Thani FOTO ynetnews.com

La o înţelegere în acest sens - despre care a relatat în premieră Washington Post - s-ar fi ajuns în cadrul unei întâlniri la Doha, luna aceasta, între secretarul de stat american, Antony Blinken, şi emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, a declarat oficialul citat.

Responsabilii din Qatar nu au făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect, potrivit Agerpres.

Statul din Golf, în coordonare cu SUA, conduce discuţiile de mediere cu Hamas şi cu oficiali israelieni cu privire la eliberarea a peste 200 de ostatici capturaţi în atacul combatanţilor grupării palestiniene în sudul Israelului la 7 octombrie.

Qatar, o ţară bogată producătoare de gaze naturale, a reuşit să obţină eliberarea a patru ostatici prin dialogul său atât cu Israelul, cât şi cu Hamas.

Premierul Qatarului a declarat miercuri că negocierile pe care statul arab din Golf le duce pentru a asigura eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas progresează şi că speră că în curând se va ajunge la un progres major.

Hamas şi-a deschis un birou politic la Doha în 2012 şi mai mulţi oficiali Hamas, între care liderul grupării Ismail Haniyeh şi fostul şef Khaled Meshaal, stau periodic la Doha.

La conferinţa de presă comună din 14 octombrie cu premierul Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, Antony Blinken a spus că „nu mai poate exista «business as usual»” cu Hamas, când a fost întrebat dacă SUA doresc ca Doha să închidă biroul politic al Hamas.

Şeicul Mohammed a spus atunci că scopul biroului politic era „de a fi o cale de comunicare şi de asigurare a păcii şi calmului în regiune, nu de a instiga la vreun război”. El a reiterat că este important să menţinem canalele de comunicare deschise.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite