Scurgerea de documente secrete ale Statelor Unite ar putea fi doar „vârful aisbergului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scurgerea recentă a peste o sută de documente secretizate ale SUA ar putea fi doar „vârful aisbergului” al unui set de materiale care ar fi început să circule cu mult înainte de a fi observat pe scară largă, conform unui nou raport, relatează The Guardian.

Documentele ar „conține inexactități”, conform unei surse. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Documentele ar „conține inexactități”, conform unei surse. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Această scurgere reprezintă cea mai gravă încălcare a securității naționale a Washingtonului din ultimii ani, inclusiv amănunte despre penuria de muniție a Ucrainei, metodele de colectare a informațiilor americane utilizate împotriva Rusiei și dovezi jenante care indică spionarea de către SUA a unor aliați precum Ucraina, Coreea de Sud și Israel.  

Unul dintre documente, care este datat 23 februarie, prezintă în detaliu modul în care sistemele de apărare aeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei vor fi epuizate până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare. Nu este clar dacă Ucraina a schimbat de atunci ritmul de utilizare a acestui sistem, dacă stocurile au fost refăcute sau dacă în prezent se bazează mai mult pe alte sisteme antiaeriene. 

 Documentele „conțin inexactități”

Totodată, același document se referă la o sursă de informații ca fiind „Lapis time-series video", o referire aparentă la un sistem de sateliți puțin cunoscut și foarte bine păzit, care permite vizualizarea obiectelor de la sol. 

Ucraina a negat luni un raport conform căruia ar fi fost obligată să schimbe unele planuri militare înaintea unei contraofensive mult așteptate din pricina scurgerii de informații. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că planurile strategice ale Kievului au rămas neschimbate, dar că tacticile au fost întotdeauna supuse schimbării. 

Autenticitatea documentelor nu a fost confirmată oficial, însă Pentagonul a transmis  duminică printr-o declarație că analizează documentele care „par să conțină materiale sensibile și foarte clasificate". 

O sursă din domeniul apărării din Marea Britanie a declarat luni că documentele, care prezintă un incident aviatic în care un avion de luptă al Rusiei aproape a doborât un avion de supraveghere britanic în apropierea Crimeei în luna septembrie, „conțin inexactități și nu reflectă ceea ce s-a întâmplat în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre". 

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în Parlament în luna octombrie și a declarat la acea vreme că Marea Britanie nu a considerat cazul ca fiind o escaladare deliberată, ci că a fost cauzat de o defecțiune tehnică. 

„Bear vs. Pig"

Mai mulți utilizatori ai aplicației Discord au declarat pentru portalul Bellingcat, care este specializat în investigații jurnalistice, că sursa inițială a scurgerii de informații a fost un server utilizat de doar 20 de persoane, al cărui nume a fost schimbat de mai multe ori, cel mai frecvent fiind Thug Shaker Central. Acesta a fost creat de adepții unui celebru YouTuber numit Oxide, care postează videoclipuri despre arme.

Sursele au afirmat că primele scurgeri de informații de pe Thug Shaker Central datează din luna octombrie a anului trecut și au implicat mult mai multe documente decât cele care au ieșit la iveală până acum. Persoana care a făcut publice documentele ar fi acționat în calitate de administrator al serverului și a creat un canal în cadrul Thug Shaker numit „Bear vs Pig", despre invazia rusă în Ucraina. 

Documentele nu s-au răspândit în afara acestui server până la sfârșitul lunii februarie, când unul dintre utilizatorii canalului „Bear vs. Pig", un adolescent căruia i se spunea Lucca, a început să publice 107 dintre documentele fotografiate pe un server mai utilizat, WowMao, pentru fanii unui YouTuber filipinez.

Câteva zile mai târziu, un utilizator a republicat zece dintre imagini pe un server Discord pentru jucătorii de Minecraft. Acestea au rămas acolo aparent neobservate timp de încă o lună, înainte ca un utilizator să posteze trei dintre ele pe site-ul web 4chan, iar puțin mai târziu, în aprilie, cinci documente au apărut pe aplicația de mesagerie Telegram.  

Un alt document, marcat ca fiind strict secret, din cadrul unei actualizări a informațiilor CIA din 1 martie, prezintă faptul că agenția de informații Mossad își încuraja ofițerii să ia parte la protestele desfășurate împotriva planurilor guvernului israelian de a slăbi independența sistemului judiciar. Guvernul israelian a negat orice implicare a Mossad-ului în proteste. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite