SUA au avut în vedere scenarii prin care Israelul să ofere arme letale Kievului, potrivit documentelor clasificate privind războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre documentele clasificate scurse pe site-uri din SUA și dezvăluite de presa americană se află și unul intitulat „Israel: Căi spre furnizarea de ajutor letal Ucrainei”, relatează Times of Israel, notând că SUA cred că pot convinge Israelul să se răzgândească și eventual să permită unor țări terțe să ofere arme ofensive.

SUA s-au gândit la căi prin care Israelul să ajute mai mult Ucraina FOTO ARHIVĂ
SUA s-au gândit la căi prin care Israelul să ajute mai mult Ucraina FOTO ARHIVĂ

Printre documentele clasificate scurse pe site-uri din SUA și dezvăluite de presa americană se află și unul intitulat „Israel: Căi spre furnizarea de ajutor letal Ucrainei”, relatează Times of Israel, notând că SUA cred că pot convinge Israelul să se răzgândească și să permită unor țări terțe să ofere Kievului arme ofensive.

Documentul, evidențiat pentru prima dată de CNN, a prezentat patru scenarii prin care  Israelul ar putea fi convins să furnizeze Ucrainei echipamente militare.

Duminică, New York Times a relatat, de asemenea, despre acest document, precizând că este vorba despre o "analiză exploratorie" și că este datat 28 februarie.

Ierusalimul "va lua probabil în considerare furnizarea de ajutor letal în cazul unei presiuni sporite din partea SUA sau al unei degradări percepute" în relația sa cu Rusia, a scris CNN.

Potrivit CNN, în documentul în cauză se face aprecierea că cea mai „plauzibilă” cale ar fi ca Israelul să adopte „modelul turcesc”, și anume Israelul să vândă sisteme de apărare antirachetă prin intermediul unei terțe părți, în timp ce face apel public la o încetare pașnică a conflictului și oferă servicii de mediere.

În document se mai arată că printre factorii care ar putea face Isarelul să-și schimbe poziția se numără sporirea livrărilor rusești de arme și tehnologie către Iran, presiunile SUA asupra Israelului legate de oprirea programului nuclear iranian sau faptul că Rusia ar putea provoca victime israeliene trăgând asupra avioanelor de război ale armatei israeliene în Siria.

The Times a detaliat, de asemenea, sistemele de armament pe care SUA doreau ca Israelul să le furnizeze Kievului, între care rachetele sol-aer Barak-8 și Spyder, respectiv rachetele ghidate antitanc Spike.

Ucraina cere de multă vreme Israelul să-i furnizeze arme, în special sisteme de apărare antirachetă.

Israelul a aprobat licențe pentru un sistem de alertă pentru drone și rachete

Portalul israelian de știri Walla a relatat că în poziția Israelului ar fi survenit recent o schimbare, după ce țara a decis în premieră să autorizeze vânzarea de echipamente militare defensive către Kiev.

Walla a citat trei oficiali israelieni și ucraineni potrivit cărora Ierusalimul a aprobat licențe de export pentru două companii israeliene în ceea ce privește vânzarea a sisteme de război electronic cu o rază de acțiune de aproximativ 40 de kilometri care ar putea fi utile Ucrainei pentru a se apăra împotriva atacurilor cu drone.

Rusia a trimis mii de drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a ataca obiective din Ucraina, în special centrale electrice și alte infrastructuri cruciale.

Oficiali israelieni au declarat pentru Walla că aprobarea licențelor de export nu reprezintă o schimbare de politică, deoarece sistemele sunt de natură defensivă și nu folosesc gloanțe care pot ucide soldați ruși.

De asemenea, SUA a făcut presiuni asupra Israelului pentru a-și spori sprijinul, aparent inclusiv prin furnizarea de arme Kievului, potrivit rapoartelor.

Ei bine, sunt în mod cert pe cale să analizez problema”, spunea la începutul lunii februarie premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un interviu acordat pentru postul de televiziune CNN, care l-a întrebat dacă Israelul intenționează să ofere ajutor militar pentru Ucraina, cum ar fi sistemul său de apărare aeriană Domul de Fier.

La începutul lunii februarie, Rusia a avertizat Israelul împotriva furnizării de arme Ucrainei.

Refuzul Israelului de a trimite arme a contribuit la percepția că statul evreu a adoptat o poziție neutră în privința războiului.

Pe măsură ce războiul avansează, Israelul a insistat din ce în ce mai mult asupra faptului că este de fapt de partea Ucrainei, furnizând peste 22,5 milioane de dolari în ajutor umanitar și înființând un spital de campanie pentru a trata ucrainenii răniți în primele zile ale războiului. În februarie, a votat, alături de alte 140 de țări, în favoarea rezoluției elaborată de Kiev și prezentată în fața Adunării Generale a ONU, prin care se cerea Rusiei să își retragă trupele din Ucraina.

În primele luni ale războiului, Israelul a încercat să se folosească de legăturile sale strânse de colaborare atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, pentru a servi drept mediator între părți. Premierul de atunci, Naftali Bennett, a zburat la Moscova și a avut o serie de convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe parcursul  mai multor săptămâni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite