Mitch McConnell va renunța la poziția de lider al Partidului Republican din Senatul SUA

0
Publicat:

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, va demisiona din funcția de lider al Partidului Republican în noiembrie, a anunțat miercuri republicanul din Kentucky în plenul Senatului, marcând sfârșitul unei ere la Capitoliu și pregătind o cursă cu mize mari pentru alegerea succesorului său.

Mitch McConnell FOTO: Arhivă
Mitch McConnell FOTO: Arhivă

El va continua să activeze în Senatul american, dar va permite "următoarei generații de lideri" să preia conducerea Conferinței republicane din Senat, scrie edition.cnn.com.

McConnell, care a împlinit 82 de ani săptămâna trecută, a declarat că "sfârșitul contribuțiilor mele sunt mai aproape decât aș prefera".

McConnell a fost mult timp o figură impunătoare la Washington, DC, și a făcut istorie de-a lungul mandatului său politic. În 2023, McConnell a devenit cel mai longeviv lider de partid din istoria Senatului.

"În timp ce mă gândeam la momentul în care voi transmite o veste Senatului, mi-am imaginat întotdeauna un moment în care aveam o claritate și o pace totală cu privire la apusul activității mele", a declarat McConnell în remarcile sale din sală. "Un moment în care sunt sigur că am contribuit la păstrarea idealurilor în care cred atât de mult. Acea zi a sosit astăzi".

El a fost ovaționat în picioare la finalul remarcilor sale, iar liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, un democrat din New York, s-a apropiat de el după aceea pentru a-i strânge mâna. El a fost urmat de mulți dintre colegii săi din ambele tabere, primind o îmbrățișare din partea senatoarei republicane Lisa Murkowski din Alaska.

McConnell a suferit o serie de incidente de sănătate foarte mediatizate în ultimul an.

În martie, el a fost tratat pentru o comoție cerebrală după o cădere la un hotel din Washington DC.

Câteva luni mai târziu, McConnell a avut episoade în care a părut să înghețe pentru scurt timp, în două ocazii diferite, în timp ce vorbea cu reporterii, incidente care au stârnit întrebări și îngrijorări cu privire la sănătatea și capacitatea republicanului din Kentucky de a conduce conferința republicană din Senat.

McConnell a declarat miercuri că decizia sa de a demisiona a venit ca urmare a decesului surorii mai mici a soției sale Elaine Chao, Angela, într-un accident rutier la începutul acestei luni.

"După cum unii dintre voi poate știți, aceasta a fost o perioadă deosebit de dificilă pentru familia mea. Am pierdut-o în mod tragic pe sora mai mică a lui Elaine, Angela, în urmă cu doar câteva săptămâni. Atunci când pierzi o persoană dragă, mai ales la o vârstă fragedă, există o anumită introspecție care însoțește procesul de doliu. Poate că este modul lui Dumnezeu de a-ți reaminti de călătoria propriei tale vieți pentru a reprioritiza impactul lumii pe care cu toții îl vom lăsa în mod inevitabil în urmă", a spus el.

El i-a mulțumit soției sale de 31 de ani, numind-o "dragostea vieții mele" și că "sunt veșnic recunoscător că o am alături de mine".

El și-a încheiat discursul asigurându-i pe criticii săi că este pregătit să fie un ghimpe în coasta lor pentru tot restul timpului în care va fi lider.

"Mai am încă destulă benzină în rezervor pentru a-mi dezamăgi complet criticii și intenționez să fac acest lucru cu tot entuziasmul cu care aceștia s-au obișnuit", a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite