„Lupii tineri” ies la luptă împotriva gerontocrației. Nikki Halley acuză: „Senatul SUA a devenit cea mai privilegiată casă de bătrâni din SUA”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra și frumoasa politiciană republicană Nikki Halley, după o foarte interesantă carieră politică (în epoca Trump, ambasador al SUA la ONU și Guvernator al Carolinei de Sud), candidează acum pentru o nominalizare în cadrul partidului său în lupta pentru câștigarea Casei Albe în alegerile de anul viitor, intrând deci în competiție directă cu fostul său șef.  

Picture1 png

Intră în această luptă nu oricum, ci aducând ca temă de campanie lupta pe care America ar trebui s-o înceapă împotriva gerontocrației care a devenit extrem de prezentă la nivelul cel mai înalt al Administrației SUA, cu din ce în ce mai mulți politicieni în vârstă sau extrem de în vârstă, neobișnuit de în vârstă, deținând poziții importante și neoferind niciun semn că ar vrea să se retragă din arenă.

Tema este reală, doare și trebuie discutată deoarece, în momente de criză, este posibil ca vârsta înaintată să poată face – repet, sub tensiunea unor evenimente grave și a nevoii de a lua decizii imediate cu urmări planetare – ca acești oameni să poată întârzia sau amâna momentul propice, pur și simplu din cauza unui blocaj datorat combinației între vârstă, capacitate de efort fizic și acutizare bruscă a unor afecțiuni, poate altfel benigne. Discuția asta se tot poartă în ultimul timp în SUA și se pare că acumularea de evenimente ciudate, niciodată explicate de medici, a mărit temerile că există problema majoră a vârstei președinților, de acum și din viitor, ar putea deveni într-adevăr o vulnerabilitate națională extremă, tocmai datorită atribuțiilor executive excepționale conferite unui Președinte de către Constituția SUA.

Între supoziții și certitudini, să vedem pe ce anume se bazează Nikki Halley și, mai ales, să ne uităm în primul rând la această statistică în care se arată evoluția vârstei Președinților SUA în momentul preluării funcției de la Casa Albă și, pentru a-i înțelege relevanța, adăugați încă o posibilă perioadă de 4 ani în dreptul celor doi candidați care, acum, se pare că au cele mai mari șanse pentru nominalizări din partea partidelor lor.

Picture2 png

Evidența este absolut limpede și incontestabilă. Dar numai despre asta e vorba? Vârsta Președinților? Nu, nici pe departe, spune acum Nikki Halley care lansează cea mai dură acuzație lansată vreodată din interiorul sistemului de către un lider extrem de bine informat despre ceea ce înseamnă realitatea funcțională a celui mai înalt nivel al reprezentativității politice care este Congresul SUA. Nikki Halley afirmă că Senatul Statelor Unite ale Americii este acum „cea mai privilegiată casă de bătrâni din țară”.  Nimeni n-a mai spus asta până acum, nici rușii, nici chinezii, nici alți adversari de pe scena politică mondială nici măcar, în SUA, adversarii politici cei mai înverșunați ai unuia sau altuia dintre marile partide.

Afirmațiile sale vin după ce Mitch McConnel, liderul republican în vârstă de 81 de ani din Senatul SUA a suferit al doilea episod de „înghețare completă” într-o singură lună, timp de aproximativ 30 de secunde fiind totalmente blocat și fără reacție la stimuli exteriori. Halley s-a referit și la reprezenta democrată în Senat Dianne Feinstein, în vârstă acum de 90 de ani. Și este la fel de evident că, pe fundal, atacul se îndreaptă și împotriva țintelor principale, Joe Biden și Donald Trump. Biden, acum la vârsta de 80 de ani, în cazul în care va fi reales va ajunge lam 86 de ani la finalul unui eventual al doilea mandat și, în trecut, a avut și el episoade ciudate în care a părut dezorientat și incapabil să ia o decizie. La Trump nu se referă direct, deoarece, ca toți contracandidații săi, așteaptă să vadă care vor fi efectele unui alt eveniment în premieră mondială: în primăvara viitoare, procesul fostului președinte al SUA va fi transmis în direct, de toate televiziunile!

Picture3 png

Și nici măcar nu mai era nevoie să atace mult mai precis deoarece, deja, anunță marea temă la care americanii s-ar putea să fie extrem de sensibili: teste obligatorii de sănătate mentală pentru cei care au depășit vârsta de 75 de ani, poate începând chiar de la vârsta de 50 de ani, n-ar fi o problemă în asta.

Picture4 png
Picture5 png

Acești oameni iau decizii pentru noi și în ce privește securitatea noastră națională. Iau decizii în ce privește economia noastră națională, sau în privința frontierelor. Trebuie să știm dacă sunt la cel mai înalt nivel al capacităților lor. Și nu poți spune asta cum când te uiți la Congresul SUA” – a spus Nikki Halley.

Are dreptate? Ar trebui oare, spre exemplu, să fie introduse asemenea teste de sănătate mentală pentru toți candidații prezenți și viitori și nu doar în SUA? Ce-ar da asta dacă s-ar aplica și în alte părți și care ar fi consecințele?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite