Joe Biden, despre decizia statului Alabama de a echivala embrionii congelaţi cu copii nenăscuţi: „Este scandalos şi inacceptabil!” VIDEO

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a calificat joi drept scandaloasă şi de neacceptat decizia instanței supreme din Alabama privind fertilizarea in vitro, care acordă protecție juridică ovulelor fertilizate congelate.

Joe Biden, foto EPA EFE
Joe Biden, foto EPA EFE

Decizia de vineri a fost determinată de un proces intentat de trei cupluri împotriva unei clinici de fertilizare in vitro. Invocând o lege din 1872 privind moartea minorilor din culpă, ele au depus o plângere după ce o altă pacientă, la intrarea într-un loc de depozitare, le-a distrus accidental embrionii. O instanţă a respins iniţial plângerea, hotărând că embrionii nu pot fi descrişi ca „persoană” sau „copil”. Dar vineri, cu o majoritate de 7 la 2, toţi republicani, Curtea Supremă din Alabama a decis în schimb că legea morţii infantile „se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limită”.

Preşedintele american, dar şi alţi lideri democrați au aruncat responsabilitatea pentru această decizie asupra hotărârii Curții Supreme a SUA, care a anulat în 2022 cauza Roe vs. Wade. Este vorba despre legea prin care Curtea Supremă a SUA a pus capăt garanţiei constituţionale a dreptului la avort, determinând multe state, inclusiv Alabama, să restricţioneze sau să interzică dreptul la întrerupere de sarcină. Apărarea dreptului la avort a devenit de atunci o miză a democraţilor, înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

„Un tribunal din Alabama a pus în pericol accesul la anumite tratamente pentru infertilitate”, a transmis liderul democrat printr-un comunicat, referindu-se la decizia luată de  cea mai înaltă instanţă a acestui stat din sudul Statelor Unite, care a decis că embrionii păstraţi prin congelare sunt „copii”.

Ca o consecinţă directă a acestei decizii, mai multe clinici specializate în reproducerea asistată medical au anunţat că îşi suspendă activităţile de fertilizare in vitro (FIV).

Universitatea Alabama din Birmingham (UAB) a transmis, la rândul său, printr-un comunicat, că este „întristată” de impactul acestei suspendări asupra pacienţilor din unităţile sale medicale, „dar trebuie să evaluăm riscul ca pacienţii şi medicii noştri să fie urmăriţi penal sau să se confrunte cu amenzi punitive pentru că urmează standardele de îngrijire pentru FIV”. „Decizia recentă a Curţii Supreme din Alabama nu ne dă de ales decât să suspendăm FIV”, a declarat joi Mark Nix, managerul unei alte clinici, în oraşul Mobile.

În acest context, Resolve, principala asociaţie privind infertilitatea din SUA, a avertizat deja că aceste măsuri ar putea avea consecinţe devastatoare pentru procedurile de fertilizare in vitro.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite