Guvernatorul statului Alabama a semnat cea mai strictă lege anti-avort din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernatorul statului Alabama semnează legea anti-avort FOTO EPA-EFE
Guvernatorul statului Alabama semnează legea anti-avort FOTO EPA-EFE

Guvernatorul statului Alabama a semnat, miercuri, o lege prin care sunt interzise aproape toate avorturile, chiar şi în caz de viol sau incest, marcând astfel o nouă provocare la adresa unei decizii a Curţii Supreme a SUA, care stabileşte dreptul unei femei de a face întrerupere de sarcină.

Activişii americani privind dreptul femeilor de a face avort au promis deja că vor merge în instanţă pentru a bloca aplicarea măsurii din Alabama, cea mai dură lege împotriva avortului din SUA, de până acum.

Kay Ivey, guvernatorul statului Alabama şi membră a Partidului Republican, a semnat legea la o zi după ce Senatul de stat, controlat de republicani, a aprobat interzicerea şi a respins un amendament susţinut de democaţi, care spunea că avortul ar trebui permis în cazul femeilor sau fetelor rămase însărcinate în urma violului sau incestului. 

Medicii găsiţi vinovaţi de practicarea avortului vor primi pedepse cu închisoarea cuprinse între 10 şi 99 de ani.

Susţinătorii avortului din toată ţara au condamnat legea ca fiind parte a unui afront al republicanilor adus dreptului femeilor de a decide asupra propriului corp.

„Acesta este un război împotriva femeilor“, a spus guvernatorul Californiei, Gavin Newsom. 

Legea din Alabama va intra în vigoare în şase luni.

Legi privind restricţiile referitoare la dreptul de a întrerupe o sarcină au fost introduse, în acest an, în 16 state, iar în patru dintre ele, Georgia, Kentucky, Mississippi şi Ohio, guvernatorii au semnat legi care interzic avortul dacă pot fi detectate bătăi ale inimii fetusului. 

Oponenţii consideră legislaţia privind „bătăile inimi” o interdicţie, de fapt, având în vedere că activitatea cardiacă embrionară poate fi detectată încă de la 6 săpptămâni, înainte chiar ca o femeie să-şi poată da seama că este însărcinată.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite